Det sker i EU: Budget-brag og terrorbekæmpelse

OVERBLIK: Bruxelles gør klar til afgørende forhandlinger om EU’s budget. Unionens forsvars- og justitsministre diskuterer sikkerhed og antiterror. Ugen er pakket med ministermødet. Få overblikket her.

Fredag deltager justitsminister Søren Pind (V) i et møde blandt EU's justitsministre, der sætter fokus på Unionens indsats mod terror.
Fredag deltager justitsminister Søren Pind (V) i et møde blandt EU's justitsministre, der sætter fokus på Unionens indsats mod terror.Foto: European Union
Michael Hjøllund

Mandag 14. november

Tyrkiet igen på dagsordenen
Mandag mødes EU’s udenrigsministre i Bruxelles. På dagsordenen er Unionens østlige partnerskaber med blandt andre Ukraine og Georgien samt situationen i Mellemøsten. Også forholdet til Tyrkiet ventes at blive diskuteret. I sidste uge kom EU-Kommissionen med en statusrapport, der satte kritisk lys på den demokratiske udvikling i landet.

Landbrugsministre diskuterer fiskeri
Mandag begynder også et to dage langt møde mellem EU’s landbrugs- og fiskeriministre. Her er dybhavsfiskeri, antimikrobiel resistens og dyrevelfærd blandt andet på agendaen. Sverige har med støtte fra Danmark bedt om en diskussion, der sætter fokus på, hvordan man sikrer, at de eksisterende regler for dyretransporter i EU bliver overholdt.


Tirsdag 15. november

Frihandel og landbrug i EU efter 2020
Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og hans ministerkolleger skal tirsdag se på et nyt studie fra EU-Kommissionen, der undersøger de økonomiske konsekvenser for landbruget af EU’s frihandelsaftaler. Undersøgelsen dækker blandt andet en aftale, der lige nu forhandles mellem EU og Japan. Også konsekvenserne af handelsaftalen, der er indgået med Canada (CETA), og den kontroversielle aftale, som forhandles med USA (TTIP), er med i undersøgelsen.

Over en frokost skal ministrene diskutere EU’s landbrugspolitik for perioden efter 2020.

Forsvarsministre diskuterer EU og NATO
EU’s forsvarsministre mødes tirsdag for at diskutere en styrkelse af samarbejdet med NATO. Arbejdet kommer i forlængelse af en fælleserklæring fra EU og NATO i sommer, hvor man aftalte at arbejde mere sammen om blandt andet cybersikkerhed og koordination af militære øvelser.

Betændt budgetdiskussion
Et tredje ministermøde tirsdag har fokus på EU's langsigtede budget for perioden 2014 til 2020. Her er man i gang med en såkaldt midtvejsevaluering. Den største knast er uenighed om, hvorvidt nogle af udgifterne skal have lov til overskride de udgiftslofter, der er sat for budgettet.

På mødet skal EU-landene også begynde forberedelserne til det kommende EU-topmøde, der afholdes i midten af december. 


Onsdag 16. november

Budgetbrag under tidspres
Onsdag lyder startskuddet til et intenst forløb, der efter planen skal munde ud i et forlig mellem Europa-Parlamentet og EU-landene om Unionens budget for 2017. Men tidsplanen er stram og uenighederne markante.

Konkret beløber forskellen på udspillet fra Europa-Parlamentet og EU-landene sig på 45 milliarder kroner. Men samtidig ventes Parlamentet at forsøge at hive midtvejsevalueringen af EU's langsigtede budget ind i forhandlingerne. Opnår institutionerne ikke enighed inden midnat torsdag, må EU-Kommissionen tilbage til tegnebrættet og fremlægge et nyt budgetforslag.

Nobel-økonom taler om skattely
Den nobelprisvindende økonom Joseph Stiglitz vil onsdag være at finde i Europa-Parlamentet. Her deltager han i en høring arrangeret af EU-parlamentarikernes skattely-udvalg. Udvalget har til opgave at kulegrave EU's indsats mod skatteunddragelse.


Fredag 18. november 

Støjberg og Pind drøfter terrorbekæmpelse med EU-kolleger
Ugens sidste ministermøde i Bruxelles finder sted fredag. Her skal justitsminister Søren Pind (V) og udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) sammen med deres ministerkolleger diskutere en række tiltag til bekæmpelse af terror.

På dagsordenen er etableringen af et europæisk rejseinformations- og rejsetilladelses-system (ETIAS), øget informationsudveksling mellem forskellige EU-landes myndigheder i antiterror-arbejdet og udvikling af Schengen Informationssystemet (SIS).

Også implementeringen af det såkaldte PNR-register – hvor flypassager-data anvendes til bekæmpelse af terror- og grov kriminalitet – er på dagsordenen. Danmark er ikke med i PNR-registeret på grund af retsforbeholdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00