David Trads: Det ekstreme højre truede mig til at klappe i

KOMMENTAR: Formelt har jeg stadig min ytringsfrihed, men i virkeligheden er trykket af had fra den ekstreme højrefløj så voldsomt, at det udgør et alvorligt demokratisk problem, skriver David Trads, efter at en mand onsdag er blevet dømt skyldig i trusler mod ham.

I efteråret 2017 blev jeg for første gang i alle de år, jeg har deltaget i den offentlige debat, personligt rystet. Ja, jeg fik faktisk et chok:

Pernille Vermund, leder af Nye Borgerlige, et højreekstremt parti, som allerede dengang stod til at komme i Folketinget, skrev om mig på Facebook i en tone, som jeg aldrig havde oplevet en ledende politiker gøre.

En af hendes fans skrev under et af Vermunds opslag om mig, at "hvis David Trads havde levet under Anden Verdenskrig, ville han sandsynligvis have kaldt modstandsbevægelsen for fremmedfjendsk". Vermund svarede ham straks:

"Jeg tænkte præcist det samme. Han ville være typen, der stak modstandsfolk!"

Lige neden under tilføjede en anden af Vermunds fans, at "nej, David Trads er den indebrændte mand på vejen, der stikker den unge frihedskæmper til Gestapo mod betaling, og nyder lyden af skud fra Ryvangen". Vermund lagde ikke afstand.

Andet chok kom, kort efter at Vermund med sine anklager om, at jeg er en landsforræder, havde piftet i hundefløjten til sine tilhængere. Min hustru og jeg blev en aften på vej hjem fra biografen pludselig antastet på gaden af en truende mand.

Manden greb fat i mig, skældte mig huden fuld i en rent ud sagt hadefuld tone. Heldigvis greb et par af hans venner ind, inden det udviklede sig. For første gang tænkte jeg, at der virkelig er folk derude, der vil gøre alvor af deres trusler.

Tredje chok kom i foråret 2019, da en person, som havde haft en ledende rolle i Nye Borgerlige, blev så vred over, at jeg i et videoklip talte positivt om integration, at han delte mit opslag og selv skrev i sit opslag:

"Er der virkelig ikke nogen, der snart kan lukke munden på David Trads og hans politiske klamme løgne? Nu kører han landsskadelige virksomhed for fuld kraft …"

Neden under mandens opslag stak det helt af. Jeg fik det ærligt talt dårligt, mens jeg læste kommentarerne, og da jeg nåede frem til den her kommentar, blev jeg rent ud sagt bange:

"Jeg kan godt lukke munden på ham, hvis du lover at tage dig af mine børn og x-koner de næste 12 år."

Jeg tjekkede mandens profil på Facebook. Han var ægte nok. En håndværker, der bor ubehageligt tæt på mit eget hjem. Den sidste, der havde truet mig på livet, var en mand, der poserede med våben på Bornholm. Men ham her … det var simpelthen for tæt på.

Jeg var bange. Jeg tænkte, at her er en mand, der er blevet så hadefuld, givet opmuntret af eksempelvis Vermunds anklager om, at jeg er landsforræder, at han måske vil gøre alvor af truslen om at slå mig ihjel. 12 år i fængsel er den tid, en morder normalt får.

Derfor gik jeg til politiet, som tog sagen dybt alvorligt. De anholdt ham og tog ham til afhøring. Onsdag i denne uge mødte jeg manden for første gang, da jeg i Glostrup Ret skulle vidne i sagen mod ham.

Han sagde selvfølgelig, at han ikke havde ment det – bakket op af sin forsvarsadvokat, som i parentes bemærket var Rasmus Paludan.

Heldigvis dømte retten enstemmigt manden skyldig i sin trussel. Der var ingen tvivl, fastslog dommeren, om, at manden med sin ytring havde truet mig på livet. For mig var det en vigtig dom. Der blev sat en grænse for, hvad folk må skrive af trusler. Tak.

Men jeg må også konstatere, at det faktisk er lykkedes for den ekstreme højrefløj at få mig til at klappe i:

Den eskalerende byge af tilsvininger og trusler – anført af en partileder, udført af hendes proselytter – bed sig så meget fast i mig og i min familie, at jeg langsomt, men bevidst, bakkede ud af den udlændingedebat, jeg længe havde taget aktiv del i.

Jeg orkede simpelthen ikke længere. Det hele blev for voldsomt. Det hele kom for tæt på. Det hele blev slet og ret for alvorligt. Jeg blev ganske enkelt bange for, at der en dag var endnu en gal mand derude, som kunne finde på at gøre alvor af truslerne.

Min ytringsfrihed har jeg fortsat. Det har andre med samme holdninger som mig også. I hvert fald formelt. I virkeligheden er vi udsat for et så voldsomt tryk af had fra den ekstreme højrefløj, at det udgør et alvorligt demokratisk problem. Det går ikke.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Peter Loft: Ny skattereform giver endnu mere kontrol, men langt mindre tillid Peter Loft: Ny skattereform giver endnu mere kontrol, men langt mindre tillid Næste artikel Lisbeth Knudsen: Generation corona og prisen på et liv Lisbeth Knudsen: Generation corona og prisen på et liv
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.