Demokraterne klør sig i håret: Har vi en kandidat, der kan slå Donald Trump?  

USA: Demokraterne drømmer om en kandidat, der kan slå Trump, genindføre det brede samarbejde og gøre op med pengenes rolle i politik. Men i mangel på en samlende kandidat, som de tror på, kan de ende med at skulle vælge mellem en socialist og en superkapitalist. Altingets chefredaktør skriver fra New Hampshire.

En er for gammel. En anden er for ung. Og en tredje er socialist.

Over hele New Hampshire vågner demokratiske vælgere tirsdag med den tyngende bevidsthed om, at de netop i dag kan være med til at skrive politisk historie i USA.

Men det kræver, at de finder det rigtige svar på dette enkle spørgsmål: hvem kan slå Donald Trump i præsidentvalget i november?

Opgaven bliver ikke nemmere af, at Donald Trump lagde vejen forbi mandag aften og foran flere tusinde jublende tilhængere konstaterede: ”Jeg synes, de alle sammen ser svage ud”.

Trumps surrealistiske valgmøde mindede alle om det, de godt vidste: at USA har en præsident, der lyver uhæmmet om egne bedrifter, kalder sine politiske modstandere for kriminelle og advarer om, at illegale indvandrere er mordere, mens hans tilhængere stikker næven i vejret og skråler ”USA! USA! USA!”.

Artiklen fortsætter under tweetet.  

 

Men også en præsident, de fleste efterhånden betragter som favorit ved efterårets præsidentvalg. Og det faktum er ved at drive de demokratiske vælgere i denne lille, nordøstlige stat til vanvid. Som en vælger nærmest desperat sagde til Joe Biden på et valgmøde søndag eftermiddag:

”Jeg elsker dig Joe, men jeg må ærligt sige, at jeg er tvivler, for det vigtigste for mig er, at vi finder én, der kan slå Donald Trump. Kunne I kandidater ikke slå jer sammen i ét stort dream team?”

Biden skuffer fælt
Men det er ikke ved at ske. Tværtimod er demokraterne så splittede, at en af de førende eksperter i amerikanske præsidentvalg, professor Dante Scala fra University of New Hampshire, forudsiger et meget langt udmattelsesræs.

”Der er en større sandsynlighed end nogensinde før for, at demokraterne først finder deres kandidat, når de når frem til partikonventet i juli”, siger han.

Problemet er, at partiets kernesoldater ikke tror på de to kandidater, som vælgerne foretrækker lige nu.

Og omvendt: at vælgerne ikke tror på den kandidat, som partiet havde håbet på.

Joe Bidens optræden ved valgmøderne i New Hampshire har nemlig været alt andet end overbevisende. Den sympatiske vicepræsident kan ikke skjule, at han er en mand på 77, der har problemer med hukommelsen. Ved et valgmøde i byen Hudson i denne uge fortalte han en anekdote, hvor hovedpersonen skiftevis blev kaldt en mand og en kvinde. De unge, veluddannede vælgere har for længst vendt sig mod andre kandidater – enten den spøjse og überintelligente iværksætter Andrew Yang eller den überambitiøse fhv. borgmester Pete Buttigieg.

Selvglad ung mand
Netop Buttigieg står til at blive nummer to i dagens primærvalg, lige som han (formentlig) gjorde i det kaotiske valg i Iowa. Men kan demokraterne virkelig stille op med en 38-årig homoseksuel mand i et valg, som partiet kalder det vigtigste i USA’s historie?

Ganske vist er han Afghanistan-veteran, og ganske vist kan han både spille klaver og tale norsk. Men han har ikke ledet noget større end den fjerdestørste by i delstaten Indiana.

”Den selvovervurdering, der ligger i hans kandidatur, gør mig simpelt hen så vred”, som en erfaren demokratisk partisoldat sagde under et socialt arrangement i New Hampshire i weekenden.

Biden og Buttigieg skygger samtidig for partiets to stærke kvindelige kandidater, Elizabeth Warren og Amy Klobuchar, der begge stiller op med gennemarbejdede programmer og troværdig politisk erfaring, men alligevel ikke ser ud til at kunne bryde gennem muren.

Sanders' socialistiske fans
Og midt i dét morads skiller den uafhængige, selverklærede socialist Bernie Sanders sig ud.

Mandag aften holdt han – parallelt med Trumps valgmøde – en gigantisk valgfest i en sportshal med deltagelse af kendisser fra Hollywood, den politiske superstjerne Alexandria Ocasio-Cortez og rockbandet The Strokes. Tusindvis af mennesker var mødt frem.

Men ved Sanders’ møder tidligere på ugen har det stået meget klart, hvad hans problem er: publikum til de fleste møder og Sanders' hold af frivillige er tydeligvis en dedikeret skare fra USA’s yderste venstrefløj. Det vrimler med folk med piercinger og lilla hår, mens der er meget få middelklasseamerikanere fra forstæderne.

