David Trads: Fem gode grunde til at valget kommer til vinter

KOMMENTAR: Der er flere gode grund til at tro, at Lars Løkke udskriver folketingsvalg i december eller januar, skriver David Trads, der opfordrer læserne til at komme med deres eget bud.

Der er formentlig ingen, der ved det præcist – for selv statsministeren har næppe besluttet sig endnu.

Men fra nu af er den mest spændende leg på Christiansborg og omegn selvfølgelig at gætte på, hvornår folketingsvalget skal holdes.

Så lad os komme i gang, for her er mit bedste bud:

Jeg tror, at valget kommer i enten december eller januar.

Og her følger så min argumentation i fem punkter:

For det første – lige efter indgåelsen af finansloven vil blå blok stå allerstærkest:

Den finanslov, som regeringen fremsætter i denne uge, er skræddersyet til enighed i blå blok. Gaveboden er på vid gab – flere penge til børn, ældre, syge. Og heller ingen ballade, for Liberal Alliance har opgivet skattelettelser. Dansk Folkeparti får lige, hvad de vil have.

For det andet – den uro, som lige nu er i rød blok, skal udnyttes maksimalt:

Det kaos, der er opstået i rød blok, siden Mette Frederiksen før sommerferien meddelte, at hun ønsker en ren socialdemokratisk regering efter en rød sejr, er en gave fra himmelen til blå blok. Der er en risiko – set fra blå blok – for, at rød blok finder sammen, hvis tiden går.

For det tredje – den sjældne harmoni i blå blok kan hvert øjeblik brase sammen:

Det er bemærkelsesværdigt, hvor mange ydmygelser Liberal Alliance har taget de seneste måneder uden at slå fra sig. Hvorfor? Fordi de så gerne vil beholde magten. Men efter finansloven er der højrisiko for, at LA’s pressede folketingsgruppe kommer ud af kontrol.

For det fjerde – meningsmålingerne bevæger sig i blå bloks retning:

Den modløshed, som plagede mange – faktisk de fleste – i blå blok, fordi de troede, at de kun havde magten på lånt tid, er ændret til en fornemmelse af, at de faktisk kan vinde. Hvis blå blok i en to-tre målinger i træk er foran efter finansloven, så er valget meget tæt på.

For det femte – foråret ser ud til at blive politisk indholdsløst:

Der er grund til at tro, at regeringen får en stribe aftaler i efteråret – ud over finanslov også om eksempelvis sundhed og klima – men derefter går det meste i stå. Ved årsskiftet vil Lars Løkke Rasmussens chance for at fremstå som den dygtige politiske håndværker være bedst.

Hvis min logik hænger sammen, så vil statsministeren kunne vælge mellem et decembervalg (udskrevet lige efter finansloven til afholdelse eksempelvis 12. december) eller et januarvalg (udskrevet i forbindelse med nytårstalen til afholdelse eksempelvis 23. januar).

Vi har i øvrigt i nyere tid haft valg i januar(1984) og i december (1990) – begge gange, fordi Poul Schlüters borgerlige regeringer kom i mindretal i forbindelse med finanslove. Det er dog værd at bemærke, at der var mærkbar lavere valgdeltagelse end normalt ved decembervalget.

Da jeg for nylig i Besserwisserne på TV 2 News fremførte min argumentation, var mine kolleger den aften – Jarl Cordua, Thomas Funding og Anders Langballe – imidlertid langtfra enige. De tror, som de fleste, mere på, at Løkke venter så lang tid som muligt.

Løkke sagde selv ved Folkemødet – med et smil på læben – at valget først kommer 17. juni 2019. Det er den sidste mulige dato i henhold til grundloven, men da danskerne i forvejen skal til valg til Europa-Parlamentet søndag 26. maj, venter han næppe så længe.

Hvad kan så for alvor ødelægge mit gæt? Ja, det er faktisk meget, meget let at svare på – for, som Harold Macmillan, britisk premierminister fra 1957-63, angiveligt svarede en ung journalist, da han blev spurgt om, hvad der får politiske planer til at løbe af sporet:

”Events, my dear boy, events …”

Men kom gerne med dit bud i kommentarsporet nedenfor. Så ser vi, hvem der får ret.

----------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Johanne Dalgaard: Min fars tur på supersygehus var knap så super Johanne Dalgaard: Min fars tur på supersygehus var knap så super Næste artikel Henrik Dahl og Joachim B. Olsen: Derfor bliver alle valg frem mod 2050 udlændingevalg Henrik Dahl og Joachim B. Olsen: Derfor bliver alle valg frem mod 2050 udlændingevalg