Danskerne om verdensmål: Her er Danmark længst fremme

MÅLING: Danmark lægger sig i front, når FN's verdensmål om mere grøn og billig energi skal opfyldes, mener hver fjerde dansker. Helt korrekt, istemmer Venstre. Socialdemokratiet kritiserer regeringen for ikke at gøre nok for grøn omstilling.

Danmark gør for lidt for at bevare den grønne førertrøje, mener Socialdemokratiet med henvisning til regeringens beslutning om at droppe kystnære havvindmøller. 
Danmark gør for lidt for at bevare den grønne førertrøje, mener Socialdemokratiet med henvisning til regeringens beslutning om at droppe kystnære havvindmøller. Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Mette Pabst

Danmark har førertrøjen på, når det kommer til grøn og billig energi. I hvert fald hvis man spørger danskerne selv.

Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for Hansen & Ersbøll Agenda.

Ud af FN's 17 verdensmål peger mere end hver fjerde dansker på, at Danmark bidrager mest til at opfylde målet om mere grøn og billig energi. En vurdering, som Venstres energi- og klimaordfører, Thomas Danielsen, deler.

"Det har danskerne ramt meget godt, for grøn energi er helt klart en af Danmarks styrkepositioner," siger Thomas Danielsen, der også er næstformand i det tværpolitiske netværk for FN's verdensmål.

Energi, vand og uddannelse
FN's 17 verdensmål blev vedtaget for knap to år siden og er en rettesnor for, i hvilken retning verden skal bevæge sig frem mod 2030.

I Epinions undersøgelse peger knap 26 procent af danskerne på grøn og billig energi som det mål, Danmark bidrager mest til at opfylde, mens målet om rent vand og sanitet og målet om god uddannelse er på henholdsvis en anden- og en tredjeplads.

S: Regeringen smider førertrøjen væk
Hos Socialdemokratiet forstår folketingsmedlem og formand for det tværpolitiske netværk om FN's verdensmål, Kirsten Brosbøl, godt, at danskerne peger på grøn og billig energi som det mål, Danmark bidrager mest til. Hun kritiserer dog regeringen for ikke at gøre nok for, at Danmark bevarer den grønne førertrøje.

"Jeg kan sagtens forstå, at danskerne peger på grøn og billig energi. Men med regeringens politik på området er det ikke sikkert, at vi beholder vores styrkeposition på området meget længere," lyder det fra Kirsten Brosbøl, der blandt andet peger på regeringens beslutning om at droppe de kystnære havvindmølleparker som et skridt væk fra den grønne omstilling.

Kritikken preller dog af på Thomas Danielsen, der kalder den nuværende regering "den grønneste regering i nyere tid".

"Vi har sat afgiften ned på elbiler, gjort det billigere at opvarme huse med elektricitet og fjernet PSO-afgiften. Kirstens Brosbøls udtalelse er politisk drilleri, når faktum er, at den nuværende regering er den grønneste regering i nyere tid," siger han.

I marts præsenterede regeringen en handlingsplan for, hvordan Danmark kan bidrage til at nå de 17 verdensmål. Den handlingsplan kan du læse her.

Danmark skal i juli til den første verdensmålseksamen – de såkaldte frivillige nationale reviews –  i FN i New York. 

Dokumentation

På hvilke områder mener du, at Danmark bidrager mest i forhold til at sikre, at verdensmålene nås på verdensplan? Lav din egen prioritering her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00