Det sker i dansk politik: Forhandling, forhandling, forhandling

OVERBLIK: Slutspurten er sat ind, inden Folketinget i næste uge går på sommerferie. Forslag fra oppositionen og de blå støttepartier har indtaget uge-dagsordenen i Salen, mens der også foregår en række forhandlinger i ministerierne. Få overblik over ugen her. 

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Velkommen til en ny uge, som er den næstsidste inden Folketinget går på sommerferie. Og det kan mærkes. Der er stor aktivitet i Folketingssalen, og også en række forhandlinger kører på mere eller mindre højtryk.

Forhandlingerne om en ny planlov, om en ny gymnasiereform, om kommunernes og regionernes økonomi, om en trepartsaftale og om ældre medicinske patienter fortsætter i løbet af ugen. 

Trepartsforhandlingerne mellem regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne er allerede på dagsordenen mandag. De tre parter skal forsøge at finde en aftale på uddannelsesområdet, hvor særligt praktikpladser spiller en central rolle. I sidste uge meddelte HK, at man ikke tror på en praktikpladsgaranti, som ellers er en af regeringens ambitioner. 

LÆS OGSÅ: Forbund tror ikke på praktikpladsgaranti

Det kan mærkes i Folketingssalen, at sommerferien står for døren. De mødefri mandage er inddraget, så Folketinget nu også samles på ugens første dag. Denne mandag skal politikerne igennem en række beslutningsforslag fra partier uden for regeringen, blandt andet om socialt frikort, førtidspension og fleksjob.

Mandag eftermiddag inviterer AOF og LO til møde om Uber. Her vil der blandt andet være politisk debat mellem Mette Reissmann (S), Henning Hyllested (EL), Joachim B. Olsen (LA) og Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF). 

Tirsdag fortsætter forhandlingerne om kommunernes økonomi i 2017, når KL skal til forhandlingsmøde med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om eftermiddagen.

I Folketingssalen skal Lars Løkke Rasmussen (V) for sidste gang inden sommerferien svare på spørgsmål fra partilederne til statsministerens spørgetime.

Senere tirsdag skal politikerne blandt andet diskutere et forslag fra Enhedslisten, Alternativet og SF om at annullere planlagte besparelser i Skat. Også et Enhedslisten-forslag om, at Danmark ikke skal deltage i tilfangetagelsen af Edward Snowden, skal diskuteres, ligesom et DF-forslag om at lovliggøre peberspray til nødværge er det.

Tirsdag er der også tre samråd på dagsordenen:

  • Forsvarsminister Peter Christensen (V) skal i samråd om handel med dansk forsvarsmateriel
  • Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om reduktion af den økonomiske ramme for lokale aktionsgrupper.
  • Et samråd med transportminister Hans Chr. Schmidt (V) om Svendborgbanen blev 21. april afbrudt, men genoptages tirsdag.

På Christiansborg er der også jobkonference for udsatte og ressourcesvage tirsdag. Her vil blandt andre social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) deltage sammen med flere af landets største virksomheder.

Onsdag er der krydsforhør om Schengen-samarbejdet og Dublin-forordningen. Her krydser Europaudvalgets medlemmer for åbne døre klinger med hinanden og deres gæster, der blandt andet tæller forskellige eksperter. 

Der er også to høringer på menuen onsdag. Sundhedsudvalget holder høring om selvskade, hvor blandt andet generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, Steen Andersen, holder oplæg. 

Forsvarsudvalget afholder høring om anskaffelse af nye kampfly - og i særdeleshed om regeringens favorit F-35, som også kaldes Joint Strike Fighter. Blandt andre forsvarsminister Peter Christensen vil redegøre for regeringens indstilling, ligesom også Henrik Breitenbauch, centerleder fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, vil bidrage med en ekstern vurdering af regeringens indstilling. 

Onsdag er retsforfølgelse af politikere i Tyrkiet på dagsordenen i Folketingssalen. Det sker ved en hasteforespørgsel på initiativ af Enhedslisten, Alternativet og SF, hvor regeringen skal redegøre for ”den igangværende retsforfølgelse af folkevalgte parlamentarikere i Tyrkiet”.

Der er også et par samråd onsdag. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i samråd om ministerens syn på skattereformer og skønnet for antallet af forventede asylansøgere for 2016, mens erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen skal i samråd om Scandinavian Star.

Torsdag skal Folketinget stemme om et forslag fra justitsminister Søren Pind (V), der skærper straffen for voldtægt, for samleje med en mindreårig og for falsk anklage.

Kampfly er endnu en gang på dagsordenen torsdag. Enhedslisten har nemlig et forslag til førstebehandling i salen om, at der skal laves en redegørelse for finansieringen af nye kampfly, før der foretages typevalg. 

Af samråd er der to af slagsen på menuen torsdag. Justitsminister Søren Pind skal i samråd om grænseoverskridende kriminalitet, mens beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal i samråd om ressourceforløb.

Torsdag står også i naturens tegn, når Naturmødet løber af stablen. Det sker i Hirtshals, hvor fagfolk, naturelskere, politikere og meningsdannere er samlet for at diskutere, hvad vi egentlig skal gøre med naturen – skal den reddes eller bruges.

I Horsens skydes VL-døgnet torsdag i gang, som Dansk Selskab for Virksomhedsledelse står bag. Blandt de prominente navne, som kigger forbi, er blandt andre EU-kommissær Margrethe Vestager, tidligere finansminister Bjarne Corydon, Jimmy Maymann fra AOL og arkitekt Bjarke Ingels.

Fredag begynder Nato sin fire dage lange parlamentariske forårssession i Albaniens hovedstad, Tirana.

EU-kommissær Margrethe Vestager er i Danmark fredag, hvor hun blandt andet skal mødes med DF-formand Kristian Thulesen Dahl. 

På Borgen skal folketingsmedlemmerne fredag blandt andet diskutere et SF-forslag om, at regeringen – og fremtidige regeringer for den sags skyld – skal efterleve folketingsbeslutninger. Det gør de nemlig ikke altid, som det for eksempel skete lige før jul, og det kostede senere regeringen to næser.

Også Radikale har et forslag på listen fredag, hvor partiet foreslår at oprette en retssikkerhedskommission.

Der er også et enkelt samråd at slutte ugen af på. Efter en DR-dokumentar om arbejdsforholdende og på Siemens Wind Power er beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen nemlig kaldt i samråd om sagen.

Lørdag holder Alternativet årsmøde i Odense. Her skal partiet blandt andet vælge ny hovedbestyrelse, og der vil også være klassisk violin, fællessang af både Alternativets værdi- og dogmesang, politisk beretning fra Uffe Elbæk (ALT), fællesdans og vegetarisk frokost og festmiddag. Altinget er til stede og dækker arrangementet.

Lørdag fylder statsrevisor Henrik Thorup 70 år, og søndag kan Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, fejre sin 50-års fødselsdag. Tillykke til dem begge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00