Dansk nøglefigur i EU testet positiv for corona kort efter topmøde

COVID: Den højest placerede danske embedsmand i EU-systemet er smittet med coronavirus kun en uge efter, at han sad til møde med EU’s samlede stats- og regeringschefer.

BRUXELLES: I sidste uge sad han med i inderkredsen ved et topmøde med statsminister Mette Frederiksen (S) og lederne fra de øvrige EU-lande. Tirsdag blev generalsekretær for EU’s Ministerråd, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, testet positiv for covid-19. Det oplyser kilder i Rådet.

Danskeren, der er den højest placerede danske embedsmand i EU-systemet, spiller også en vigtig rolle som rådgiver for formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, og er derfor med helt inde i inderkredsen, når de europæiske ledere mødes.

Ifølge Rådet har han ingen symptomer, men blev testet positiv ved et rutinetjek.

Alle forholdsregler taget
Selv om han har haft møder med Charles Michel, vurderes det, at alle sikkerhedsforskrifter og afstandskrav har været overholdt, og at Michel derfor ikke kan anses for at være i risikozonen.

Ved sidste uges topmøde måtte formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, forlade mødet i al hast, da hun blev informeret om, at én af hendes medarbejdere var testet positiv. Dagen efter var det den finske statsminister, Sanna Marin, som måtte forlade topmødepræmisserne før tid, fordi hun fik nys om, at én i hendes omgangskreds var smittet.

Også her blev det understreget, at alle forholdsregler er taget helt ned til det niveau, at der er personale til at åbne og lukke døre til mødelokalerne, så ingen af lederne rører ved de samme dørhåndtag.

Virus eksploderet i Belgien
Coronasituationen i Belgien er ekstremt alvorligt med over 10.000 nye tilfælde dagligt i et land med omkring 11 millioner indbyggere. Hospitalerne begynder at melde om krisetilstande med over 3.000 indlagte coronatilfælde, hvoraf over 500 er på intensivafdelingen.

Herunder landets udenrigsminister og tidligere premierminister, Sophie Wilmès, som dog siges at være i bedring.

Ved topmødet i sidste uge kritiserede statsminister Mette Frederiksen beslutningen om at flyve de 27 landes ledere til Bruxelles midt i en rasende pandemi.

"Dette møde burde være afholdt som videokonference. Jeg har ad flere omgange foreslået at afholde videokonferencer i stedet for at mødes fysisk," sagde hun, da hun landede i Belgien. Et budskab hun gentog direkte til sine EU-kolleger under selve mødet.

Charles Michel har indkaldt EU-lederne til et krisetopmøde om coronasituation i Europa 29. oktober. Denne gang på video – og muligvis uden Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Forrige artikel SF: Der mangler to ting, før man kan kalde Wammens nye reformarbejde ”nytænkende” SF: Der mangler to ting, før man kan kalde Wammens nye reformarbejde ”nytænkende” Næste artikel Tidligere kontorchef får deja-vu, når hun overværer Støjberg-afhøringerne Tidligere kontorchef får deja-vu, når hun overværer Støjberg-afhøringerne
Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

AJOUR: Teknik- og Miljøforvaltningen har opdaget, at der formentlig er svindlet for cirka 50 millioner kroner. Hvordan er det sket? Og hvad mangler vi at få svar på? Det forklarer Altingets hovedstadsredaktør mere om i dagens udsendelse.