Danskerne bakker op om kommunal sommerhus-skat

SKAT: Kommuneskatten bør fremover deles mellem en sommerhusejers hjemkommune og sommerhuskommunen. Det mener et lille flertal af danskerne, viser ny måling.

Lasse Lange Cecilie Gormsen

Det er kun rimeligt, hvis sommerhusejere betaler en del af deres kommuneskat i den kommune, hvor de har sommerhus.

Det mener et lille flertal af danskerne, viser ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

51 procent af de adspurgte svarer i meningsmålingen, at det er en god ide at fordele kommuneskatten mellem en borgers folkeregisterkommune og ens sekundære hjemkommune. 26 procent afviser forslaget, mens 23 procent er i tvivl.

En af de kommuner, der i flere år har kæmpet for en sådan ændring af kommuneskatten, er Langeland. Og øens borgmester tager da også positivt imod meningsmålingen.

Det er en sympatisk tanke. Men jeg har svært ved at se, hvordan det kan strikkes sammen på en ubureaukratisk måde.

Torsten Schack Pedersen (V), Skatteordfører

“Vi har udgifter forbundet med sommerhusejere og deltidsbeboere. Vi skal sørge for, at der er veje hen til sommerhusene, og er der ældre, der bosætter sig en del af året, skal de have hjemmehjælp. Så jeg synes, at det ville være en god ide, som ville hjælpe meget på vores økonomi,” siger Langelands borgmester, Bjarne Nielsen, (V) til Altinget.

På Christiansborg er Venstre ikke umiddelbart tilhængere af forslaget.

“Det er en sympatisk tanke. Men jeg har svært ved at se, hvordan det kan strikkes sammen på en ubureaukratisk måde. Hvis der er nogen, der kommer med en færdig og klapbar løsning, så vil jeg kigge på den med stor interesse, men jeg frygter, at det bliver et bureaukratisk helvede,” siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen.

S afviser
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har tidligere sagt, at han gerne så, at man kunne betale skat til sommerhuskommunen i den tid, man er i sommerhuset.

Han måtte dog efterfølgende præcisere over for Folketinget, at han blot havde “luftet den ide for at man i forbindelse med en fremtidig revision af udligningsordningen kunne analysere og overveje, hvordan en anderledes vægtning af kommuneskatten kunne gavne hensynet til økonomien i yderområderne”.

I en mail til Altinget skriver Socialdemokraternes skatteordfører Astrid Krag da også, at hun “har sympati for forslaget”. Men:

“Det er ikke noget, der er planer om at indføre.”

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal her (kræver abonnement)

Dokumentation

Målingen er foretaget af Norstat for Altinget blandt 1.001 repræsentativt udvalgte danskere i perioden 12.-17. marts.

Sådan har vi spurgt
I dag betaler borgere med flere boliger kun kommuneskat i den kommune, hvor deres folkeregisteradresse er, mens man ikke skal betale i en kommune, hvor man eksempelvis har sommerhus. Det er blevet foreslået at ændre skattesystemet, så en del af kommuneskatten fremover går til ens sekundære kommune. Forslaget har ingen betydning for, hvor meget skat den enkelte borger skal betale. Hvad synes du om forslaget?

  pct.
Det er en god at ændre skattesystemet, så kommuner med sommerhuse fremover modtager en andel af sommerhusejernes kommuneskat 51
Nej, hele ens kommuneskat skal fortsat gå til ens folkeregisterkommune 26
Ved ikke 23

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Bjarne Nielsen

Regionsrådsmedlem (V), Region Syddanmark, fhv. borgmester (V), Langeland Kommune
diverse uddannelser (Søværnet), HF (Svendborg Gymnasium 1977)