Det sker i EU: Frihandel, topmøde og Grækenland

OVERBLIK: Selv om alle danske ministre med punkter på EU-dagsordenen har meldt fra til deres møder i denne uge på grund af valgkamp, får det langtfra hverken Bruxelles, Luxembourg eller Strasbourg til at stå stille.

Lederne af G7-landene er i fuld gang med et todages møde på Schloss Elmau i Bayern, som sætter fokus på en række emner, som også kommer til at dominere resten af ugen, nemlig frihandel, den økonomiske situation og Grækenland.
Lederne af G7-landene er i fuld gang med et todages møde på Schloss Elmau i Bayern, som sætter fokus på en række emner, som også kommer til at dominere resten af ugen, nemlig frihandel, den økonomiske situation og Grækenland.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Mandag 8. juni

G7 fortsætter i Tyskland
Søndag og mandag mødes lederne af verdens mest magtfulde nationer – undtagen Rusland, der pt. er udelukket fra det gode selskab – for 41. gang for at diskutere verdens tilstand. Det er blandt andet nye FN-udviklingsmål, klima, energi, fattigdom og den globale økonomi, som er i højsædet, selv om situationen i Grækenland også sniger sig ind på dagsordenen, og de fraværende russere spøger i kulissen.  

Vestager og landbruget
Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil sammen med sin landbrugskommissærkollega udlægge nye konkurrenceregler for erhvervet, når hun mandag aften møder Europa-Parlamentets landbrugsudvalg til en debat om selvsamme.

Energiministerrådsmøde i Luxembourg
EU’s energiministre – minus Rasmus Helveg Petersen (R) grundet valg – mødes i Luxembourg for at diskutere implementeringen af en strategi for energiforsyningssikkerhed samt rammen for den energiunion, som blev fremlagt af Kommissionen i februar. Til frokost vil ministrene diskutere lagring af flydende naturgas. Uden for programmet vil Tyskland sammen med en række nabolande – herunder Danmark – indgå et regionalt samarbejde om handel med el over grænserne.

 

Tirsdag 9. juni

Regionalpolitik og byerne i højsæde i Riga
Et uformelt møde for EU-ministre med ansvar for regionalt samarbejde og byerne løber af stablen i Riga tirsdag og onsdag, uden dansk ministerdeltagelse grundet valg. Første dag vil blive brugt på diskussioner om brug af EU’s regionalstøtte i praksis, mens onsdagen vil blive brugt på at definere, hvad der skal ligge i en kommende såkaldt Urban Dagsorden for EU.

 

Onsdag 10. juni

Parlamentet lægger linjen på frihandel med USA
Den meget omstridte frihandelsaftale med USA kommer i søgelyset, når et samlet EU-Parlament onsdag tager stilling til, hvad deres krav er til en sådan aftale. Ikke mindst det kontroversielle spørgsmål om inkluderingen af et voldgiftssystem til at afgøre tvister uden for retssystemet står til at splitte de folkevalgte. Men det vil samtidig give EU-landene samt chefforhandlerne i EU-Kommissionen et indblik i, hvad de folkevalgte vil gå med til, når de i sidste ende skal vende tomlen op eller ned til en aftale.

Latinamerikansk topmøde med græsk bismag i Bruxelles
61 stats- og regeringschefer finder onsdag og torsdag vej til Bruxelles for at holde topmøde mellem EU og de caribiske og latinamerikanske lande. Den danske statsminister har meldt fra på grund af valg. Der vil heller ikke være nogen dansk udenrigsminister ved det optaktsmøde tirsdag, som skal lægge grunden for samtalerne, som vil handle om fremme af forholdet mellem de to blokke. Til gengæld har den franske præsident, Francois Hollande, og den tyske kansler, Angela Merkel, sat den græske premierminister, Alexis Tsipras, stævne til en diskussion af den græske gældskrise, som hastigt er på vej ud af kontrol.

Parlamentet stemmer om aktionærrettigheder
Kontroversielle nye regler, der skal give mindretalsaktionærer mere magt over beslutninger i børsnoterede firmaer, kommer formentligt til afstemning i EU-Parlamentet onsdag. Det er et forslag, som har mødt stor dansk modstand fra både regering og opposition, ligesom store virksomheder som Novo Nordisk og A. P. Møller – Mærsk har meldt sig på barrikaderne, fordi det piller ved den danske virksomhedsmodel, hvor hovedaktionærer spiller en vigtig rolle. Samtidig giver det mulighed for småaktionærerne til at pille ved cheflønningerne, hvilket spiller dårligt sammen med den danske aftalemodel. Forslaget er dog så kontroversielt, at det kan blive udskudt til næste måneds samling.

 

Torsdag 11. juni

FIFA får ørerne i EU-maskinen
EU-Parlamentet stemmer torsdag om en resolution, der tager stilling til de voldsomme korruptionsanklager mod det internationale fodboldforbund, FIFA. De folkevalgte vil også debattere, om landes overholdelse af menneskerettighederne skal spille ind, når der vælges værtslande til store sportsturneringer.

Transportministrene mødes
Det er blandt andet flypassagerrettigheder og den fjerde jernbanepakke, som er i højsædet, når EU’s transportministre torsdag mødes i Luxembourg – dog uden danske Magnus Heunicke (S), der har travlt med sin valgkamp.

 

Fredag 12. juni

Telekom  i Luxembourg
EU’s ministre for telekommunikation – igen minus de valgkampsramte danskere – mødes for at diskutere blandt andet den store telekompakke, som lige nu er i svær forhandling mellem Parlamentet og ministrene. De vil også runde EU-Kommissionens nye digitale strategi.

Dom om anprisninger på fødevarer
Helsekostfabrikanter vil have omstødt EU’s liste over tilladte sundhedsanprisninger, som regulerer, hvad der må skrives på indpakningen af de ting, vi stopper i munden. Ifølge helsekostindustrien er de krav alt for stramme. Det vil EU-Domstolen nu afgøre om passer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00