Danske landmænd får lov til at dyrke cannabis

MEDICINSK CANNABIS: Regeringen har besluttet at åbne for produktion af cannabis herhjemme, så danske landmænd nu får mulighed for at dyrke cannabis til medicinsk brug.

Foto: /Ritzau/AP/Richard Vogel
Cecilie Gormsen

Danske landmænd får nu mulighed for at dyrke cannabis til medicinsk brug.

Det har regeringen besluttet, og det er et vigtigt skridt, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

"Nu bliver det muligt at producere medicinsk cannabis i Danmark, og så håber jeg, at private aktører – der tidligere har været interesseret – vil vise virkelyst på det her område," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Hun mener, at cannabisproduktion kan åbne for et helt nyt marked i Danmark. 

"Derfor vil de private producenter i første omgang skulle i gang med at udvikle dyrkningsmetoder, der gør cannabisproduktet egnet til medicinsk brug,” siger sundhedsministeren.

Medicinsk cannabis har den seneste tid været til stor diskussion herhjemme. Tidligere på måneden lancerede blandt andre Søs Egelind og Ritt Bjerregaard en ny cannabisforening, Cannabis Danmark, der vil legalisere og formidle viden om medicinsk cannabis. 

Beslutningen om at give danske landmænd mulighed for at dyrke cannabis kommer efter, at den daværende Venstre-regering sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale og SF i november besluttede at give læger mulighed for at ordinere medicinsk cannabis til patienter med kræft, kroniske smerter, multipel sclerose og rygmarvsskade. Der er afsat 22 millioner kroner til en fireårig forsøgsordning, der starter 1. januar 2018.

Og den nye beslutning om at lade danske landmænd dyrke cannabis er da også i første omgang et forsøg, der kommer til at køre sideløbende med forsøgsordningen med medicinsk cannabis.

Med ordningen kan danske producenter dyrke cannabis under sikrede forhold, og det vil kræve en tilladelse fra myndighederne at få lov til at dyrke cannabis i Danmark.

”Det er vigtigt at sige, at cannabisproduktion til medicinsk cannabis er en meget kontrolleret proces. Der er tale om et produkt, der skal bruges som smertelindringsmiddel til meget syge patienter. Produktionsvilkårene er derfor afgørende for kvaliteten – det skal foregå i helt lukkede systemer,” siger Ellen Trane Nørby.

Læs også: Søs Egelind og Ritt Bjerregaard står bag ny cannabis-forening 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00