Det mener SF'erne om Søvndals afgang

AFGANG: Trods rygter blev flere SF'ere overraskede over, at Villy Søvndal fredag morgen meddelte, at han træder tilbage som formand for venstrefløjspartiet.
Foto: Agnete Scheel, Altinget.dk
Per Bang ThomsenAgnete Finnemann Scheel

Det er ikke mere end tre uger siden, at Villy Søvndal under partiets sommergruppemøde slog fast, at han blev som formand. Derfor kom det også som en overraskelse, at Villy Søvndal fredag meddelte, at han ikke længere vil være formand for partiet.

"Jeg er overrasket, og det var slet ikke noget, der lå i kortene," siger Annette Vilhelmsen, folketingspolitiker for SF og medlem af partiets landsledelse.

Hun har endnu ikke hørt Villy Søvndals begrundelse og er derfor sparsom med kommentarer. Men hun understreger, at han endnu ikke er trådt tilbage, og derfor vil hun ikke pege på, hvem der kan blive hans mulige efterfølger.

"Han har jo kun meddelt, at han går af, så det er nu, processen går i gang. Og det bliver op til os i landsledelsen at sikre, at den bliver planlagt godt," siger Annette Vilhelmsen til Altinget.dk.

Jeg synes jo, at han skulle have været mere formand, så han har jo ikke rettet sig efter det, jeg skrev. 

Aage Frandsen
Tidligere medlem af Folketinget for SF

Ifølge Villy Søvndal vil den nye formand blive fundet på et ekstraordinært landsmøde inden for de næste uger. 

Samme melding kommer fra medlem af landsledelsen Trine Pertou Mach, som tidligere har kritiseret partiets ledelse.

"Jeg havde forestillet mig, at han blev hængende noget længere. Jeg var glad for at have ham som formand, og jeg havde ikke forventet, at det kom nu. Det er klart, at der ville komme et formandsvalg på et eller andet tidspunkt, hvor Villy ville trække sig," siger SF'eren til BNB, og på Facebook skriver Trine Pertou Mach ganske enkelt "øv" i sin statusopdatering.

Frandsen: Han skulle være blevet
Meddelelsen kom dog ikke helt bag på Ida Damborg, som også er medlem af partiets landsledelse. Hun er dog overrasket over tidspunktet.

"Det er et lille parti, så siden sommer har jeg været klar over, at han ville træde tilbage. Villy Søvndal er 60 år, og hvis man skal have tid til at køre en ny formand ind inden næste valg, skal det ske nu," siger Ida Damborg.

Ida Damborg har tidligere kritiseret SF's ageren i regeringssamarbejdet. Senest da partiet før sommeren sagde ja til en skattereform med de borgerlige. Hun understreger dog, at hun har været glad for Villy Søvndal som formand.

"Villy Søvndal har gjort det godt. Men det er reelt, at han nu siger stop, så vi kan nå at få en ny formand inden næste valg. Og jeg tror ikke, det kommer til at få nogen betydning for regeringssamarbejdet," siger hun.

Den tidligere SF-politiker Aage Frandsen har dog ikke mange kommentarer til udmeldningen. Tidligere på året var han ellers ude med en hård kritik af SF's rolle i regeringen.

I en kronik i Politiken skrev han, at SF manglede profil i regeringssamarbejdet, og at Villy Søvndal skulle bruge mere tid som formand og leder for SF.

"Jeg synes jo, at han skulle have været mere formand, så han har jo ikke rettet sig efter det, jeg skrev," konstaterer han og understreger, at han ikke har yderligere kommentarer.

SF skylder ham stor tak
Politisk ordfører Jesper Petersen har dog kun roser til overs for den afgående formand og samarbejdet med ham.

"Fantastisk bedrift, Søvndal har udført. Det store skifte i dansk politik de senere år er SF's fornyelse, sejren over VKO og SF's indtræden i regering for første gang. Et venstreorienteret parti, der insisterer på at skabe forandring. Jeg har elsket at arbejde tæt sammen med ham - og hele SF skylder ham stor tak. Flot arbejde vel udført, Villy!" skriver han på Facebook.

