Stort flertal af danskerne klar til at sende håndværkeren tidligere på pension end akademikeren

PENSION: Håndværkeren skal kunne gå tidligere på pension end akademikeren, mener tre ud af fire ifølge ny meningsmåling. DF erklærer sig klar til at støtte socialdemokratisk forslag uanset farven på en kommende regering.

Mette Frederiksen præsenterede det socialdemokratiske forslag om differentieret pensionalder i sidste uge på et plejehjem i København.
Mette Frederiksen præsenterede det socialdemokratiske forslag om differentieret pensionalder i sidste uge på et plejehjem i København.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) er tilsyneladende i øjenhøjde med et stort flertal af befolkningen, når de foreslår tidligere pension for nedslidte.

I hvert fald mener 74 procent, at håndværkeren skal kunne gå tidligere på pension end akademikeren.

Det viser en ny meningsmåling, som Analyse Danmark har foretaget for 3F.

Kun 14 procent er af den modsatte overbevisning, mens 12 procent er uafklarede i spørgsmålet.

Det er en uhyre kompleks øvelse. Så jeg har brug for, at partierne bliver enige om at lægge en økonomisk ramme ned over de forhandlinger, der så skal foregå, og så bede arbejdsmarkedets parter om finde en løsning

Per Christensen
Forbundsformand, 3F

"Resultatet bekræfter mig i, at vi har startet en kampagne, som betyder noget for mennesker. Og heldigvis har vi nu en parlamentarisk situation, som peger i retning af, at jeg kan hjælpe mine medlemmer på arbejdsmarkedet, som dels har lang anciennitet og dels har et hårdt fysisk arbejde," siger 3F-formand Per Christensen.

Vindersag i valgkampen
Håndværkere, sosu'er og fabriksarbejdere kom tirsdag et stort skridt tættere på muligheden for at gå tidligere på folkepension.

Det skete, da Dansk Folkeparti meldte sig klar til at støtte det socialdemokratiske forslag om differentieret pensionalder.

Ifølge Altingets politiske analytiker Erik Holstein viser den aktuelle måling, at debatten om pensionsalderen ikke skal undervurderes i den kommende valgkamp.

"Venstrefløjen, S og DF har fået en vindersag, de kan køre med i valgkampen. De vil blive hårdt kritiseret for økonomisk uansvarlighed, men den beskyldning tager ikke mange kegler uden for borgerlige kredse under en højkonjunktur. ”

Løkke efterlyser konkrete forslag
På trods af indledningsvis kritik af forslaget har Lars Løkke Rasmussen (V) nu erklæret sig villig til at mødes for at drøfte differentieret pensionsalder.

Statsministeren understreger dog, at det er svært at lave en objektiv vurdering af, hvem der er berettiget til tidligere pension, og efterlyser en konkretisering af forslaget.

Få mere analyse fra Holstein og få 3F-formand Per Christensens kommentar til, om man kan finde en konkret model, i den fulde artikel på Altinget: arbejdsmarked.

Dokumentation

Sådan blev der spurgt:

"Synes du, at en håndværker skal kunne gå tidligere på folkepension end en akademiker?"

  • Ja - 74 pct.
  • Nej - 14 pct.
  • Ved ikke - 12 pct.

Meningsmålingen er foretaget for 3F af Analyse Danmark fra 18. januar til 28. januar. Stikprøven er udtrukket tilfældigt på køn, alder og geografi (region) blandt danskere over 18 år. Der er indsamlet 1.056 interviews, og data er vægtet på køn, alder og region i henhold til Danmarks Statistiks fordelinger.

Socialdemokratiets forslag

Socialdemokratiets forslag om differentieret pensionalder bygger på syv principper: 

1. Det er til dem, der er mest nedslidte.

2. Det er til dem, der har arbejdet i længst tid.

3. Det skal baseres på objektive kriterier.

4. Adgangen til den tidlige folkepension skal være lige for både mænd og kvinder. Derfor vil perioder med barsel eller deltid ikke have betydning for ordningen.

5. Der skal stadig være mulighed for at blive visiteret til tidlig folkepension, selvom man ikke direkte er omfattet af rettighederne, hvis man er nedslidt på andre måder.

6. Det nye pensionssystem skal varsles i god tid og være simpel og overskuelig.

7. Der bliver afsat tre milliarder kroner årligt til ordningen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00