Det sker i dansk politik: 1.861 nye danskere, grænsekontrol og hestevæddeløb

OVERBLIK: En nye uge i dansk politik er i gang, og den kommer efter alt at dømme til at byde på 1.861 nye danske statsborgere. Derudover udløber den midlertidige grænsekontrol, hvis ikke den igen bliver forlænget, og så drager statsminister Lars Løkke Rasmussen til det vestjyske. 

Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Mandag er der lagt op til lidt af et tilløbsstykke i Ringkøbing-Skjern, når Venstre skal beslutte sig for, hvem der skal være partiets nye borgmesterkandidat i kommunen. Den nuværende borgmester, Iver Enevoldsen (V), genopstiller nemlig ikke, og valget står mellem fire kandidater. Selveste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager også turen til det vestjyske for at overvære valget af den nye spidskandidat og ønske tillykke.

Tirsdag får knap 2.000 personer med al sandsynlighed indfødsret, når Folketinget stemmer om Lov om indfødret. På listen står 1.861 navne, der allerede alle er blevet godkendt i Folketingets indfødsretsudvalg.

Folketinget skal også behandle et lovforslag, der vil udvide kredsen af mennesker, der sættes på integrationsydelse tirsdag.

Der er også tre samråd på dagsordenen tirsdag. Transportminister Hans Christian Schmidt (V) og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i samråd om regionalbanerne, og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om de fire grundskoler og pædagoger i undervisningstimerne.

Sidst men ikke mindst skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pind i samråd om genindførelse af personkontrol ved de danske grænser.

Onsdag udløber den midlertidige grænsekontrol, som regeringen har indført og siden forlænget. Et godt gæt er, at det tirsdag vil komme frem, om kontrollen fortsætter eller ophører.

Kulturminister Bertel Haarder er kaldt i samråd om udflytningen af Jagt- og Skovbrugsmuseet, og senere på dagen skal han igen forklare sig i Kulturudvalget, denne gang om en ny finansieringsmodel for hestevæddeløbssporten.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal onsdag i samråd om socialøkonomiske virksomheder, mens miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skal stå skoleret om forurenet landbrugsjord og miljøovertrædelser i landbruget.

Torsdag skal Folketinget stemme om at lempe reglerne for kønsopdelt lønstatistik. Regeringen vil føre reglerne tilbage til 2007, hvor kun virksomheder med mindst 35 ansatte og med minimum ti mænd og ti kvinder inden for samme medarbejdergruppe var omfattet af kravet. I dag omfattes virksomheder med ned til ti ansatte af kravet om at fremlægge tal på lønforskelle.

Fire samråd er der også på menuen torsdag. Udenrigsminister Kristian Jensen skal stå skoleret om Danmarks forhold til Saudi-Arabien efter et kongeligt besøg og om den humanitære indsats ved Europas ydre grænser.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og justitsminister Søren Pind skal i samråd om forsikringsselskabers brug af GPS-sporingsudstyr, mens forsvarsminister Peter Christensen (V) skal forklare sig i sagen om tolkeaftalen.

Søren Pind lukker og slukker ugens samrådsrække med endnu en tur i Forsvarsudvalgets manege, hvor emnet er offentliggørelse af dokumenter fra den nu lukkede Irak-kommission.

Torsdag begynder DM i Skills, som er det store årlige Danmarksmesterskab for unge på erhvervsuddannelserne. Her konkurreres der blandt andet i konditor-, kokke- og personvognsmekanikerfaget.

I slutningen af ugen er chance for at den samlede pris for den store udflytning af statslige arbejdspladser kan blive præsenteret, og ellers bliver kommer den efter alt at dømme i næste uge. Senest 7. januar skulle alle ministerier melde deres plan for udflytningen af de planlagte arbejdspladser og omkostningerne til det.

Derudover kan trepartsforhandlingerne mellem staten, fagbevægelsen og arbejdsgiverne meget vel begynde i løbet af ugen. Her er formålet at finde en fælles løsning på, hvordan man får flere flygtninge i arbejde.

Også vækstforhandlingerne, der har ligget stille den seneste uge, kan fortsætte i Erhvervs- og Vækstministeriet i løbet af ugen.

Mandag fylder borgmester i Hillerød, Dorthe Meldgaard (V) 40 år, og lørdag er det prinsesse Maries tur til at fejre sin 40-års fødselsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00