Det sker i dansk politik: Forhandlinger, topmøder og Løkkes julekort

OVERBLIK: Ugen i dansk politik står på forhandlinger, forhandlinger og flere forhandlinger om blandt andet finanslov og politiaftale. Derudover er der topmøde i både EU og G20, og så er der deadline, hvis man skal med på Løkkes julekort. 

Finansminister Claus Hjort Frerderiksen (V) får en travl uge med forhandlinger om blandt andet finanslov.
Finansminister Claus Hjort Frerderiksen (V) får en travl uge med forhandlinger om blandt andet finanslov.Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Cecilie Gormsen

En ny uge i dansk politik er i gang, og ugen vil – fuldstændig som de foregående – stå i forhandlingernes tegn. Forhandlingerne om næste års finanslov, et kontanthjælpsloft, en ny politiaftale og yderligere udlændingestramninger kører på højtryk, og aftalerne kommer tættere og tættere på – måske i denne uge.

Ud over de mange forhandlinger har ugen også mange andre ting at byde på – få overblikket herunder:

Tirsdag er deadline for at indsende sit julede vinterbillede til Statsministeriet, hvis man vil have det med på Lars Løkke Rasmussens (V) julekort, der blandt andet sendes til Obama og andre af verdens stats- og regeringschefer.

Af de mindre kulørte ting på dagsordenen er tre samråd. Sundheds- og Ældreudvalget har kaldt både sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i samråd om ældremilliarden.

Senere tirsdag skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd i beskæftigelsesudvalget om nedskæringer i Arbejdstilsynets bemanding, og til sidst har Udenrigsudvalget kaldt både udenrigsminister Kristian Jensen (V) og kulturminister Bertel Haarder (V) i samråd. Det handler om lukningen af Center for Kultur og Udvikling.

Onsdag kolliderer et atomdrevet russisk skib og et stort fragtskib i Kattegat. Eller det lader vi som om, at det gør. Disse to dage løber en af årets helt store beredskabsøvelser nemlig af stablen, når mere end 30 ministerier, styrelser og beredskabsorganisationer tester landets katastrofeberedskab – helt fra regeringens krisestyringskontor og ud til de ramte områder.

Onsdag holder Tænketanken Europa sin årskonference under overskriften ”Vores fremtid i Europa”. Her taler prominente navne som statsminister Lars Løkke Rasmussen, tidligere EU-ambassadør Poul Skytte Christoffersen og Timothy Garton Ash, professor i Europæiske Studier ved Oxford University.

Torsdag er der endnu engang kaldt til ekstraordinært topmøde i EU. Her er EU's stats- og regeringschefer indkaldt for at diskutere den presserende flygtningekrise. Den primære dagsorden er at vurdere gennemførelsen af de foranstaltninger, der blev vedtaget i september og oktober, blandt andet intensivering af samarbejdet med ikke-EU-lande, herunder Tyrkiet, afgørelser om omfordeling og effektiv styrkelse af kontrollen af EU's ydre grænser. Mødet holdes i forlængelse af et allerede planlagt topmøde mellem ledere fra EU og Afrika i Maltas hovedstad, Valletta.

På den hjemlige front skal Folketinget torsdag stemme om, hvorvidt retsforbeholdet skal laves om til en tilvalgsordning – altså det, danskerne skal stemme om 3. december.

Derudover står den på to samråd torsdag. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann skal stå skoleret i Social- og Indenrigsudvalget, hvor hun skal redegøre for frivillige foreningers muligheder for gode økonomiske rammer for deres arbejde.

Senere på dagen er det transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidts (V) tur. Han skal i Udvalget for Landdistrikter og Øer forklare, hvilke initiativer, som han vil tage for at forbedre udviklingen, transportforhold og bosætning med mere i landdistrikter og på øer.

Fredag skal Folketinget behandle et beslutningsforslag fra Enhedslisten om genåbning af Irak- og Afghanistankommissionen, som fik kniven, da regeringsmagten skiftede i sommer.

Søndag mødes G20-lederne til et to dage langt topmøde i Antalya i Tyrkiet. Her skal verdens 19 vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU diskutere skattesamarbejde og ændringer inden for handel og klima. EU har forud for topmødet bebudet, at man vil bruge mødet til at forsøge at finde et globalt svar på flygtningepresset.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00