Dansk lønforskel større end EU-gennemsnit

LIGELØN: Når det kommer til ligeløn, halter Danmark bagud i forhold til størstedelen af EU. Absurd, mener HK's næstformand. Kvinder må selv tage ansvar, siger Venstres Karin Riis-Jørgensen.
Danmark ligger under EU-gennemsnit for ligeløn.
Danmark ligger under EU-gennemsnit for ligeløn.Foto: Colourbox.com
Fakta

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag præsenterer EU-Kommissionen en række andre rapporter om kvinders forhold.

Her fremgår det for eksempel, at kvinder er stærkt underrepræsenterede blandt beslutningstagere, både i det private erhvervsliv og i det politiske system.

For eksempel er alle chefer for de 27 nationalbanker mænd, og i de største europæiske virksomheder er kun ti procent af bestyrelsernes medlemmer kvinder.

I de nationale parlamenter er kvinder underrepræsenteret med kun 24 procent, mens det ser bedre ud for Europa-Parlamentet, hvor kvinder udgør 34 procent.


Kilde: Information

Hver gang en europæisk mand tjener 100 kroner, tjener en kvinde 83 kroner. Det viser en ny undersøgelse fra EU-Kommissionen. Undersøgelsen placerer Danmark i den bløde midte med en 15. plads ud af 27 medlemslande. I Danmark er lønforskellen 17,7 procent - det vil sige, at Danmark ligger over det europæiske gennemsnit.

Stadig ikke ligeløn
Ifølge HK's næstformand, Mette Kindberg, er det absurd, at der 30 år efter ligelønsloven stadig ikke er ligeløn i Danmark.

"Vi har politi og kameraer til at overvåge bilister, der ikke overholder fartgrænser, men vi har ingen ordentlig overvågning, når det kommer til ligeløn."

I Dansk Arbejdsgiverforening er man slet ikke enige i HK-næstformandens udlægning. Her er man af den overbevisning, at arbejdsgiverne blot betaler for, hvad de får, og at kvinderne må gribe i egen barm.

"Når der er forskel på lønniveauet, skyldes det, at kvinder prioriterer anderledes end deres mandlige kolleger. Hvis du skal hente børn klokken fire hver dag, får du selvfølgelig ikke samme løn som den kollega, der bliver til klokken seks," siger specialkonsulent Lise Bardenslet til Information.

Et vink med en vognstang
Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Karin Riis-Jørgensen, kalder ifølge Information de nye tal for "et vink med en vognstang" til Danmarks kvinder op til kvindernes internationale kampdag den 8. marts.

Hun understreger, at problemet er et spørgsmål mellem arbejdsmarkedets parter, og ligesom DA mener hun, at det i høj grad også er op til kvinderne selv at opnå ligeløn.

"Kvinder må blive bedre til at forhandle og eventuelt tage kurser for at lære det," siger Karin Riis-Jørgensen, og leverer i samme åndedrag en opsang til fagforeningerne:

"Fagbevægelsen har måske ikke haft nok opmærksomhed på at sikre en bedre løn til kvinderne. Og så bør de i øvrigt sørge for at få kvinder valgt ind i toppen - det er jo typisk mænd, der sidder dér."

Fagforeninger skal blive bedre
I HK giver Mette Kindberg venstrepolitikeren ret - fagforeningerne skal blive bedre til at kæmpe for højere løn til kvinder.

"Men både politikere og arbejdsgivere har et medansvar," understreger hun.

I HK har man for øvrigt i årevis efterlyst en kønsopdelt lønstatistik fra virksomheder, således at man kan følge udviklingen, men den er altså ikke kommet.

Kvinder har andre prioriteter
I DA mener Lise Bardenslet, at kvinder slet ikke ønsker ligeløn, hvis det betyder, at de skal ændre deres arbejdsindsats:

"Jeg tror faktisk, mange kvinder vil betakke sig for at skulle levere det samme på jobbet, som deres mandlige kolleger gør. De har simpelthen andre prioriteter," siger hun.

For hvis danske kvinder vil have ligeløn, må de være indstillet på at levere præcis det samme som mændene. "Og er de parate til det," spørger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Kindberg

Landsformand, Faglige Seniorer (2022-)
Laborant (Frederikshavn 1975), merkonom (Aalborg Handelsskole 1986)

Karin Riis-Jørgensen

Formand, organdonerforeningen 7liv, senior rådgiver, Miltton Europe, Formand, Nyreforeningens Donorudvalg , fhv. MEP (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1978)

0:000:00