Danskerne siger nej til EU-skat

EU-SKAT: En ny meningsmåling viser, at et stort flertal af danskerne ikke ønsker, at EU skal kunne indføre EU-skatter og afgifter. SF har ikke fastlagt en holdning til en EU-skat, mens V synes, EU skal blande sig uden om skattepolitik.
Foto: ec.europa.eu
Morten Øyen

Jeg er ret sikker på, at hvis du spørger SF'erne, om de går ind for, at vi skal have en skat på finansielle transaktioner, så vil de bakke op.

Emilie Turunen (SF)
MEP
Fakta
EU-kommissærerne diskuterer for tiden forskellige former for EU-skat og harmonisering af skatter. De konkrete forslag vil blive fremlagt i oktober:

- 7. oktober fremlægger EU-kommissær Michel Barnier 60 konkrete forslag for Kommissionen til, hvordan han mener, det indre marked kan styrkes.

- Senere i oktober fremlægger EU's budgetkommissær Janusz Lewandowski sit forslag til fremtidens EU-budget.

I dag betaler medlemsstaterne til EU's budget på baggrund af bruttonationalindkomsten, moms og tolden. Samlet set udgør momsen og tolden blot 12 procent af EU's indtægter.
Det årlige EU-budget beløber sig til 141,5 milliarder euro i 2010 svarende til cirka 1.054 milliarder kroner. 
Skal EU kunne opkræve skat?

Ikke hvis det står til danskerne. En ny måling foretaget af A&B Analyse for Altinget | EU viser nemlig, at godt 62 procent af danskerne ikke synes, EU skal have lov til at opkræve skatter eller afgifter.

Spørgsmålet er ellers blevet højaktuelt, efter det er kommet frem, at EU-Kommissionen arbejder på forslag om at inddrage skatte- og moms-politikken i fremtidens EU-samarbejde.

SF har ikke fastlagt holdning
Og derfor bør spørgsmålet også debatteres, siger SF's EU-parlamentariker Emilie Turunen:

"Hvis man vælger at opkræve skat i EU-regi, er det selvfølgelig et helt nyt skridt, fordi det ville være første gang, EU fik direkte egenindtægter. Derfor skal man have det diskuteret godt igennem og vurdere, om det er fornuftigt," siger hun.

Hun kan dog godt forestille sig, at SF-vælgerne vil støtte en skat på finansielle transaktioner, som er et af de forslag, der debatteres i Bruxelles i disse dage.

"Jeg er ret sikker på, at hvis du spørger SF'erne, om de går ind for, at vi skal have en skat på finansielle transaktioner, så vil de bakke op. Jeg tror faktisk ikke, der kan være skyggen af tvivl om, at SF og vores bagland vil have, at banksektoren bidrager til at få os lidt ud af det rod, de har været med til at skabe. Det er vi enige om. Spørgsmålet er, om sådan en skat skal opkræves i Danmark eller EU og der har SF ikke fastlagt nogen holdning," siger Emilie Turunen.

V: Danmark skal selv bestemme
Hos Venstre er man glad for målingen, som man vurderer flugter med partiets linje:

"Jeg er utrolig glad for den måling, for det ligger helt i tråd med min holding. Skattepolitik skal EU blande sig langt uden om," siger Mads Rørvig, skatteordfører for Venstre.

Mads Rørvig bryder sig heller ikke om ideen om en fælles selskabsskat i EU, selvom den kunne betyde en lavere selskabsskat i Danmark - noget der måske ellers kunne friste en liberal skatteordfører.

"Uanset om skatten stiger eller falder, så skal EU ikke bestemme skattepolitikken. Hvis Danmark føler, der er råderum til, at det er fornuftigt at sænke selskabsskatten, så gør vi det, uagtet hvad de andre EU-lande gør," siger Mads Rørvig og afviser dermed et af de forslag, som Kommissionen overvejer i disse dage.

Ekspert: Vanskelig at få gennemført
7. oktober fremlægger EU-kommissær Michel Barnier 60 konkrete forslag for Kommissionen til, hvordan han mener, det indre marked kan styrkes. Her forventes det, at et af forslagene indeholder en harmonisering af selskabsskatterne.

Senere i oktober vil EU's budgetkommissær i øvrigt fremlægge sin vurdering af fremtidens EU-budget, og også han forventes at foreslå en reel EU-skat i form af afgifter på flybrændstof, på CO2 eller en afgift på finansielle transaktioner.

Det kan dog blive mere end vanskeligt at få gennemført, vurderer Peter Nedergaard, professor i statskundskab med speciale i EU.

"Borgerne skal have en vished for, at det ikke bliver ekstraskatter, for ingen vil betale ekstraskatter i dag. Jeg er overbevist om, at vi er nået til smertegrænsen for, hvor meget folk vil betale i skat," siger Peter Nedergaard, der dog ikke helt afviser det kan lade sig gøre:

"Det kommer simpelthen an på, hvordan man får det forklaret. Og så skal det være gennemskueligt, så man er sikker på, skatten går til noget, man kan stå inde for".
Dokumentation
Spørgsmål:

Mener du, EU skal have lov til at indføre en EU-skat eller EU-afgift (eksempelvis på flybrændstof eller finansielle transaktioner mellem lande)?

Ja: 22,7 procent
Nej: 62,3 procent
Ved ikke: 15,0 procent

Et repræsentativt udsnit af befolkningen på 1094 personer over 17 år deltog i perioden fra tors.16/9 til tirs.21/9 i meningsmålingen. Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget | EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, i bestyrelsen for EKF Danmarks Eksportkredit, fhv. MEP (S og SF)
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

Mads Rørvig

Administrerende direktør, De Danske Bilimportører
cand.merc. (CBS 2010)

Peter Nedergaard

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, forfatter & debattør
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1985), ph.d. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00