Det sker i dansk politik: Politikerløn, spørgetime og udflytning

OVERBLIK: Uger byder blandt andet på et farvel til randzonerne, Alternativets halvårsmøde, et samråd om udflytning af arbejdspladser, og så bliver Vederlagskommissionens anbefalinger præsenteret.

Claus Hjort Frederiksen skal fredag stå skoleret om udflytningen af statslige arbejdspladser, hvor han er kaldt i samråd af Udvalget for Landdistrikter og Øer. 
Claus Hjort Frederiksen skal fredag stå skoleret om udflytningen af statslige arbejdspladser, hvor han er kaldt i samråd af Udvalget for Landdistrikter og Øer. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Folketinget er igen oppe i omdrejninger efter juleferien. Ud over spørgetime, de mange samråd og resten af ugens planlagte begivenheder fortsætter forhandlingerne om planloven i Erhvervs- og Vækstministeriet.

Mandag fremlægger Vederlagskommissionen sine anbefalinger. Meget er dog allerede blevet lækket i forrige uge, hvorefter partierne bag kommissionen et for et trak deres støtte til anbefalingerne. Kun Radikale har endnu ikke taget stilling. 

Tirsdag står den på årets første spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen. Her går partilederne Løkke på klingen med spørgsmål, og debatten kan følges direkte på Altinget.

Udlændinge- og Integrationsudvalget får tirsdag besøg af FN's Flygtningehøjkommissariats (UNHCR) nordeuropæiske repræsentation i forbindelse med det omdiskuterede lovforslag. Lovforslaget indeholder regeringens nyeste udlændingestramninger, der blandt andet vil udskyde retten til familiesammenføring fra et til tre år og konfiskere asylansøgeres værdigenstande.

I folketingssalen skal lovforslaget om fastfrysning af grundskylden – Konservatives store sejr i finanslovforhandlingerne – førstebehandles.

Der er også tre samråd på menuen tirsdag. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde skal stå skoleret om regeringens pårørendepolitik, forsvarsminister Peter Christensen om tolkeaftalen og Inger Støjberg om uledsagede mindreårige flygtningebørn.

Tirsdag og onsdag holder KL Børn & Unge topmøde i Aalborg, og de to dage skal ifølge KL selv være et væksthus for læring.

Onsdag er erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) til World Economic Forums årsmøde i Davos, hvor han er inviteret til at tale ved to arrangementer. Her samles regeringsledere, ministre og erhvervsledere fra hele verden til et verdensøkonomisk topmøde, der starter onsdag og varer indtil lørdag, under temaet den fjerde industrielle revolution. 

Onsdag bliver Dansk Industris initiativpris overrakt af Prins Joachim i Industriens Hus.

Torsdag bliver loven om randzoner med al sandsynlighed ophævet, når lovforslaget skal til afstemning. Landmændende jubler, mens naturorganisationerne græder.

Regeringens omstridte asylstramninger, der blandt andet indebærer udskydelse af retten til familiesammenføring og inddragelse af asylansøgeres værdigenstande, er også til diskussion i salen torsdag, hvor det andenbehandles.

Der er også to samråd på dagsordenen torsdag – begge med erhvervs- og vækstministeren, der er kommet hjem fra Davos. Troels Lund Poulsen skal først i samråd om udviklingen i huslejerne for de københavnske strøgbutikker, og senere skal han redegøre for Dansk Vækstkapital.

På Nationalmuseet holder Danske Professionshøjskoler torsdag en konference og debat om blandt andet uddannelse og ny videns betydning for udvikling og vækst. Her deltager blandt andre FTF-formand Bente Sorgenfrey, Christine Antorini (S) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Torsdag aften deltager prins Joachim og prinsesse Marie i markeringen af Dansk-Islandsk Samfunds 100-års jubilæum.

Fredag står den på fire samråd. Skatteudvalget lægger ud, når skatteminister Karsten Lauritzen skal i samråd om udligningsskatten. Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsminister Kristian Jensen i to samråd, hvor han først skal forholde sig til pressefriheden i Tyrkiet og efterfølgende om de indikatorer, der skal bruges til at måle, om FN's nye verdensmål nås.

Samrådsugen slutter af med at finansminister Claus Hjort Frederiksen i Udvalget for Landdistrikter og Øer skal stå skoleret om regeringens beslutning om udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet.

Lørdag holder Alternativet halvårsmøde i Aarhus med emnet fra parti til bevægelse. Her skal det blandt andet diskuteres, hvordan partiet skal udvikle sig.

Søndag tager udenrigsminister Kristian Jensen sammen med kronprinsesse Mary til Vestafrika – nærmere bestemt Burkina Faso. Her skal de være indtil tirsdag i næste uge, og besøget vil have fokus på kvinders sundhed og rettigheder og landets demokratiske udvikling.

På falderebet er der også tre runde fødselsdage, der skal fejres i løbet af ugen. Onsdag fylder Socialdemokraternes Pernille Schnoor 50 år, torsdag fylder tidligere skatteminister Frode Sørensen (S) 70, mens direktør i Tænketanken Europa, Bjarke Møller, fylder 50 år fredag. Tillykke til alle tre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00