Danskere bekymrer sig om forurenet drikkevand

MÅLING: Forurenet drikkevand er det miljøproblem, danskerne er mest bekymrede over. Det viser en ny meningsmåling. Miljøministeren har det også som hovedprioritet, siger hun.

Af en række miljøproblemer er danskerne mest bekymrede for drikkevandet.<br>
Af en række miljøproblemer er danskerne mest bekymrede for drikkevandet.
Foto: Colourbox
Hjalte T. H. KragesteenLise-Lotte Skjoldan

Det virker som den mest naturlige ting i verden, at vi danskere kan drikke velsmagende og rent vand direkte fra hanen. Men det er ikke alle danskere, der tager den luksus for givet.

33 procent af danskerne ser nemlig forurening af drikkevand som det mest bekymrende miljøproblem.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget. Drikkevand ligger blandt en række miljøproblemer klart i top, mens tilstanden i de danske åer, søer og have med 17 procent er det, som næstflest danskere ser som det største problem.

Kun 1 procent har svaret, at støj er det, de er mest bekymret for.

Målingen viser, at der skal gøres rigtig meget mere for, at danskerne forstår, hvad den biologiske mangfoldighed er.


Ella Maria Bisshop-Larsen
Præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ser målingen som en melding fra danskerne om, at der skal gøres mere for at beskytte drikkevandet. Og hun peger på, at regeringen netop har lanceret en række initiativer til netop det formål.

"Det kommer ikke bag på mig, at drikkevand er det, som danskerne prioriterer højest. Det er også en af mine absolutte hovedprioriteter at sikre vores drikkevand. Derfor har jeg også præsenteret ni initiativer til at beskytte drikkevandet," siger Kirsten Brosbøl.

Er der grund til bekymring for drikkevandet i Danmark?

"Vores drikkevand er bedre beskyttet end nogensinde, men der er alligevel en grund til, at vi skal have fokus på det. Vi kan hele tiden gøre det bedre, og derfor skal vi også have udpeget beskyttelseszoner ved alle vores vandboringer," siger Kirsten Brosbøl.

Sekretariatschef for Det Økologiske Råd Christian Ege mener, at målingen er et udtryk for, at drikkevand har en "helt særlig status" i befolkningen. Han hæfter sig ved, at så få danskere bekymrer sig om støjproblemer.

"Hvis man ser på den personlige sundhed, så er der rigtigt mange mennesker, hvor helbredet forringes af støj. Her tænker jeg særligt på støj fra trafikken. Det tror jeg bare, at der er en meget begrænset viden om," siger Christian Ege.

Læs hele artiklen om meningsmålingen på Altinget: miljø her (kræver abonnement)

 

Dokumentation

Om undersøgelsen

Spørgsmålet lød:


"Hvilket af følgende danske miljøproblemer bekymrer dig mest?
"

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 20.-25. februar 2015. 

Den statistiske usikkerhed er mellem +/- 2,5 - 3 procentpoint.  

- Fakta fra Norstat


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Ege

Seniorkonsulent, Rådet for Grøn Omstilling (tidl. Det Økologiske Råd), medlem af SF’s landsledelse og af Det Miljøøkonomiske Råd
cand.tech.soc. (RUC 1979)

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00