David Trads anmelder: Boltons bog er et vildt frontalangreb på Trump

ANMELDELSE: John Bolton udfolder i sin enestående erindringsbog en utvetydig kritik af Donald Trump. Bogen er for tabloid i sin banale fremstilling af den gode Bolton og den onde Trump, skriver David Trads.

Altingets vurdering: 3/6

David TradsAf David Trads
Politisk kommentator, journalist og forfatter til bogen 'Amerika, hvor er du?'

Der er to ting, som står mejslet i granit og bøjet i neon i John Boltons hæsblæsende erindringsbog, for den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver under Donald Trump råber dem ud over nærmest hver eneste side med en megafon på fuld volumen:

For det første at Bolton ser sig selv som et udenrigspolitisk geni – og for det andet at Trump ifølge ham er en inkompetent, barnagtig idiot.

Allerede i bogens første sider fortæller Bolton selvglad om, hvordan han egentlig selv burde have været præsident eller i det mindste udenrigsminister eller national sikkerhedsrådgiver.

Den viden og indsigt, som han besidder fra årtier som udenrigspolitisk og neokonservativ ideolog i tænketanke og medier, og den erfaring, som han vitterligt har fra topposter hos Ronald Reagan, George H. Bush og George W. Bush pensler Bolton ud for de os, der måtte have glemt det.

Han beskriver, hvordan han nærmest tog det for givet, at Trump – som, fortæller Bolton, tydeligvis ikke selv havde forestillet sig, at han rent faktisk vandt valget i 2016 – ville ønske ham i sin inderste cirkel.

En stribe jobsamtaler – med og uden Trump – endte dog skuffende for Bolton, som endte med at afvise en ydmygelse som viceudenrigsminister.

At kalde en spade for en spade
Bolton noterer bittert, at mens Trump rent faktisk udvalgte kvinder til poster ud fra et bestemt kriterie (deres udseende), så blev mænd valgt ud fra fuldkommen tilfældige årsager (mest af alt efter, hvem han lige klikkede med efter et tilfældigt møde).

Den bitterhed, som det gav Bolton at blive forsmået, skinner igennem stort set hele bogen 'The Room Where It Happened' – for manden, der vitterligt er kendt for at kalde en spade for en spade, lægger virkelig ikke fingrene imellem i den enestående bog.

Der er tale om et frontalangreb på den siddende præsident af en person, der rent faktisk indtog en af de normalt fire vigtigste embeder i en administration. Det er historisk.

Det, som Bolton beskriver, er næppe overraskende, idet meget af det også har været fremme – med navngivne kilder på lavere niveau eller med anonyme kilder i især journalisten Bob Woodwards bog 'Fear' – men det er vildt, at der kommer en øjenvidneberetning på så højt et niveau. En mand, der havde sin i reglen daglige adgang til Det Ovale Værelse.

Og det billede, som Bolton giver, er sandt for dyden vildt: Trump er ifølge Bolton usammenhængende, uden retning, uden styr på noget, inkompetent, ude af stand til at læse og forstå, usympatisk, kaotisk, konspiratorisk, fuld af løgn, og så afvisende over for enhver, der rent faktisk ved noget, at man tror, det er løgn.

Uhæmmet selvglæde
Var der andet galt med ham? Jo, han er et spædbarn, skriver han vredt:

"Charles Krauthammer (kendt konservativ analytiker, red.), som er en skarp kritiker af præsidenten, fortalte mig, at han tidligere havde taget fejl, da han karakteriserede Trumps opførsel som en 11-årig drengs. "Jeg tog ti års fejl," udbrød Krauthammer. "Han er som en et-årig". Alt bliver set gennem en prisme, der afgør, om det hjælper Donald Trump."

Der er givet en del om denne karakteristik af præsidenten, men den kunne med lige så stor ret skrives om bogens forfatter, hvis selvglæde synes uden modhager.

Bolton, som efter sin stormfulde og ligeledes korte karriere som FN-ambassadør i New York for George W. Bush skrev en bog med den sigende titel 'Surrender Is Not an Option: Defending America at the United Nations', ser ganske enkelt sig selv som hævet over kritik.

Bolton er, som Trump har sagt det, så krigsliderlig, at han kunne have startet Tredje Verdenskrig adskillige gange – og i den her bog foldes hans velkendte foragt til Iran, Nordkorea, Kina, Rusland og FN ud for fulde gardiner. Bolton har i eget selvbillede altid ret. Alle andre og især Trump er idioter.

Bogen er naturligvis værd at læse for den særligt USA-interesserede – for den giver et unikt indblik i de øverste magtlags intriger under Trump – men den har to store problemer. Dels er den nærmest tabloid i sin banale fremstilling af den gode (Bolton) og den onde (Trump). Dels er den simpelthen for detaljeret og derved alt, alt for lang.

Men: Bolton er givet helt ligeglad – for der er allerede næsten en million, der har købt bogen. Og Trump, ja, han har for en gang skyld offentligt indrømmet en fejl – nemlig at han overhovedet hyrede den "skrupskøre nar".

Forrige artikel Boganmeldelse: Kan stater lade pengepressen rulle, uden at skabe galoperende inflation? Boganmeldelse: Kan stater lade pengepressen rulle, uden at skabe galoperende inflation? Næste artikel Anmeldelse: Det politiske spil henvist til birolle i Kauffmann-film Anmeldelse: Det politiske spil henvist til birolle i Kauffmann-film
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.