Det sker i dansk politik: Dramaet om landbrugspakken

OVERBLIK: Bliver landbrugspakken stemt igennem Folketinget på torsdag? Det er det helt store spørsmål i denne uge, hvor der både er arrangeret høring om sagen, ligesom miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skal i samråd. Derudover fylder Konservative 100 år. 

Folketinget er tilbage efter vinterferie, og de kan se frem mod en tætpakket uge.

Ugen starter med et jubilæum, og det er et af de helt store og runde. Det Konservative Folkeparti fylder nemlig 100 år mandag. Så hvis du ser en konservativ, så husk at sige tillykke. 

Tirsdag står i landbrugspakkens tegn. Selvom regeringen fandt flertal for en ny landbrugsaftale i januar, er uenighederne igen blusset op, blandt andet på grund kritik for fordrejede tal og kvælstofudledning.

Først er der høring i Landstingssalen om landbrugspakken, hvor der blandt andet vil være oplæg fra seks eksperter fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

Herefter har Miljø- og Fødevareudvalget kaldt Eva Kjer Hansen i samråd om sagen. Mangler du det store forkromede overblik over miljøregnskabet efter landbrugspakken, anbefaler vi Altingets genenmgang her.

Tirsdag er der også to andre samråd på dagsordenen. Forsvarsminister Peter Christensen skal i samråd om FN's Tortukomités kritik af den danske stat for ikke at give mulighed til en gruppe irakere for at føre erstatningssag. Derudover skal sundhedsminister Sophie Løhde og justitsminister Søren Pind i samråd om tilsyn af læger, der begår seksuelle overgreb på patienter.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) lancerer tirsdag det nye Dialogforum, som skal understøtte virksomhedernes arbejde med at tage samfundsansvar og samtidigt skabe den størst mulige vækst. Det sker ved et pressemøde i Kolding.

Onsdag morgen kan du blive klogere på rigets økonomiske tilstand, når Nationalbanken kommer med 'Statens låntagning og gæld 2015'.

Senere onsdag skal miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen igen i ilden, når hun er kaldt i samråd. Her skal hun stå skoleret om Bæredygtigt Landbrugs indflydelse på regeringens landbrugspolitik og om prioriteterne i vandløbskommissioriet.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal sammen i samråd om efterbetaling af sygedagpenge, mens justitsminister Søren Pind og sundhedsminister Sophie Løhde for anden dag i træk skal sammen i samråd, denne gang om den særlige FN-samling om narkotikapolitik, UNGASS.

Der er også to høringer på Christiansborg onsdag. Først er kultur på recept til debat i Landstingssalen, og senere på dagen er der høring om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne.

Social- og Indenrigsudvalget skal på to dages studietur fra onsdag til torsdag, hvor fokus er på udsatte børn og unge. Her skal udvalget blandt andet besøge Statsforvaltningen i Ringsted og en døgninstitution i Kolding.

Torsdag skal den udskældte og omdiskuterede landbrugspakke til tredjebehandling og afstemning i Folketingssalen, og her vil det vise sig, om Konservative kan stå inde for pakkens miljøregnskab. Også fastfrysningen af grundskylden for 2016 skal tredjebehandles, og da der ligger et blåt flertal bag lovforslaget, bliver det med al sandsynlighed vedtaget.

Torsdag skal erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen i samråd om den omdiskuterede udflytning af statslige arbejdspladser. Måske vil der her komme en en samlet vurdering af udgifterne.

Der er også en enkelt høring på menuen torsdag. Beskæftigelsesudvalget afholder høring om konsekvenser af kontanthjælpsloftet, hvor der blandt andet vil være oplæg fra Socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev og Torben Tranæs fra SFI.

Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg skal torsdag på endagstur, når de torsdag besøger to efterskoler på Fyn.

Torsdag og fredag afholder OSCE's parlamentariske forsamling sit årlige vintermøde i Wien.

Fredag skal Folketinget førstebehandle et beslutningsforslag fra Liberal Alliance om at offentliggøre dokumenterne fra den nu lukkede Irak- og Afghanistankommission. I rød blok er der opbakning til offentliggørelsen, og dermed står regeringen, der ikke vil offentliggøre dokumenterne, til at komme i mindretal.

Fredag skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i ikke mindre end to samråd, som begge handler om kontanthjælpsloftet.

Lørdag og søndag er der årsmøde i Dansk Folkepartis Ungdom. Her vil ungdomspartiet fejre sin 20 års fødselsdag, ligesom både Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl kigger forbi og holder tale.

Søndag rejser en større erhvervsdelegation til Saudi-Arabien for at deltage i et dansk eksportfremstød. Udenrigsminister Kristian Jensen (V), miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) deltager sammen med kronsprinsparret og 44 virksomheder, der blandt andet tæller Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer.

Besøget er omdiskuteret, da Saudi-Arabien og menneskerettigheder ikke altid går hånd i hånd, og turen har da også betydet, at Kristian Jensen tidligere på måneden måtte stå skoleret omkring rejsen i et samråd i Udenrigsudvalget.

Der er også et par fødselsdage, der skal fejres i løbet af ugen. Torsdag fylder DR's politiske analytiker Ask Rostrup 50 år, og søndag fylder Aarhus-borgmester og næstformand i KL, Jacob Bundsgaard (S), 40 år. Tillykke til dem begge.

Forrige artikel Ny deltagerbølge skal forme et nyt Danmark Ny deltagerbølge skal forme et nyt Danmark Næste artikel Prognose: R-fremgang kan sende Manu Sareen i Folketinget Prognose: R-fremgang kan sende Manu Sareen i Folketinget
Mette Frederiksen: De mindste børn kan begynde i skole og daginstitutioner næste uge

Mette Frederiksen: De mindste børn kan begynde i skole og daginstitutioner næste uge

GENÅBNING: Daginstitutioner og de mindste skoleklasser åbner formentlig på onsdag efter påske, men 9. klassernes eksaminer bliver aflyst, annoncerede statsminister Mette Frederiksen mandag aften. Virksomheder som caféer og restauranter skal fortsat holde lukket, og alle sommerfestivaler aflyses. Frederiksen afviser at have en strategi om flokimmunitet.