Det skal du holde øje med på valgaftenen

DRAMA: Vinder Benedikte Kiær borgmesterposten i Helsingør, og lykkes det Venstre at fastholde magten i Fredericia? Læs her, hvor der er mest på spil, når kommunalvalgets stemmer gøres op.
Stilhed før storm. Tre uger med intensiv valgkamp er ved at være forbi. Nu skal de politiske frugter høstes.
Stilhed før storm. Tre uger med intensiv valgkamp er ved at være forbi. Nu skal de politiske frugter høstes.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Kim Rosenkilde
Kommunalvalget er både 98 lokale dyste om borgmesterkæder og en landspolitisk styrkeprøve mellem partierne på Christiansborg. Nogle steder er valgets udfald givet på forhånd med størrelsen på borgmesterens absolutte flertal som eneste overraskelsesmoment.

Andre steder er det stort set umuligt at forudsige, hvordan vælgernes stemmer falder og derefter ikke mindst, hvilke alliancer der bliver indgået på eller efter valgnatten, når det nye flertal på rådhuset skal konstituere sig.

Er man til dramatik, gør man klogt i at rette blikket mod nogle af de kommuner, hvor konstitueringen ved valget i 2009 bød på dolkestød og brodermord. Kup og sprængte alliancer er sjældent en god forudsætning for efterfølgende samarbejde, og fire år med dårlig stemning i byrådet kan let kulminere med decideret ondt blod på valgaftenen.

I kommuner som Lyngby-Taarbæk, Kerteminde, Nordfyns og Helsingør blev der for fire år siden slået skår i de personlige relationer, der endnu ikke er klinket.

Ondt blod
I Lyngby-Taarbæk skal Søren P. Rasmussens (V) forsvare sin borgmesterkæde mod et hårdt angreb fra både Konservative, Socialdemokraterne, SF og til dels også Radikale. Han snød De Konservative for borgmesterposten i 2009, og siden er byrådet blevet betegnet som "landets mest dysfunktionelle".

Fakta

Fakta om kommunalvalget

  • 4.411.374 vælgere kan stemme til regions- og kommunalvalget.
  • Den ældste vælger er 109 år. 1.005 vælgere er 100 år eller derover på valgdagen.
  • 294.192 unge førstegangsvælgere siden KV/RV i 2009.
  • 159.180 unge førstegangsvælgere siden FV i 2011. 

 


Kilde: KMD

Nu vejrer Konservative mulighed for hævn, mens Socialdemokraternes spidskandidat Simon Pihl Sørensen vejrer morgenluft i forhold til at bryde den borgerlige dominans.

I Helsingør stod først Henrik Møller (S) og siden Per Tærsbøl (K) til at løbe med sejren i 2009. Men til sidst endte Johannes Hecht-Nielsen (V) med at hive den hjem ved at bryde med sin gruppe og samarbejde med venstrefløjen.

Ialt er 16 partier og lister stillet op i Helsingør. Og Johannes Hecht-Nielsen udfordres først og fremmest af tidligere socialmininster Benedikte Kiær (K), der ved sidste valg scorede 365 personlige stemmer, og Henrik Møller.

Spillet står åbent, men selv internt i Konservative tvivles der på, at Benedikte Kiær kommer helt i mål.

Hævnens time
På den nordlige del af Fyn var konstitueringsdramaerne også højspændte i 2009. I både Nordfyns og Kerteminde Kommune blev den siddende borgmester, henholdsvis Morten Andersen (V) og Sonja Rasmussen (L), forsøgt straffet i forbindelse med de seneste budgetforhandlinger.

Begge steder blev der indgået forlig uden om borgmesteren, men Sonja Rasmussen endte dog med at tilslutte sig flertallets forslag. Tidligere borgmester Palle Hansborg-Sørensen vil på natten utvivlsomt forsøge at tage hævn over Sonja Rasmussen, der snuppede borgmesterkæden ud af hænderne på ham sidst.

Borgmestereffekt vs. valgvind
At fastholde sine to borgmesterposter er i sig selv ambitiøst for SF. Mette Touborgs fremtid i Lejre vil ikke kun være interessant, fordi hun både har gjort sig bemærket som en markant borgmester og som næstsformand i SF. Hendes skæbne vil samtidig give en pejling af, hvad der betyder mest i lokalpolitik. Borgmestereffekten eller de landspolitiske vinde.

Udfordren er den jævnaldrende Lena Holm Jensen (V), hvis far, Evan Jensen, har været borgmester i Lejre, siddet i Folketinget og var formand for KL igennem to perioder. Slaget står på den måde også mellem tilfytteren Mette og den lokalt forankrede Lena.

Den enes død ...
Den eneste udskiftning blandt førstemændene i de fire største byer, må forventes at finde sted i Aalborg, hvor Henning Jensen (S) takker af og overlader kampen om borgmesterposten til Thomas Kastrup-Larsen.

