Dansker får EU-topjob: Vi skal have en Kommission, der er fremme i skoene

INTERVIEW: Kommunikation må ikke blive en eftertanke, lyder det fra tidligere cheftalskvinde i EU-Kommissionen, Pia Ahrenkilde Hansen, der nu bliver generaldirektør med ansvar for at kommunikere EU. 

Pia Ahrenkilde Hansen bliver generaldirektør i EU-Kommissionen efter en årrække uden danskere i toppen af institutionen.
Pia Ahrenkilde Hansen bliver generaldirektør i EU-Kommissionen efter en årrække uden danskere i toppen af institutionen.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: For Pia Ahrenkilde Hansen er det lidt ”som at komme hjem”, at hun onsdag blev udnævnt til at stå i spidsen for EU-Kommissionens Generaldirektorat for kommunikation.

Den tidligere cheftalskvinde for daværende EU-kommissionsformand José Manuel Barroso kan se frem til travlhed på jobbet med europaparlamentsvalg, skiftedag i EU-institutionerne og et forestående Brexit, der skal kommunikeres til omverdenen.

”Det er lidt af en drøm. Og et superspændende tidspunkt,” siger Pia Ahrenkilde Hansen.

”Udfordringen er at gøre det klart, hvilken betydning Europa har – både i forhold til vores hverdag og på de store linjer, når det gælder værdier og den plads, vi har i verden, og den samfundsmodel, vi står for.”

Vi skal have en Kommission, der er fremme i skoene, og som får lydhørhed og taletid på den politiske scene.

Pia Ahrenkilde Hansen
Generaldirektør for kommunikation i EU-Kommissionen

”Den består i at gøre det konkret og virkeligt nok, hvilken forskel Europa gør,” siger den 55-årige dansker.

Kontroversiel chef
Forfremmelsen sker kun et år efter, at hun blev gjort til vicegeneralsekretær for hele EU-Kommissionen. Hun kom til det job, samtidig med at den berømte og berygtede tidligere kabinetschef for kommissionsformand Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr, blev udnævnt til øverste chef for det 32.000 mand høje EU-embedsværk i en kontroversiel lynmanøvre, der siden er blevet kritiseret grundigt af blandt andre EU's ombudsmand.

Hun kalder selv generalsekretariatet, der er hjertet i EU-Kommissionen, for ”et fantastisk sted at få et globalt syn på hele organisationen”, hvor hun har gjort sig en masse ledelsesmæssige erfaringer, som hun vil tage med i sit nye job.

Med sine 15 års bagage fra Kommissionens talsmandstjeneste har det også været naturligt, at hun har været meget involveret i den strategiske kommunikation fra EU-maskineriet.

”Kommunikation er jo ikke kun en eftertanke. Det tror jeg, at alle har forstået i dag. Det er virkelig en del af det at lave politik – og politikker. For en politik, der ikke bliver kommunikeret, kan ikke forstås og blive ejet af dem, som det hele drejer sig om,” siger hun.

Første kvinde på posten
Siden 2015 har der ikke været nogen danskere i de allerøverste embedsmandsluftlag i EU-Kommissionens 31 generaldirektorater. Det er noget, som blandt andre finansminister Kristian Jensen (V) har beklaget og presset på for at få ændret.

Selv om de kommissionsansatte forventes at lægge deres nationalitet ved indgangsdøren, er der hos Pia Ahrenkilde Hansen ingen tvivl om, at det har betydning at have danskere til stede i Bruxelles.

”Det er vigtigt, at medlemslandene kan genkende sig selv og har sparringspartnere og folk, de kan have en mere direkte dialog med. Vi repræsenterer selvfølgelig ikke medlemslandene. Men det er utroligt vigtigt, at vi kan få de forskellige brydninger af tilgange og kontakter i institutionen,” siger hun.

Hun er ikke den første dansker på posten, som den nu pensionerede danske veteran i EU-systemet Claus Haugaard Sørensen bestred mellem 2006 og 2011. Til gengæld er hun den første kvinde.

Mindre uld i mund
Generaldirektoraterne i EU-Kommissionen kan sammenlignes med et ministerium i Danmark. Rollefordelingen mellem generaldirektøren og EU-kommissæren er også cirka den samme som mellem en hjemlig departementschef og en minister, hvor den første har styr på det administrative, mens den anden tager sig af de politiske budskaber.

Her glæder EU’s kommende kommunikationsansvarlige sig særligt over slagkraftige politiske kommunikatører som konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der har formået at få det meste af verdenspressen i tale med sin direkte facon.

”Det er fantastisk, at vi har kommissærer, der kommunikerer på den måde,” siger Pia Ahrenkilde, der har som ambition, at det også skal gælde det næste hold EU-kommissærer, der efter planen skal træde til i november.

”Vi skal have en Kommission, der er fremme i skoene, og som får lydhørhed og taletid på den politiske scene. Det er meget vigtigt, fordi perspektivet på hele Europa, hvor alle landenes interesser går i ét, kommer fra Kommissionen, og det er nødt til at blive kommunikeret fra politisk hold.”

”Så institutionen som politisk aktør – også på kommunikationsområdet – er meget vigtig. Men som jeg har sagt i mange år, så erstatter det ikke på nogen måde den rolle, som også nationale politikere er nødt til at spille for at italesætte den europæiske dimension. Det kan bedst gøres af dem på den mest nærværende måde. Det siger sig selv,” siger Pia Ahrenkilde Hansen.

Dokumentation

Blå bog
Pia Ahrenkilde Hansen (født 1963) er uddannet i sprog og kommunikation fra Handelshøjskolen i København og fra EU-diplomaternes udklækningsanstalt Collège d’Europe i Brugge. Hun har været ansat i EU-Kommissionen siden 1995, hvor hun først arbejdede med konkurrenceevne. Kom til Kommissionens talsmandstjeneste i 1999 som talskvinde for den daværende svenske miljøkommissær Margot Wallström. I 2004 blev hun vicetalskvinde for hele Kommissionen, og i 2009 blev hun talskvinde for EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og leder af talsmandstjenesten. I 2014 blev hun direktør for EU-Kommissionens lokale repræsentationer i medlemslandene. I 2018 blev hun gjort til vicegeneralsekretær. Starter som generaldirektør for kommunikation 16. marts.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Ahrenkilde Hansen

Generaldirektør i generaldirektoratet for Uddannelse, Unge, Idræt og Kultur, EU-Kommissionen
cand.merc.int. (Handelshøjskolen i København, 1990)

0:000:00