Dansk partistøtte får kritik fra Europarådet

LUKKETHED: Europarådets antikorruptionsenhed kritiserer de danske regler for partistøtte. Rapporten kalder systemet 'globalt utilfredsstillende' og opfordrer til reformering.

Der er for ringe muligheder for at se, hvem der støtter de politiske partier i Danmark.

Sådan lyder kritikken fra GRECO, som er Europarådets antikorruptionsorgan. I en rapport herfra beskrives de danske regler som globalt utilfredsstillende, skriver Information.

Som reglerne er i dag, skal partier oplyse bidrag på over 20.000 kroner. Det skal oplyses, hvem der har givet, men ikke det konkrete beløb.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, mener, at åbenhed om pengestrømmene er det mindste, partierne kan gøre.

”Det er jo interessant for eksempel at vide, om Venstre – da de ledte forhandlingerne om de milliardstore bankpakker – også fik støtte fra de selvsamme danske banker,” siger hun til Information.

Anbefalingerne ligger klar
Det er ikke første gang, GRECO kritiserer de danske regler. I foråret kom et ekspertudvalg med en stribe anbefalinger til, hvordan reglerne kan ændres, så der kommer mere åbenhed.

Blandt anbefalingerne var at sætte beløbsgrænsen ned til 10.000 og indføre et krav om, at partierne oplyser det faktiske beløb, de modtager. I rapporten fra GRECO bemærkes det, at de anbefalinger er passende basis for at reformere reglerne.

Tidligere indenrigsminister Morten Østergaard (R) ser gerne reglerne ændret.

”Det burde være muligt, hvis det også ligger Venstre på sinde, at få det danske demokrati på omgangshøjde med de lande, vi normalt sammenligner os med, når det handler om åbenhed og gennemsigtighed i partiregnskaberne,” siger Østergaard til Information.

Den regering, Morten Østergaard var en del af, lykkedes ikke med deres bestræbelser på at ændre reglerne for partistøtte.

Forrige artikel Eksperter tror ikke på effektiv medicin-aftale med industrien Eksperter tror ikke på effektiv medicin-aftale med industrien Næste artikel Her vil Løkke stramme asylreglerne Her vil Løkke stramme asylreglerne