Jesper Petersen understreger over for TV2 News, at han på nuværende tidspunkt "ikke har nogen favorit" til formandsposten.

Samme ros kommer fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), som på nuværende tidspunkt afviser, at hun har taget stilling til, om hun vil gå efter formandsposten.

"Kære Villy. Du blev hånet og latterliggjort, da du kom til. Men du stod ved dig selv og dit projekt. Du gjorde kritikerne til skamme og samlede partiet om det, som alle dømte umuligt: At erstatte Lars Løkke og Pia Kjærsgaard med en ny regering med deltagelse af SF. Uden dig var vi ikke kommet så langt. Uden dig ville SF ikke stå med mere indflydelse end nogensinde før til at påvirke Danmark i en mere retfærdig, solidarisk og grøn retning. Villy forandrede SF. Og i dag er alle SF'ere med til at forandre Danmark. Det skal du have uendeligt meget tak for!
Og for at gøre det klart: i dag skal handle om Villy. Jeg har ikke gjort min stilling klar trods TV2 åbenbart har erfaret det," skriver hun på sin Facebook-profil.

Cekic: Dødærgerligt
Partiets tidligere socialordfører, Özlem Cekic, er også ærgerlig over Villy Søvndals afgang. Hun har ellers været yderst kritisk over for partiets politiske kurs, hvilket var grunden til, at hun for få uger siden blev frataget alle sine ordførerposter.

"Jeg er enormt ked af hans beslutning. Vi har haft en rigtig god formand, som har leveret mange flotte resultater. Det er dødærgerligt," siger hun til Berlingskes nyhedsbureau, BNB.

Hun understreger, at Villy Søvndal var årsagen til, at hun gik ind i politik.

"Han har skabt mange resultater. Vi deltager i regeringen, han samlede oppositionen frem mod valget, og han er den, der har betalt den største pris for at vælte VKO. Det kan man takke SF og alene SF for," siger Özlem Cekic til nyhedsbureauet.

Også Annika Smith, der ligesom Özlem Cekic har været kritisk over for partiledelsen, er trist over beslutningen.

"Det er en kæmpe overraskelse, der vækker blandede følelser hos mig. Det er vemodigt, for Villy Søvndal var en af hovedårsagerne til, at jeg meldte mig ind i partiet i 2007. Han havde enorm appel som person og formand, og han har gjort det godt. Han efterlader jo et parti i regering. Men han efterlader også et parti i dyb krise," siger hun og understreger, at det må den nye formand have vilje til at løse.

"Både i forhold til de interne stridigheder og i forhold til vælgerflugten," siger Annika Smith.

Olsen Dyhr takker Villy 
SF'eren Steen Gade udtaler til BNB, at Villy Søvndal har gjort "en formidabel indsats" for partiet.

"Han har fået meget skældud, men sandheden er, at han har gjort en kæmpe indsats ved at få SF i en så indflydelsesrig position, som SF er i i dag, siger Steen Gade, der mener, at partiet har nået sit højdepunkt under Villy Søvndal," siger han til nyhedsbureauet.

Samme ros kommer fra handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr, som var en af Villy Søvndals modkandidater, da han blev valgt til formand i 2005.

"Sender et kæmpe tak til Villy. Han har gjort det, alle troede var umuligt: Gjort SF til et parti, der ikke bare snakker og drømmer om forandring, men faktisk skaber det hver eneste dag. Det er ikke altid nemt at have magt - men det er nødvendigt, hvis man for alvor vil gøre en forskel. Det gør vi mere end nogensinde. Det er og bliver Villys fortjeneste," skriver hun på sin Facebook-profil.

Pia Olsen Dyhr bliver samtidig nævnt som en af Villy Søvndals mulige efterfølgere, men det har hun ingen kommentarer til.

Mindre sparsom er miljøminister Ida Auken, som også bliver nævnt som mulig efterfølger, med kommentarerne. Selvom hun normalt er meget aktiv på både Twitter og Facebook, har hun været tavs, siden meddelelsen kom ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00