Det sker i dansk politik: Regeringen fremlægger finanslov

OVERBLIK: Den kommende uge i dansk poltik står i finanslovens tegn. Men der bliver også tid til et nordisk statsministermøde, hvor Løkke tager imod sine kollegaer fra de nordiske lande. Få overblik over ugen i dansk politik her. 

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterer tirsdag regeringens udspil til en finanslov for 2016. 
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterer tirsdag regeringens udspil til en finanslov for 2016. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Anne JustesenCecilie Gormsen

Mandag åbner FN's årlige generaldebat, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen taler ved åbningen. Der ventes deltagelse af et meget stort antal stats- og regeringschefer, og det ventes, at der vil blive sat fokus på FN’s 70 års jubilæum og særligt på freds- og sikkerhedsområdet.

Tirsdag præsenterer regeringen sit udspil til næste års finanslov. Det sker i Finansministeriet, hvor finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag formiddag offentliggør Finanslovsforslag for 2016. Følg med på Altinget.

Der er også et par samråd på dagsordenen tirsdag. I Europaudvalget skal miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd om dyrkning af GMO'er i Danmark. I Socialudvalget skal social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i åbent samråd om Odense Kommunes håndtering af besparelser på børne- og ungeområdet. 

Tirsdag er også dagen for Dansk Industris store topmøde, hvor prominente talere som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen (S) vil give deres bud på, hvordan Danmark bliver verdens dygtigste samfund.

Onsdag er det beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsens (V) tur til samråd. Beskæftigelsesudvalget har kaldt Neergaard i samråd om omfanget og konsekvenserne af dagpengereformen.  

Onsdag er samtidig tiårsdagen for de berømte Muhammedtegninger, som kastede Danmark ud i en international krise.

Torsdag fortsætter rækken af samråd. Udlændinge- og integrationsordfører Inger Støjberg (V) er kaldt i åbent samråd om chikane af kristne asylansøgere i asylcentre i Danmark. Senere på dagen skal Inger Støjberg i endnu et samråd. Denne gang er det Indfødsretsudvalget, som har kaldt Støjberg i åbent samråd om Statsløsekonventionen. 

Sidst, men ikke mindst, skal forsvarsminister Carl Holst (V) i samråd i Forsvarsudvalget om de tekniske problemer hos kampflyet Joint Strike Fighter, der er favoritten til at blive Forsvarets nye kampfly. 

Fredag og lørdag er Danmark vært, når de nordiske lande samles til deres årlige statsministermøde. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er vært, når statsministrene fra Finland, Island, Norge og Sverige kommer til København for at drøfte de nordiske landes fælles udfordringer. På dagsordenen er blandt andet vækst- og grænsehindringer i Norden og det nordiske udenrigs- og sikkerhedspolitiske samarbejde. Også den aktuelle flygtningesituation vil blive drøftet. 

Fredag er også dagen, hvor Altingets kommunikationspris Ting-Prisen bliver uddelt. Det sker kl. 12 på Christiansborg. De nominerede er Alternativets stifter og leder, fhv. minister Uffe Elbæk, Enhedslistens gruppenæstformand, Pernille Skipper, og formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl.

Det er desuden ved at være sidste udkald for regeringens plan for udflytning af statslige arbejdspladser. Det fremgår i regeringsgrundlaget, at regeringen vil fremlægge en udflytningsplan, inden Folketinget åbner – og det sker som bekendt den første tirsdag i oktober. Mandag i næste uge er derfor allersidste chance for at nå det. Allerede i august præsenterede Dansk Folkeparti en liste over, hvilke statslige arbejdspladser partiet gerne så flyttet til provinsen. Hvordan V-regeringens plan ser ud, bliver vi måske klogere på i løbet af ugen. 

Og fødselsdage skal der også fejres i i denne uge. Tirsdag fylder overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen 60 år, og samme dag kan Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup fejre sin 70 års fødselsdag. Tillykke til begge. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00