Det er da også en række meget polariserende figurer, der taler ved Sanders' valgmøder. Ud over Ocasio-Cortez er det folk som filmmanden Michael Moore og den sorte aktivist og politiker Nina Turner. Folk, der får den gennemsnitlige amerikaner til at skrue ned for fjernsynet eller slukke. 

Oversat til dansk svarer det til, hvis det var Enhedslisten og Alternativet, der stod i spidsen for den røde blok i Folketinget.  

Trumps folk tror på genvalg
I republikanernes hovedkvarter i delstaten smiler den unge kommunikationsdirektør, 26-årige Joe Sweeney, ved udsigten til et opgør mellem Trump og Sanders.

”Det bliver et valg mellem kapitalisme og socialisme, og jeg ved godt, hvad amerikanerne vil vælge”, siger han.

Joe Sweeney stemte selv på Jeb Bush som republikanernes kandidat for fire år siden, men lige som resten af partiet har han for længst rettet ind.

”Trump gør det godt. Twitter er ikke mit yndlingssted, men ser man på økonomien, går det godt,” konstaterer han.

”Det står ikke i jobbeskrivelsen, at man skal være lige som, præsidenter plejer at være, men sagen er, at Trump trækker nye vælgere til, uden at de gamle forsvinder”.

Polariseringen er selvforstærkende 
Men hvorfor er det, at demokraterne ikke kan stille med flere stærke, midtsøgende kandidater med politisk erfaring og en reel chance for at udfordre alle tiders mest polariserende amerikanske præsident?

Professor Dante Scala fra University of New Hampshire mener, at netop polariseringen paradoksalt nok er med at til at skubbe den slags kandidater ud.

”Traditionelt kommer den slags kandidater ude fra staterne i form af nuværende eller tidligere guvernører – som Bill Clinton, George W. Bush, Ronald Reagan eller Jimmy Carter. Men problemet er, at guvernører som regel er ret pragmatiske; de er nødt til at samarbejde hen over midten for at styre deres delstater, og derfor kommer de til kort i den meget polariserede politiske virkelighed i Washington,” siger Dante Scala.

Han peger på Colorados fhv. guvernør, John Hickenlooper, der i sine otte år som guvernør formåede at indføre strammere våbenkontrol og fri hash i en ellers meget konservativ stat. Han meldte sig som præsidentkandidat, men droppede ud allerede i august 2019.

”Polariseringen gør det svært at være moderat,” siger Dante Scala.

Her kommer Bloomberg
Derfor står demokraterne tirsdag med et felt af kandidater, som de knap nok selv tror på. Det gælder også den venstreorienterede radiovært og tidligere politiker, Deborah Arnie Arnesen.

”Derfor ender det nok med, at milliardæren Mike Bloomberg køber nomineringen i marts,” siger hun.

Bloomberg har slet ikke ført kampagne i New Hampshire og står ikke på stemmesedlen i tirsdagens primærvalg. Men han pumper masser af penge i tv-reklamer og satser på at vinde den demokratiske nominering, når han træder ind i valget på den såkaldte Super Tuesday 3. marts.

Til den tid kan demokraterne så stå med valget mellem to 78-årige mænd fra New York; en socialist og en superkapitalist.

Imens vil Donald Trump – som også er fra New York – med sine 74 år være den yngste kandidat.

Ikke underligt, hvis de demokratiske vælgere i New Hampshire er forvirrede, inden de tirsdag stemmer i nationens første rigtige primærvalg.

Det ultimative paradoks
De allerførste stemmer blev afgivet klokken 6 tirsdag morgen, dansk tid, da klokken lige havde passeret midnat i New Hampshire. I den lille flække Dixville Notch var fem vælgere mødt frem. Fire demokrater, hvoraf de to stemte på Bloomberg. Og én republikaner, der gjorde det samme.

Måske er det ham, der skal kæmpe for demokraterne i november. I så fald vil de seneste måneders mange hundrede valgmøder og græsrodsdemokrati være skyllet ud i toilettet til fordel for en kandidat, der sad derhjemme og købte tv-reklamer med penge fra sin eksorbitante pengetank.

Det vil være det ultimative paradoks, hvis demokraterne – som alle drømmer om et opgør med pengenes rolle i amerikansk politik – ender med at lade en milliardær og forhenværende republikaner købe nomineringen, bare for at slippe af med Donald Trump.

Du kan læse Twitter-reportager fra flere af de demokratiske valgmøder i New Hampshire ved at følge Jakob Nielsen på Twitter

Følg @jakobnielsen her 

Forrige artikel Dagens overblik: S lovede stop, men muslimske skoler får stadig tilskud Dagens overblik: S lovede stop, men muslimske skoler får stadig tilskud Næste artikel Nordiske socialdemokrater vil sikre grøn omstilling uden gule veste Nordiske socialdemokrater vil sikre grøn omstilling uden gule veste