Den politiske digter Yahya Hassan er død, 24 år gammel

DØDSFALD: Digteren Yahya Hassan, 24 år, blev onsdag fundet død i sin lejlighed i Aarhus. Det bekræfter Gyldendal.  

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Bech Rønsholt

I 2013 fik en 18-årig aarhusiansk ung mand danskerne til at købe uhørt mange digte. Manden hed Yahya Hassan, og hans digte skrevet i versaler, hans messende recitation og hans voldsomme opgør mod alt og alle gjorde ham på rekordtid kendt som Danmarks unge digtertalent og enfant terrible. 

Onsdag 29. april blev Yahya Hassan fundet død i sin lejlighed i Aarhus V, bekræfter hans forlag, Gyldendal. Ifølge Østjyllands Politi tyder intet på en kriminel handling.

Hyldet og lagt for had 
I 2013 debuterede Yahya Hassan med digtsamlingen 'Yahya Hassan', som blev den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien. 

Digtene beskriver en voldelig opvækst i Aarhus V og var et opgør med både hans forældre og islam. Dertil kom, at den unge digter offentligt udtalte sig kritisk om sin muslimske baggrund og rasede mod sine forældres generation med anklager om svigt, socialt bedrageri og vold.

Den offentlige kritik og digtenes indhold resulterede i overfald og dødstrusler mod Yahya Hassan, og kort tid efter kunne man ikke se den unge digter uden følgeskabet af PET-livvagter.

Samtidig med at han modtog dødstrusler, blev billetter til hans oplæsninger revet væk, og alle ville høre den vrede unge mand messe sine digte og excellere i al sin uforudsigelighed.

Desuden væltede de litterære priser ned over Yahya Hassan, som dog ufortrødent fortsatte med at koge over i den offentlige debat med sin samfundskritik. 

En poetisk politiker 
I 2015 offentliggjorde Nationalpartiet, at Yahya Hassan ville opstille som folketingskandidat, hvis partiet fik vælgererklæringer nok til at stille op til folketingsvalget.

Nationalpartiet nåede dog ikke at blive opstillingsparat, og Yahya Hassan stillede i stedet op som løsgænger i Østjyllands Storkreds, hvor han fik 944 stemmer.

Opstillingen og de få stemmer blev omtrent enden på Yahya Hassans politiske karriere, og i februar 2016 blev han anholdt for narkokørsel, hvorefter Nationalpartiet ekskluderede ham fra partiet.

Tumult, fængselsstraf og en sidste digtsamling  
I de følgende år gjorde Yahya Hassan sig hovedsagelig bemærket i medierne på grund af karambolage med bandemiljøet, anholdelser og psykiatriske indlæggelser. Og i september 2016 blev han idømt et år og ni måneders ubetinget fængsel for at have skudt en 17-årig i foden.

Men i november 2019 var der andet end dårligt nyt fra Yahya Hassan, da han overraskede ved at vende tilbage til sit forfatterskab med digtsamlingen 'Yahya Hassan 2'. 

Digtene fortæller Yahya Hassans voldsomme, men korte historie om at være en ung, ukendt dreng, der på ingen tid blev berømt og beskyttet af politiet og videre til pludselig at være berygtet og fængslet.

20. februar blev Yahya Hassan nomineret til den prestigefulde Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for digtsamlingen 'Yahya Hassan 2'.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Yahya Hassan

Digter, debattør

0:000:00