Debat

Dansk Mandesamfund: Det er et centralt problem for ligestillingen, når mænd er nærmest fraværende

Arbejdet for ligestilling i Danmark handler om at gøre op med de stereotyper, der også er med til at diskriminere mænd, skriver Alexander Andersson, formand for Dansk Mandesamfund, i anledning af Mændenes Internationale Dag 19. november.

<span>Hvis det skal lykkes at engagere mænd i ligestilling, er der brug for at tage deres perspektiver og problemer alvorligt. Det vil ikke svække kvinders ligestilling – tværtimod, skriver Alexander Andersson. Arkivfoto.<b></b></span>
Hvis det skal lykkes at engagere mænd i ligestilling, er der brug for at tage deres perspektiver og problemer alvorligt. Det vil ikke svække kvinders ligestilling – tværtimod, skriver Alexander Andersson. Arkivfoto.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Alexander Andersson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

19. november er det Mændenes Internationale Dag.

Den er langt fra så kendt som kvindernes 8. marts. Men den bør være en fast mærkedag i kalenderen hos folk, der arbejder med verdensmål. 

At ligestilling er en central del af verdensmålene, er ingen overraskelse. Ligestilling har sit eget verdensmål (nummer fem) og hænger i øvrigt sammen med flere af de andre. Men i en dansk kontekst kan det virke overraskende, at fokus på ligestilling i verdensmålene kun handler om kvinder. Det er der imidlertid god grund til. 

Kvinder i konventionerne

Ligestillingsarbejde i FN har nemlig helt generelt sit fokus på kvinder. FN’s kernekonvention om ligestilling handler om bekæmpelse af diskrimination mod kvinder, og FN’s vigtigste forsamling om ligestillingsforsamling er Kvindekommissionen.

Når mor forventes at være chef derhjemme, står det både i vejen for hendes karriere og for farens mulighed for at være en ligeværdige forælder

Alexander Andersson
Formand, Dansk Mandesamfund

Dette fokus afspejler både, at der globalt set er langt flere ligestillingsproblemer for kvinder, og at indsatsen for at fremme ligestilling har været båret frem af en global kvindebevægelse. 

Det samme fokus gør sig gældende i verdensmålene. Verdensmål nummer fem handler således blandt andet om bekæmpelse af vold mod kvinder, om kvinders ulønnede arbejde i hjemmet og om deres adgang til eje jord og til seksuel og reproduktiv sundhed. Alt sammen ting, som er uhyre vigtigt – både i Danmark og globalt. Mændene er derimod fraværende. 

Derfor kunne man let få den tanke, at det at arbejde for mænds ligestilling er i modsætning til verdensmålene. Men det er ikke tilfældet. Faktisk tværtimod. 

Stereotyper rammer også mænd

Når vi i Danmark taler om, at mænd også har ligestillingsproblemer, handler det netop om, at der er brug for at gøre op med de stereotype kønsroller, som også leder til diskrimination mod kvinder. 

Stereotyperne rammer nemlig også mænd. 

Fra barnsben lærer drenge, hvad det vil sige at være en “rigtig dreng”. Og det er ikke altid let at forene med skolens krav om koncentration og fordybelse. Derfor er det ikke så underligt, når drengene sakker bagud på det boglige og når flere af dem ikke færdiggør en uddannelse. 

Når det kommer til forældreskabet, mener mange stadig, at kvinder har et særligt “omsorgsgen”. Når mor forventes at være chef derhjemme, står det både i vejen for hendes karriere og for farens mulighed for at være en ligeværdige forælder.

Hvis det skal lykkes at engagere mænd i ligestilling, er der brug for at tage deres perspektiver og problemer alvorligt

Alexander Andersson
Formand, Dansk Mandesamfund

Mænd er mere tilbøjelige til at blive ramt af misbrug og livsstilssygdomme, men mindre tilbøjelige til at søge hjælp i tide.

For mange mænd er sårbarhed nemlig stadig det samme som svaghed. Og det er desværre ikke bare noget, de bilder sig ind. Mænd der udsat for partnervold oplever eksempelvis stadig latterliggørelse og har ikke de samme rettigheder som kvinder i samme situation. For de passer ikke ind i samfundets billede af ”den rigtige mand”. 

Arbejdet for mænds ligestilling handler altså om at gøre op med de stereotype forestillinger om mænds og kvinders roller, som er med til at begrænse både mænd og kvinder. Og hvis det opgør skal lykkes, er det en fordel at være flere om det. Flere end halvdelen. Ellers er demokratisk forandring vanskelig. Og derfor er det et centralt problem for ligestillingsarbejdet, når mænd er nærmest fraværende. 

Inklusion af mænd styrker ligestillingen

Hvordan man end vender og drejer det, er mænd den største barriere for kvinders ligestilling. Uanset om det er mænd der udøver vold, mænd der aktivt modarbejder kvinders ligestilling eller bare mænd som ikke engagerer sig, så er der brug for, at de mænd i stedet bliver en del af den positive forandring. 

Og hvis det skal lykkes at engagere mænd i ligestilling, er der brug for at tage deres perspektiver og problemer alvorligt. Det vil ikke svække kvinders ligestilling. Tværtimod vil det kun give flere perspektiver og flere kræfter til bevægelsen. 

Derfor er det en god ide at tænke mænds ligestillingsproblemer ind, når man arbejder strategisk med ligestilling og verdensmål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander Andersson

Formand, Dansk Mandesamfund, politisk seniorkonsulent, Kvinfo
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2015)









0:000:00