Danskerne bakker op om loft for offentlige lønstigninger

LØN: Et flertal af danskerne mener, at det er et problem, hvis lønnen i den offentlige sektor stiger mere end i den private sektor.

Foto: Colourbox
Lasse LangeLise-Lotte Skjoldan

Det er problematisk, hvis lønstigningerne på de offentlige arbejdspladser er højere end dem i det private.

Det siger et flertal af befolkningen i en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Danskerne bakker dermed op om den seneste tids overenskomstaftaler for stat, kommuner og regioner. Med de aftaler har man indført et privatlønsværn, der forhindrer, at lønnen i det offentlige kan stige mere end i det private.

I meningsmålingen foretaget for Altinget svarer 52 procent af de adspurgte, at det er et problem, hvis lønudviklingen i det offentlige overstiger lønudviklingen i det private. 29 procent svarer, at det ikke vil være et problem, mens cirka 20 procent er i tvivl.

Man ikke kan lade lønningerne i det offentlige overstige lønningerne i det private.

Joachim B. Olsen (LA)
Arbejdsmarkedsordfører

Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, ser det, at lønudviklingen i det offentlige reguleres i forhold til det private, som et centralt princip.

“Man ikke kan lade lønningerne i det offentlige overstige lønningerne i det private. For det er den private sektor, der finansierer gildet, og hvis det offentlige overgår det private, kan du ikke tiltrække arbejdskraft til den private sektor,” siger Joachim B. Olsen.

Enhedslisten mener ikke nødvendigvis, at det er et problem, hvis lønudviklingen i det offentlige overgår lønudviklingen i det private. Samtidig mener arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl, at lønstigninger ikke er den vigtigste faktor for medarbejdere.

“Arbejdstiden og arbejdsforholdene er langt vigtigere. Det var også det, vi så ved lærerkonflikten,” siger Christian Juhl, der grundlæggende mener, at det må afhænge af, hvad arbejdsgivere og arbejdstagere kan blive enige om.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal her (kræver abonnement)

Dokumentation

SÅDAN HAR VI SPURGT
Hvilket af følgende udsagn er du mest enig i?
- Det er et problem, hvis lønudviklingen i det offentlige overstiger lønudviklingen i det private
- Det er ikke et problem, hvis lønudviklingen i det offentlige overstiger lønudviklingen i det private
- Ved ikke

  Alle Off. ansatte Privatansatte
Det er et problem 52 31 63
Det er ikke et problem 29 50 22
Ved ikke 20 20 14

Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 20.-25. februar 2015


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

0:000:00