De Anbragtes Vilkår kritiserer lovforslag, som førstebehandles onsdag

Selvom partierne bag den endelige aftale har foretaget enkelte justeringer, er De Anbragtes Vilkår fortsat stærkt bekymrede over, at et flertal af Folketinget nu vil styrke fagpersoners mulighed for at bruge fysisk magt over for anbragte børn. Vi frygter, at magtanvendelse bliver en integreret del af hverdagen, lyder det.

Regeringen indgik i sidste uge en aftale med R, LA og K, som allerede onsdag førstebehandles i Folketinget. De Anbragtes Vilkår er stærkt kritiske over for planerne om at styrke muligheden for at bruge fysisk magt over for anbragte børn.
Regeringen indgik i sidste uge en aftale med R, LA og K, som allerede onsdag førstebehandles i Folketinget. De Anbragtes Vilkår er stærkt kritiske over for planerne om at styrke muligheden for at bruge fysisk magt over for anbragte børn.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Trods enkelte justeringer i den endelige aftale er De Anbragtes Vilkår fortsat skeptiske over for Folketingets planer om at øge fagpersoners mulighed for at anvende fysisk magt over for anbragte børn. 

“Vi er bekymrede for, at man træder 10 skridt tilbage i synet på børn og unge” siger forkvinde Fransiska Mannerup. 

I februar sendte regeringen et lovudkast i høring, som lagde op til, at personale på opholdssteder og døgninstitutioner kan “anvende fysisk magt” over for anbragte børn og unge for fratage “euforiserende stoffer og “alkohol”. 

Regeringen lagde også op til, at personalet kan konfiskere unges mobiltelefoner, hvis man vurderer, det er nødvendigt "af hensyn til at sikre barnets eller den unges trivsel, sundhed og udvikling." 

Forslaget blev mødt af stribe kritiske høringssvar, så i forbindelse med, at aftalen faldt på plads i slutningen af sidste uge har regeringen, La, Radikale og Konservative foretaget nogle tilføjelser. 

I det lovforslag, som allerede førstebehandles onsdag, fremgår det af bemærkningerne, at fagpersoner altid skal foretage en konkret, individuel vurdering i forbindelse med magtanvendelse, ligesom det er udspecifieret, at der skal have været søgt dialog med den anbragte, inden man bruger magt for at fratage alkohol, stoffer eller mobiltelefon. 

Det fremgår ligeledes, at de unge skal have mulighed for at indberette anonymt til Socialtilsynet, selvom deres mobiltelefon er blevet inddraget.

“Der er sket nogle små justeringer i bemærkningerne til loven, og det er vi selvfølgelig meget positive over,” siger Fransiska Mannerup, der især glæder sig over, at man har fremhævet, at der skal ske en konkret, individuel vurdering. 

“Det er noget, der har været vigtigt for os, så det er vi glade for, de har haft in mente,” fortsætter forkvinden. 

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00