Det sker i dansk politik: 1. maj og et særligt statsministerbesøg i Kina

OVERBLIK: I denne uge skal både cyklerne og de røde faner støves af, Frankrig skal vælge ny præsident, og så skal statsministeren på det første officielle besøg i Kina siden 2008. Få hele overblikket her.

Velkommen til en ny og begivenhedsrig uge i dansk politik.

Vi skal starte med at beklage, at vi gang på gang har sagt, at boligskatteaftalen var lige ved at falde på plads, uden at der er kommet en aftale. Den bliver stadig forhandlet og burde altså være på trapperne, men præcis hvornår den kommer, tør vi ikke spå om mere.

Mandag er det arbejdernes internationale kampdag, og det fejres over hele landet med røde faner og skåltaler. Altinget leverer som altid en oversigt over, hvor du kan høre de forskellige folketingsmedlemmer tale. Den kan du finde her.

Hvis du ikke skal fejre 1. maj, men derimod skal på arbejde, så kan du jo passende hoppe på cyklen, når du skal ind på kontoret. Cyklistforbundets kampagne ”Vi cykler til arbejde” starter nemlig også mandag, hvor firmahold dyster om at cykle mest muligt på arbejde i maj måned.

Tirsdag tager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) turen til Kina for at mødes med den kinesiske præsident Xi Jinping og premierminister Li Keqiang. Det er det første officielle besøg for en dansk statsminister siden 2008. Læs mere om det kommende møde her.

Alle os, der ikke skal til Kina, kan i stedet tage til høring om bioøkonomi på Christiansborg. Det er Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der tirsdag holder høring om, hvordan man kan udnytte biomasse til produktion af bæredygtige produkter.

Tirsdag er der møde i Folketingssalen, hvor politikerne vanen tro skal behandle lovforslag. Blandt andet skal der stemmes om en ny lov, der skal gøre det muligt at give universitetspraktikanter en erkendtlighed og et praktikpladsafhængigt arbejdsgiverbidrag, der belønne virksomheder, der bidrager til at uddanne faglært arbejdskraft.

Og så byder tirsdag også på to samråd. Forsvarsudvalget har indkaldt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om overgreb mod civile i Irak. Og børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal over for Social-, Indenrigs- og Børneudvalget redegøre for, hvordan hendes ambitioner for læringsmiljøerne i dagtilbud stemmer overens med en situation, hvor en pædagog står alene med en gruppe på op mod 17 børn.

Onsdag skal du holde dig for ørerne omkring middagstid. Den første onsdag i maj er det traditionen tro Store Hyledag, hvilket betyder, at politiet og Beredskabsstyrelsen i dag tester landets sirener. Hylene vil lyde fra kl. 12.

Vi kipper også onsdag med flaget for tidligere folketingsmedlem for Socialdemokraterne Jens Peter Vernersen, der fylder 70 år.

Onsdag er der ikke mindre end tre høringer på programmet, når både Miljø- og Fødevareudvalget, Europaudvalget og Udvalget for Landdistrikter og Øer inviterer til høringer på Christiansborg:

  • Miljø- og Fødevareudvalget afholder høring om prioritering af fremtidens arealanvendelse i Danmark.
  • Europaudvalget afholder høring om Ceta-aftalen som led i udvalgets behandling af regeringens forslag om at tiltræde aftalen.
  • Endelig afholder Udvalget for Landdistrikter og Øer sammen med Færgesekretariatet høring om Færgesekretariatets arbejde med standardisering, turisme, miljøoptimering og samarbejde med kommunerne.

Og så afholder Teknologirådet onsdag sammen med Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg en konference om fremtidens arealanvendelse. På konferencen vil der blandt andet blive diskuteret dialogbaseret planlægning, støtteordninger og tværkommunalt samarbejde.

Torsdag er der atter møde i Folketingssalen, hvor politikerne behandler en række lovforslag. Blandt andet lovforslag om, at Danmark i en krisesituation kan afvige fra Dublinforordningens regler om at give asylansøgere adgang til landet, og liberalisering af online-bingo, heste- og hundevæddemål og væddemål på kapflyvning med brevduer.

Dansk Journalistforbund (DJ) og Kforum inviterer torsdag til konference for kommunikationsbranchen. Du kan læse mere og tilmelde dig her.

Torsdag byder også på et enkelt samråd i Skatteudvalget, hvor skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal redegøre for regeringens politik i forhold til at sænke selskabsskatten.

Fredag runder politikerne ugen af i Folketingssalen, hvor de igen skal behandle lovforslag. Det er blandt andet et forslag, der vedrører ro og orden på landets asylcentre, og et forslag fra SF om obligatorisk undervisning i menneskerettigheder, herunder ligestilling og kvinders rettigheder.

Og vi runder den politiske uge af søndag med en fødselsdag og et valg. Franskmændene skal stemme ved anden og sidste runde af det franske præsidentvalg, og så fylder tidligere folketingsmedlem Õzlem Cekic 40 år.

Forrige artikel EU gør fælles front mod briterne EU gør fælles front mod briterne Næste artikel Arbejderne foretrækker blå blok Arbejderne foretrækker blå blok