Som i de øvrige større byer vil det største drama udspille sig på venstrefløjen, hvor SF står til af få en massiv tilbagegang, der i et betydeligt omfang modsvares af Enhedslistens forventede fremgang. I Aalborg er SF nærmest imploderet i den seneste byrådsperiode, mens Per Clausen ser ud til at ride på den landspolitiske vind.

I København er Enhedslisten blevet spået at få hele 20 procent af stemmerne, hvilket muligvis vil kunne veksles til to borgmesterposter. For partiets spidskandidat, Morten Kabell, står stolen som Miljø- og teknikborgmester som en oplagt mulighed.

... den andens brød
Svendborg er et andet sted, hvor Enhedslisten kan få et godt valg. En lokal meningsmåling har peget på, at partiet kan gå fra en til tre mandater.

Det vil være lidt af en fjer i hatten for partiets centrale kommunalvalgsmedarbejder Jesper Kiel, der indtil nu har været Enehdslistens eneste mand i byrådet.

Til gengæld står den Socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen til at tabe magten i Svendborg. Det samme tyder på, kan ske for Henning Nyhuus-Jensen (S) i Randers. Det var også kun med nød og næppe og god overtalelse af en ung SF'er, at han blev borgmester i 2009.

Borgmesterpost til DF
For Dansk Folkepartis vedkommende er der to afgørende spørgsmål. Det ene er, hvor stor en fremgang partiet får. Det andet er, om det lykkedes partiet at få sin første borgmesterpost.

I den sammenhæng kan det være værd at holde øje med Dora Olsen i Køge. Hun fik ved sidste valg tilbudt borgmesterposten af de borgerlige partier, efter hun havde indgået en aftale med Marie Stærke (S).

Dora Olsen valgte at holde fast på aftalen med Stærke, efter at have taget Kristian Thulesen Dahl (DF) med på råd. Nu tyder de lokale meningsmålinger på, at hun kan blive tungen på vægtskålen og måske kan spille kortene til egen fordel.

Partiets finans- og fødevareordfører, René Christensen, stiller op i Guldborgsund, hvor han med en god portion held og politisk snilde måske kan vise sig som en overraskelse. Det samme kan Mikkel Dencker, der udover at sidde i Folketinget stiller op i Hvidovre.

Kronprinsernes kamp
Både relativt og i absolutte tal stiller Dansk Folkeparti flest folketingspolitikere op. I alt 11 fra gruppen på Christiansborg er at finde på stemmesedler til kommunalvalget. For Venstre gør ni christiansborgpolitikere det samme.

Blandt andet Karsten Nonbo, der udfordrer Carsten Rasmussen (S) i Næstved. Carsten Rasmussen er en af en række "kronprinser", der har overtaget borgmesterposten i løbet af valgperioden, og som nu skal stå sin første store prøve.

Mens Carsten Rasmussen, som overtog efter Henning Jensens (S) mangeårige styre, har Jens Ive (V) overtaget borgmesterkæden fra Erik Fabrin i Rudersdal, mens Jesper Würtzen (S) har overtaget fra Ove E. Dalsgaard i Ballerup.

Udover Karsten Nonbo stiller Helge Adam Møller (K) også op i Næstved. Begge har siddet i Næstved byråd i en årrække, men internt i Venstre er der folk, der tvivler på, om Karsten Nonbo vil kunne slå den yngre Rasmussen.

Arven fra Banke
Lidt af den samme skepsis er rettet mod Venstres borgmesterkandidat i Fredericia, Kenny Bruun Olsen. Han skulle rydde op efter al balladen omkring den tidligere borgmester Thomas Banke, der måtte gå af i utide.

Nu går han til valg med en splittet byrådsgruppe i ryggen, hvor ikke alle peger på ham som borgmester.

Det giver Socialdemokraternes borgmesterkandidat, folketingsmedlem Jacob Bjerregaard, gode kort på hånden i jagten på at vinde den traditionelt socialdemokratiske kommune tilbage til partiet. Det vil helt sikkert gnide lidt salt i såret hos Venstre.

Et andet socialdemokratisk folketingsmedlem, det er værd at holde øje med, er John Dyrby Poulsen. I ellevte time besluttede han sig for at stille op i Slagelse. I første omgang for at støtte den siddende borgmester Lis Tribler, der er presset. Men måske samtidig et første skridt mod en borgmesterpost.

Hjemmedrengen mod ministeren
Udover Benedikte Kiær i Helsingør forsøger også andre tidligere ministre at tilrane sig en stilling som borgmester. På Lolland håber Venstres tidligere fødevareminister Henrik Høegh på at kunne udnytte tomrummet, efter den nuværende socialdemokratiske borgmester, Stig Vestergaard, stopper.

Mest spektakulært er nok opgøret mellem den siddende borgmester H.C. Østerby (S) i Holstebro og udfordreren Ulla Tørnæs (V), tidligere undervisnings- og udviklingsminister. Østerby kom til magten på et skrøbeligt mandat, mens Ulla Tørnæs står som den udefrakommende udfordrer.

Det er borgmestereffekten mod ministereffekten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00