Dansk rekord i medicin-fald

MEDICIN: Som eneste land i Norden faldt de samlede udgifter til medicin i 2011 i Danmark. Ekspert og industri tror dog ikke, faldet varer ved i 2012.
For år tilbage var det især sygehusmedicin, som stod bag de voldsomme udgiftsstigninger.
For år tilbage var det især sygehusmedicin, som stod bag de voldsomme udgiftsstigninger.Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

1,4 procent. Så meget faldt medicinalindustriens omsætning i Danmark i 2011 i forhold til året før.

Det viser nye tal fra analysebureauet SLD-nordic, der sammenligner lægemiddelvirksomhedernes omsætning i de nordiske lande.

Opgørelsen viser også, at Danmark som det eneste land i Norden har haft et fald i omsætningsvæksten i 2011. I 2010 og 2009 steg omsætningen i Danmark, men med et faldende niveau.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdE9BYzBrYkJST1BJWkk1Smc1dWtUbUE&transpose=1&headers=1&range=A2%3AD6&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#222","italic":true,"fontSize":12},"title":"Procent","minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"title":"Lav dansk oms\u00e6tningsv\u00e6kst","booleanRole":"certainty","useFormatFromData":true,"animation":{"duration":500},"backgroundColor":"#FFFFFF","domainAxis":{"direction":1},"legend":"right","useFirstColumnAsDomain":true,"logScale":false,"hAxis":{"maxAlternations":1},"isStacked":false,"width":450,"height":371},"state":{},"view":{"columns":[{"calc":"stringify","type":"string","sourceColumn":0},1,2,3,4]},"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram1"} </script> 
Den procentvise omsætningsvækst dækker salget af lægemidler til offentlige og private. Omsætningsvæksten kan sættes lig udgifterne til medicin. (Opgørelsen er fra SLD Nordic.)

Tallene er interessante, fordi omsætningsvækst eller fald flugter nogenlunde med de samlede private og offentlige udgifter til medicin.

Samtidig har stigningerne i udgifterne til især sygehusmedicin haft stor bevågenhed. Fra 2006 til 2009 steg udgifterne her massivt.

Prisaftale havde effekt
Ph.d. i økonomi fra SDU Christian Kronborg beskæftiger sig indgående med medicinalområdet. Han vurderer, at der en stribe årsager til, at udgiftsstigningerne er dalet.

"Den prisaftale fra 2009, som Sundhedsministeriet indgik med Lægemiddelindustrien, har haft en effekt. Men det er svært at beregne præcist hvor meget. Aftalen betød, at medicinalvirksomhederne frivilligt sænkede priserne med 5 procent, hvilket også skal gælde nye præparater," siger Christian Kronborg.

Han peger også på, at forgående års vækst i medicinududgifterne især var drevet af stigninger på sygehusområdet.

"Den markante vækst i de foregående år skyldtes især et højt forbrug af medicin på sygehusene. Det kan kædes det sammen med, at sygehusene i den periode blev tilskyndet til at øge deres aktivitet," siger Christian Kronborg.

Han peger også på, at en række tiltag har bidraget til at bremse udgiftsvæksten. Her nævner han blandt andet, at Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) samt indsnævringen af adgangen til medicintilskud til en række dyre medicintyper også har bidraget til at holde væksten i ave.

"Hvorfor Danmark har haft en så markant lavere udgiftsvækst end de andre lande er så vidt, jeg ved, ikke blevet undersøgt. Men en årsag kan være, at niveauet før var meget højt i Danmark," siger Christian Kronborg.

Opmærksomhed rettet mod RADS
Hans kollega fra SDU, Gisela Hostenkamp, er som led i sit ph.d.-studie i færd med
at undersøge årsagerne til væksten i medicinudgifterne. Hun er overbevist om, at udgiftsvæksten igen vil tage fat. Hun fremhæver to årsager.

"Institut for Rationel Farmakoterapi bliver nedlagt som selvstændig enhed. De har hidtil rådgivet de praktiserende læger om, hvilke præparater der var de bedste i forhold til pris og effekt," siger Gisela Hostenkamp.

Samtidig vurderer hun, at RADS har bidraget til at dæmpe på medicinudgifterne. Men i de kommende år er der ny og dyr medicin på vej. Og hidtil har RADS ikke lavet anbefalinger om valget af ny medicin.

"Indtil nu går RADS meget forsigtig til værks. Rådet vurderer kun medicin, som allerede er på markedet. Det bliver meget spændende at se, om RADS vil afvise ny medicin med den begrundelse, at det er for dyrt i forhold til effekten," siger Gisela Hostenkamp.

Lif: Moderat stigning i vente
Hos Lægemiddelindustriforeningen forventer man også, at udgifterne til medicin fremover vil stige. Men de store stigninger på området for sygehusmedicin, som man så fra 2006 til 2009, hvor udgiften steg med mellem 19 og 13 procent årligt, kommer ikke igen, vurderer Lifs cheføkonom, Jørgen Clausen. 

"Vi anslår, at regionernes udgifter til medicin vil stige med 1-3 procent om året i de kommende år. Dermed er det på et niveau, hvor medicinudgifterne ikke stiger mere end regionernes udgifter til sundhedsområdet som helhed. På sygehusområdet forventer vi en fortsat vækst på de 2 procent, som vi så i 2011 som følge af patentudløb og arbejdet i RADS," siger Jørgen Clausen. Hos Lif har man heller ikke noget håndfast bud på, hvorfor Danmark i modsætning til de andre lande har oplevet et fald.

Hos Lif deler man eksperternes vurderinger omkring årsagerne faldet i udgiftsvæksten. 

"Men især for det arbejde, der foregår med revurderingerne af medicintilskuddene og med RADS, der savner vi, at man evaluerer, om arbejdet er gået ud over behandlingskvaliteten. De medicinskift, der er sket på baggrund af de to organers arbejde, har måske nok sparet udgifter på medicin. Men man har ikke undersøgt, om patienterne har fået en dårligere behandling, eller om regionerne har haft øgede udgifter til ekstra konsultationer eller længere indlæggelser eller genindlæggelser," siger Jørgen Clausen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00