Det sker i EU: Fra Strasbourg til Davos

OVERBLIK: Jetsettet tager til Davos, de mere menige tager til Strasbourg, hvor årets første plenarsamling i Europa-Parlamentet byder på blandt andet debat om Polen og måske om dansk flygtningepolitik.

Både kommissærer og parlamentarikere tager til Strasbourg i denne uge til årets første plenarsamling.
Både kommissærer og parlamentarikere tager til Strasbourg i denne uge til årets første plenarsamling.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

Mandag 18. januar

Kristian Jensen i Bruxelles
Udenrigsministeren tager en lang pakket dag i Bruxelles, der starter med et morgenmadsmøde om Makedonien, fortsætter med en sammenkomst med den ukrainske udenrigsminister, leder over til et egentligt udenrigsministerrådsmøde med primært fokus på Syrien, Ukraine og Irak, afbrudt af en frokostdiskussion med den jordanske udenrigsminister, for at munde ud i et møde i det såkaldte generelle råd, der primært kommer til at handle om det forestående EU-topmøde, der har Storbritanniens tilknytning til Unionen øverst på dagsordenen.

Dansk flygtningepolitik – måske – til diskussion
Skal den danske asyllovgivning til diskussion mandag aften i EU-Parlamentets udvalg for grundlæggende rettigheder? Det hersker der vild forvirring om, efter Parlamentets såkaldte formandskonference i sidste uge tilsagde udvalget at sætte det på dagsordenen. Det er særligt forslaget om at tage smykker fra flygtninge, der har fået en række parlamentarikere til at ønske en debat. Men om det faktisk sker, var der stærkt modstridende udsagn om helt ind i weekenden.

 

Tirsdag 19. januar

Kommissionen ser på udveksling af oplysninger
EU-kommissærerne holder deres ugentlige møde i Strasbourg denne gang, hvor de blandt andet skal diskutere udveksling af oplysninger mellem medlemsstaternes strafferegistre, herunder også oplysninger om tredjelandsborgere.

Ny polsk statsminister til debat i Parlamentet
Den nyvalgte konservative polske regering er blevet mødt med skepsis fra mange i EU-systemet, ikke mindst EU-Parlamentet, hvis leder Martin Schulz har anklaget regeringen for at foretage intet mindre end et statskup ved sine vidtrækkende reformer af blandt andet forfatningsdomstolen og landets public service-love. Nu tager den polske statsminister, Beata Szydlo, til Strasbourg for at se sine kritikere i øjnene og debattere regeringens linje med EU’s folkevalgte.

 

Onsdag 20. januar

Fransk musketer-ed til debat
Efter Paris-attentaterne i november tog præsident Franҫois Hollande det usædvanlige skridt at påkalde sig EU’s såkaldte musketer-ed, der pålægger de øvrige EU-lande at komme et land til undsætning, hvis det er under angreb. EU-parlamentarikerne vil debattere med EU’s udenrigschef Federica Mogherini, hvad der egentlig er sket med Hollandes forespørgsel, der først og fremmest gik på at få de øvrige lande til at bidrage til bekæmpelse af terrororganisationen IS.

 

12 kommissærer tager til Davos
Det årlige World Economic Forum i schweiziske Davos får besøg af lige knap halvdelen af det samlede europæiske EU-kommissærkorps, når det slår dørene op for 2500 politikere, topledere og opinionsdannere fra hele verden, der gennem de næste dage skal diskutere verdenssituationen.

 

Foreløbig afgørelse i dansk familiesammenføringssag
EU-Domstolens generaladvokat kommer med en foreløbig afgørelse i en asylsag, som Østre Landsret har forelagt dommerne i Luxembourg. Den handler om retten til familiesammenførelse for en tyrkisk dreng, hvis far flyttede til Danmark og fik permanent opholdstilladelse. Udlændingestyrelsen siger nej.

 

Torsdag 21. januar

Syrisk regime for EU-Dom
Syriens præsident Bashar al-Assads onkel er gået til EU-Retten for at protestere over de sanktioner, der er lagt på ham og andre fra det syriske regimes inderkreds. Hans plads på sanktionslisten betyder, at han har fået indefrosset sine konti i Europa og har fået indrejseforbud. Retten i Luxembourg skal nu tage stilling til, om det er i orden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00