De største dramaer ved seneste valg

TILBAGEBLIK: Altinget.dk ser tilbage på de 12 største dramaer ved seneste kommunalvalg. Gentager historien sig, er der noget at glæde sig til.
Ved valget i 2009 konstituerede Radikale sig med Dansk Folkeparti for at sikre Klaus Bondam posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester. Til fortrydelse for blandt andet partiets andenmand, Manu Sareen.
Ved valget i 2009 konstituerede Radikale sig med Dansk Folkeparti for at sikre Klaus Bondam posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester. Til fortrydelse for blandt andet partiets andenmand, Manu Sareen.Foto: Tine Haarder
Kim Rosenkilde

Der er lagt i kakkelovnen til drama ved det kommende kommunalvalg.

I hvert fald hvis man bygger sine forventninger på baggrund af sidste valg.

Her havde Rebild tre borgmestre på 14 dage. I Nordfyns kommune sprang Venstre fra en aftale med Socialdemokraterne og gjorde deres egen kandidat til borgmester.

Og i København konstituerede Radikale sig med Dansk Folkeparti for at sikre sig en borgmesterpost.

Fakta

Nyt månedsmagasin
Altinget.dks digitale månedmagasin er netop udkommet.

Magasinet indeholder blandt andet artikler om:

Joachim B. Olsen - Minimalstatens fanebærer

Kommunale konstitueringer - De lange knives nat

Det farlige liv som politisk superstar

Twitter som fremtidens forsamlingshus

Ny valgforskning - Vi stemmer med bankbogen

Og meget mere.

Altingets magasin kan læses både på iPad, mac og pc.
Som abonnent har du gratis adgang her.

Ikke-abonnenter kan købe magasinet for 125 kr.

Genoplev de 12 største dramaer fra kommunalvalget anno 2009 her.

Rebild: Tre borgmestre på 14 dage
Først stod Socialdemokraterne til at overtage magten fra Anny Winther (V). Men så indgik V, DF og K en aftale med Oplandslisten, der gjorde listens spidskandidat, Søren Søe-Larsen, til borgmester.

Men inden det konstituerende byrådsmøde lykkedes det for Anny Winther at få en aftale med S på plads, der gjorde hende selv til borgmester.

Anny Winther stopper som borgmester efter det kommende valg.

Frederikshavn: SF endte i favnen på de borgerlige
Få dage efter valget sprang SF fra konstitueringsaftalen, der gjorde Erik Sørensen (S) til borgmester. SF valgte i stedet at pege på Lars Møller (V), der også blev støttet af K.

Randers: SF'er ombestemte sig
Socialdemokraten Henning Nyhuus Jensen var klar til at tage en runde mere, da han pludselig kunne se sig overhalet af SF'eren Erik Poulsen, der indgik en aftale med de borgerlige, der gjorde ham til borgmester.

Senere trak SF's andet byrådsmedlem, den unge Kasper Fuhr Christensen, sin støtte til Erik Poulsen og pegede i stedet på Henning Nyhuus. Kasper Fuhr blev formand for miljø- og teknikudvalget, mens Erik Poulsen senere blev løsgænger.

Kasper Fuhr Christensen har siden forladt SF.

Syddjurs: SF tog magten
Også her skulle der gå godt 14 dage, før den endelige konstitueringsaftale var på plads. Først var SF og Radikale enige om at pege på socialdemokraternes Jesper Mathiesen som borgmester.

Men så fik SF's spidskandidat, Kirstine Bille, forhandlinger i gang med de borgerlige, der tilbød hende borgmesterposten for at springe fra sin aftale med S og R.

I sidste ende holdt den oprindelige aftale, men med den forskel at Kirstine Bille blev borgmester.

Nordfyns: Venstre sprang fra aftale
Knap en måned efter valget valgte Venstre med Morten Andersen i spidsen at løbe fra den tidligere indgåede aftale med Socialdemokraterne, som havde gjort Jørgen Simonsen (S) til borgmester.

I stedet blev Morten Andersen borgmester.

Kerteminde: S-borgmester kuppet af partifælle
Palle Hansborg-Sørensen måtte en uge efter valget se sig kuppet af sin partifælle Sonja Rasmussen, der forlod Socialdemokraterne for at blive borgmester med borgerlig støtte. Senere kom SF også med i aftalen med Sonja Rasmussen.

Lyngby-Taarbæk: Konservativ underløbet i 11. time
Her blev først en SF'er borgmester med støtte fra blandt andet Konservative. Konservative sprang imidlertid senere fra aftalen, så deres tidligere borgmester Rolf Aagaard-Svendsen kunne fortsætte med støtte fra Venstre. Men på selve konstitueringsmødet røbede en ny alliance sig mellem Venstre og de øvrige partier, som gjorde Venstres Søren P. Rasmussen til borgmester.

Odsherred: Dansk Folkeparti i håndgemæng
Her gik det heftigt for sig blandt Dansk Folkepartis kandidater, da spidskandidat Steen Egede Jensen løb fra partiets aftale og i stedet pegede på Thomas Adelskov (S) som borgmester.
Steen Egede Jensen endte i egentligt håndgemæng med sine meget utilfredse partifæller.

Helsingør: En rød V-borgmester
Først blev Per Tærsbøl (K) væltet af pinden af en alliance mellem S, SF og DF. Ny borgmester skulle være Henrik Møller (S).

Siden skiftede DF side og sikrede Tærsbøl i en konstituering med DF, V og Lokaldemokraterne. Slutteligt forlod Johannes Hecht-Nielsen (V) aftalen for at blive borgmester på stemmer fra S, SF og EL.

Gribskov: En højborg faldt
Venstre mistede ikke blot det absolutte flertal, men til sidst også borgmesterposten. Det lykkedes Konservatives Jan Ferdinandsen at få samlet sig et flertal på grundlag af SF og Socialdemokraterne.

Efter et kampvalg ved konstitueringsmødet måtte Jannich Pedersen (V) sige farvel efter 19 år på borgmesterposten.

København: Ballade med Bondam
Der var ikke megen tvivl om Frank Jensens (S) rolle som overborgmester. Til gengæld endte Radikale med at konstituere Klaus Bondam som beskæftigelses- og integrationsborgmester på Dansk Folkepartis mandat.

Det fik partiets andenmand Manu Sareen til at lægge stor afstand til Bondam.

Region Hovedstaden: SF slap formandsstol
Også i regionspolitik kan tingene gå dramatisk for sig. Her lykkedes det SF's Andreas Røpke at sikre sig formandsposten i regionsrådet efter aftale med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Han måtte dog aflevere den tilbage efter intern diskussion i SF. Røpke forlod senere partiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00