Dansk Sprognævn har fået ny direktør

LEDERSKIFTE: Kulturminister Mette Bock (LA) har udpeget lektor og forskningsleder Thomas Hestbæk Andersen som ny direktør for Dansk Sprognævn. Han er en mand med et bankende hjerte for dansk sprog, siger Bock. Thomas Hestbæk Andersen

Dansk Sprognævn, der blandt andet udgiver Retskrivningsordbogen, har fået ny direktør. 
Dansk Sprognævn, der blandt andet udgiver Retskrivningsordbogen, har fået ny direktør. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jenny Emilie Bendix Becker

1. februar 2019 kan 43-årige Thomas Hestbæk Andersen kalde sig direktør for Dansk Sprognævn. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse. 

Andersen er uddannet lingvist og har en ph.d. i dansk fra Syddansk Universitet, hvor han indtil nu har været forskningsleder ved Institut for Sprog og Kommunikation samt forskningsleder og centerleder for Centre for Multimodal Communication. Han har desuden skrevet flere bøger om kommunikationsplanlægning. 

Som kulturminister er det Mette Bock, der har peget på Andersen som ny direktør, og hun kalder ham en mand med et bankende hjerte for det danske sprog:

"Dansk Sprognævn står overfor en ny æra med sin kommende lokation i Bogense. Når en virksomhed står overfor en større omvæltning, tager det naturligvis tid at finde sig helt til rette. Jeg er overbevidst om, at med Thomas Hestbæk Andersen ved roret kommer Dansk Sprognævn godt fra start. Thomas Hestbæk Andersen har et bankende hjerte for det danske sprog og har ligeledes et stærkt ledelsesmæssigt overblik." 

Thomas Hestbæk Andersen, der er bosiddende i Odense, overtager stillingen efter Sabine Kirchmeier, der efter mere end ti år som direktør har valgt at fratræde stillingen på grund af regeringens beslutning om at flytte Dansk Sprognævn fra København til Bogense på Fyn i 2019.

Kirchmeier har ved flere lejligheder kritiseret flytningen, ligesom mange andre forskere har påpeget, at flytningen vil medføre et stort erfaringstab, og at udflytningen sker til gavn for Nordfyn og ikke for nævnet. 

Blandt dem, der derimod har glædet sig over flytningen, er Alex Ahrendtsen, kulturordfører for Dansk Folkeparti. Han udtalte til Berlingske Tidende, at han er begejstret over, at 12 mennesker faktisk søgte stillingen som direktør.  

"Vi ved jo, at der er mange kvalificerede folk udenfor hovedstaden, så det er kun glædeligt, at så mange har søgt. I Hovedstaden og hos DJØF forsøger man jo bare at forsvare sine interesser, og så opfinder man en masse nyheder om, at det ikke kan lade sig gøre at flytte Dansk Sprognævn. Jeg kan bare sige, at sagen om den store svindler, Britta Nielsen, blev opdaget af en kontoransat i Nyborg Kommune, så der er masser af dygtige folk rundt omkring." 

Kirchmeier har sidste arbejdsdag 31. marts 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Sabine Kirchmeier

formand for EFNIL (European Federation of National Institutions for Language), international konsulent for sprog og sprogteknologi, foredragsholder
cand.mag. i dansk og tysk (Københavns Uni. 1987), ph.d. i lingvistik og datalingvistik (Syddansk Uni. 1997)

Thomas Hestbæk Andersen

Direktør, Dansk Sprognævn
Ph.d. i dansk (2003), Syddansk Universitet

0:000:00