Departementschef bliver ny direktør i Kræftens Bekæmpelse

NAVNENYT: Departementschef i Undervisningsministeriet Jesper Fisker bliver ny administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. Han afløser Leif Vestergaard Pedersen.

Departementschef i Undervisningsministeriet gennem seks år Jesper Fisker stopper 1. maj og bliver ny administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Og det er en ydmyg Jesper Fisker, der tiltræder den nye stilling 1. juni:

”Jeg har altid været imponeret over det engagement, som præger Kræftens Bekæmpelse. Det er jo fantastisk, at der er næsten 45.000 danskere, som arbejder som frivillige i foreningen – og bruger deres tid på at hjælpe andre,” siger han i pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Den 57-årige tidligere forsker afløser Leif Vestergaard Pedersen, der har siddet på posten i syv år. Jesper Fisker er spændt på den nye udfordring i Danmarks største patientforening:

”Der er jo ikke en afkrog eller egn i Danmark, hvor Kræftens Bekæmpelse ikke enten har en lokalforening, en rådgivning, en genbrugsbutik, en cafe eller anden aktivitet. Det er meget stærkt og vidner om en helt unik sag og forening.”

Patienternes perspektiv
Jesper Fisker har haft en imponerende karriere som blandt andet departementschef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt en direktørpost i Sundhedsstyrelsen.

I Sundhedsstyrelsen var han med til indføre kræftpakker på sygehusene, hvilket har bidraget til bedre behandling af patienter. Og patienterne vil også være i fokus i hans nye job.

”Man kommer simpelthen ikke uden om at have patienternes perspektiv på sundhedsvæsenet, hvis man virkelig ønsker fremgang på det her område. Patientens rolle bliver ikke den samme i fremtiden som i dag. De stiller andre krav og har andre behov. Og det byder både på udfordringer og muligheder,” siger han og fortsætter:

”Med alle de muligheder, der findes nu eller er på vej for eksempel indenfor teknologi, er jeg sikker på, at vi kommer til at gå nye og bedre veje i behandlingen og i hjælpen til patienter og pårørende.”

Næsten et ministerium
Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, ser valget af Jesper Fisker som en god beslutning for den store organisation.

”Jesper Fisker kender sundhedsområdet som tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen og en kort periode som departementschef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Han var vellidt i begge job som en leder, der både kunne tage beslutninger og samarbejde,” siger han.

Kræftens Bekæmpelse kan sætte et emne på dagsordenen, som det kan være svært for en regering at ignorere, fortæller Ole Toft:

”Med næsten en milliard i omsætning og næsten 700 ansatte bliver Kræftens Bekæmpelse nogle gange betegnet som et ministerium. Kræftens Bekæmpelse er så magtfuld og velrenommeret, at mange topchefer på sundhedsområdet ville bide deres egen arm af for at få direktørposten i Kræftens Bekæmpelse.”

Flere udfordringer venter ny direktør
Men der er dog et område, hvor Jesper Fisker vil få kamp til stregen, hvis han vil gøre et indtryk.

”Politikerne ønsker ikke at stramme rygereglerne og øge afgifterne i det omfang, Kræftens Bekæmpelse ønsker. Det er en af de største udfordringer for Jesper Fisker,” siger Ole Toft, der også kan se en udfordring for Jesper Fisker i den kritik Kræftens Bekæmpelse til tider får:

”Kræftens Bekæmpelse er på grund af sin størrelse og store indflydelse på sundhedsdebatten under kritik for, at det er på bekostning af fokus og penge til andre patientgrupper. Den nu afgående direktør, Leif Vestergaard Pedersen, blev rost for at prøve at tænke på andre patientgrupper i deres politik.”

Forrige artikel Bred alliance vil give småbørn lige muligheder for et godt liv Bred alliance vil give småbørn lige muligheder for et godt liv Næste artikel EU-folkevalgte vil have europæiske kandidater på danske stemmesedler EU-folkevalgte vil have europæiske kandidater på danske stemmesedler