Fem kendere spår om fondenes 2024: Det bør de holde øje med

Mere fokus på klima og globale problemstillinger, nye og bedre samarbejdsmåder, øget politisk interessevaretagelse og ny lovgivning. Vi har bedt fem eksperter komme med bud på årets samtaleemner og de politiske dagsordener, udfordringer og tendenser, der får betydning for fondene det kommende år. Læs svarene fra Christian Gregersen fra Horten advokater, rådgiver Birgitte Boesen, fundraiserne Rasmus Munch og Dennis Hørmann og professor Anker Brink Lund.  

Foto: Malte Folke Ivarsson
Mikala Satiya Rørbech

  
Christian Gregersen

1. Hvilke opgaver eller udfordringer skal fondene forholde sig til i det kommende år?

”De globale udfordringer fylder mere også for danske fonde, både klima, biodiversitet og geopolitisk usikkerhed med spændinger og krig. Det vil komme til at præge billedet både for fondenes indtægter og donationer, og derfor kommer fondene også til at have endnu mere fokus på disse store dagsordener. Udviklingen på de finansielle markeder kommer også til at fylde en del, da vi ser ind i et år med stor usikkerhed, og det er trods alt det finansielle afkast, som fondene kan uddele. Så med lavere afkast, er fondene også nødt til at prioritere mere mellem de mange forskellige gode formål og projekter.”

2. Er der en tendens blandt fondene, som du selv kommer til at have fokus på i dit arbejde?

”At skabe forandring gennem partnerskaber – det at fonde samarbejder med den offentlige sektor, den private sektor og civilsamfundet for at skabe mere systemiske og vedvarende forandringer. Dette rører ved den klassiske opfattelse af, hvad der er rent almennyttigt, og hvad der er offentligt eller privat, og vi bør genoverveje grænsefladerne mellem disse sektorer. Jeg tror også, at ESG og diversitet kommer til at fylde mere hos fondene i det kommende år, ligesom vi har set det i mange virksomheder.”

Med lavere afkast, er fondene også nødt til at prioritere mere mellem de mange forskellige gode formål og projekter

Christian Gregersen

3. Hvad bliver årets samtaleemne i fondene og deres bestyrelser?

”Samarbejdet med staten om at løse de store udfordringer - og i den forbindelse hvad fondenes rolle skal være, så fondene ikke blot bliver indkalkuleret som en del af finansieringen i finansloven, men også så fondene ikke skal diktere, hvad vores skattekroner skal anvendes til uden et demokratisk mandat.”

4. Hvilke politiske dagsordener bør fondene følge med i det kommende år?

”Der kommer et udspil fra fondsudvalget, som bliver spændende for de fonde, som er omfattet af den almindelige fondslov, dvs. dem der ikke er erhvervsdrivende. Der kommer også nogle anbefalinger fra det såkaldte Frigast-udvalg om erhvervsstøtte, som kan få betydning for fondenes skattemæssige stilling. Endelig er der flere initiativer på vej igennem EU af betydning for fonde, f.eks. om A og B-aktier og registrering af reelle ejere, som man bør følge med i. ”

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00