David Trads: Rigmanden Lars Seier er Trumps bedste ven

KOMMENTAR: Hvad i alverden er det dog, der går af Lars Seier Christensen, den danske milliardær? Hvad er årsagen til, at den mand, hvis penge er årsagen til, at vi har LA, har udpeget sig selv til chef-cheerleader for Donald Trumps heppekor, funderer David Trads.

Når man følger milliardær Lars Seier, som er meget aktiv på sociale medier, opdager man hans næsegruse beundring for USA's præsident Trump, mens alle andre, især amerikanske medier – og endnu mere de danske kommentatorer, som han bare kalder ’Trump-hadere’ – intet har forstået af storheden:

”Det er medierne, der vedvarende ødelægger debatten i USA,” og så de mange, der ”vælger at tro på de bizarre historier fra DNC-betalte kilder,” skrev han eksempelvis i denne uge, da Washington Post igen tillod sig at skrive kritisk om Putins indblanding i USA's valg.

Seier lyder i det hele taget som et ekko af Trump, når han ligesom præsidenten udpeger pressen til folkets egentlige fjende. Se bare, hvad Seier skrev for et par uger siden, da han ifølge sig selv havde pint sig gennem flere timers CNN-udsendelser på et hotel i USA:

”Jeg har hørt joken om, at havde CNN eksisteret under Anden Verdenskrig, så havde vi tabt til tyskerne. Jeg tror faktisk, det er rigtigt. Det er en afskyelig, hyklerisk, selvfed, partisk, løgnagtig kanal,” udbasunerede Seier.

Trump, derimod, han er bare fjong, når man følger Seiers updates – for alt, ja, lige præcist alt, som præsidenten foretager sig, er helt fantastisk. Tag bare, da Trump for en uge siden truede Iran med bål og brand i en grad, ”som kun få i historien er blevet ofre for nogensinde”.

”Det er dejligt at have en vestlig leder, der siger tingene, så det er til at forstå,” jublede Seier i en update, der næsten overgik hans begejstring, da Trump leflede for Putin i Helsinki, hvortil Seier havde denne bemærkning: ”Godt vi har Trump!”

Jeg har ledt med lys og lygte efter tidspunkter, hvor Seier – trods alt – har fundet anledning til at lægge afstand til præsidenten … men jeg kan ikke finde nogen, for uanset hvad så synes Seier bare at klappe i sine hænder af begejstring eller forklare det uforklarlige eller holde sin mund:

Seier vaklede, hverken da Trump kaldte Ku Klux Klan-typer for "fine fyre"; da han opfordrede betjente til at bruge vold mod anholdte; da han spærrede børn inde i bure; da han meldte USA ud af klimakampen; da han afviste at bakke op om artikel 5 i Nato-pagten; da han kaldte Canada og EU for trusler mod USA's sikkerhed; da han stemplede pressen som folkets egentlige fjende; da han erklærede handelskrige i øst og vest; da han kaldte mexicanske indvandrere for voldtægtsforbrydere; da han fejede USA's efterretningstjenester af banen, fordi han stoler mere på Putin; da han krævede Hillary Clinton spærret inde; da han hånede John McCain for slet ikke at være krigshelt; da han om kvinder sagde, at han ret til at "grab them by the pussy"; da han forleden slog rekord i at vildlede og lyve i en tale; eller da, ja, fortsæt selv den uendelige liste.

Der er simpelthen aldrig – aldrig nogensinde – noget galt med Trump, når Seier ytrer sig. Aldrig. Mens de fleste fik kuldegysninger, da præsidenten ved sin indsættelse for halvandet år siden indledte sit attentat på Vesten med sin America First!-tale, blev Seier varm om hjertet.

Den danske milliardær er åbenbart ligeglad med, at alt det, der har givet os fred, frihed og velstand siden Anden Verdenskrig – et stærkt transatlantisk bånd mellem Amerika og Europa gennem forpligtende samarbejde i FN, Nato, WTO og alt muligt – er ved at falde sammen.

Det er alt sammen muligt, at Seier har ædle politiske årsager til at glæde sig over Trump. Det kan være, at han præcis som præsidenten faktisk tror på, at et utøjlet USA, der er styret af en leder, som synes mere besnæret af demokratiets fjender end af dets allierede, er bedst for verden.

Det kan også være, at årsagen er meget mere enkel – for, som man siger i journalistikken efter amerikansk forbillede: Let’s follow the money:

Verdens vigtigste aktieindeks, det amerikanske Dow Jones, er nemlig vokset heftigt – faktisk med knap 30 procent, siden Trump blev indsat i januar 2017. Kort sagt: Hvis du spekulerer i aktier, så har du edderbankemig scoret kassen under den nuværende præsident.

De, som ejer aktier, er næsten altid de rigeste i verden. I USA for eksempel ejer de rigeste 10 procent godt 85 procent af alle aktier. De skattelettelser, som præsidenten har gennemført, tilfalder i øvrigt næsten udelukkende den samme gruppe af velhavere.

Med Trump er det helt ufatteligt attraktivt at være rig – især hvis man er sådan rigtig superrig. Hvis man kan se bort fra andet, ja, så forstår jeg bedre, hvorfor Seier er så begejstret. Hvis man ikke kan lukke øjnene for alle ulykkerne, ja, så er det til gengæld meget svært at juble.

-----------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel David Trads: Selvfølgelig ender Uffe Elbæk med at pege på Mette Frederiksen David Trads: Selvfølgelig ender Uffe Elbæk med at pege på Mette Frederiksen Næste artikel Jarl Cordua:  Mette Frederiksen har ingen ulykker at sælge vælgerne Jarl Cordua: Mette Frederiksen har ingen ulykker at sælge vælgerne