Det sker i EU: Kloner, internet, energi og økonomi

OVERBLIK: Ugen starter med høring om kloning af dyr og afstemning om biobrændstoffer. Onsdag præsenterer Kommissionen forslag til energiunionen, og ugen afsluttes med eksamen for EU's budgetsyndere. Få overblik her. 

EU-kommissær for energiunionen Maros Sefcovic præsenterer onsdag&nbsp;Kommissionens udspil til en energiunion for EU.&nbsp;<br>
EU-kommissær for energiunionen Maros Sefcovic præsenterer onsdag Kommissionens udspil til en energiunion for EU. 
Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

 

Mandag 23. februar
Klonerne kommer: Landbrugsudvalget i EU-Parlamentet inviterer til høring om nye regler for kloning af dyr til fødevareproduktion, der er på tegnebrættet i EU-systemet. Blandt deltagerne er EU’s sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær, ansvarlige fra landbrugssektoren, etikere, forbrugerorganisationer og EU’s fødevaresikkerhedsagentur, EFSA 

Tirsdag 24. februar
Ny undersøgelse afslører digitale vaner: EU-Kommissionen udsender et nyt digitalt indeks, der afdækker, hvordan europæerne spenderer deres tid på internettet. Undersøgelsen afdækker forhold om netadgang, onlineaktivitet og det offentliges brug af netbaserede tjenester. Det digitale indeks kommer forud for Kommissionens meget omdiskuterede strategi for det digitale indre marked, som skal nedbryde netgrænser mellem EU-landene.

Parlamentets miljøudvalg stemmer om biobrændstoffer: Efter halvandet år i dybfryseren og et parlamentsvalg tager EU’s folkevalgte fornyet livtag med et omstridt forslag til nye bæredygtighedskrav til biobrændstoffer, når de tirsdag skal forsøge at finde Parlamentets linje på forslaget. De nye regler skal tage højde for de bekymringer om negative bivirkninger for blandt andet miljøet, som er blevet knyttet til de konventionelle, fødevarebaserede biobrændstoffer.

Afstemning om redning af EU’s kvotehandelssystem: Parlamentets miljøudvalg vil tirsdag også skulle stemme om en reform af EU’s handelssystem for CO2-kvoter, der lider under, at der er alt for mange kvoter i omløb. Reformen vil give mulighed for at trække kvoter ud af markedet for at holde CO2-prisen høj.

Onsdag 25. februar
Kommissionen præsenterer sit forslag til energiunionen: Onsdag præsenteres den nye ramme for EU’s energipolitik både indadtil og udadtil, når et spændt afventet udspil om energiunion lægges frem. Ifølge Kommissionen skal det være med til at ryste op i en gældende energipolitik, som lige nu er ”ubæredygtig i alle ordets betydninger”.

Fint besøg i EU-land
: Det belgiske kongepar Filip og Mathilde tager en rundtur i EU-institutionerne, startende med morgenkaffe i EU-Parlamentet og frokost med kommissærerne, før de møder formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, om eftermiddagen.

Torsdag 26. februar
Kommissionen udsender overtrædelsespakke
: Den månedlige liste over, hvilke EU-lande der er et skridt tættere på EU-Domstolen for ikke at overholde unionens regler, præsenteres i Bruxelles.

Høring om dansk landbrugsstøttesag: Vestre Landsret har bedt EU-Domstolen om at give sin bedømmelse af en sag om forkert udbetalt landbrugsstøtte til en landmand, der har lejet græsarealer af Aalborg lufthavn og Flyvestation Skrydstrup.

Dom i sag om diskrimination på grund af alder: EU-Domstolen skal tage stilling til, om det var forkert af et dansk firma at afskedige en af sine ingeniører uden at give ham en aftrædelsespakke, fordi han var over 65 og derfor berettiget til pension.

Fredag 27. februar
Skred i udveksling af flypassagerdata
: Oven på en turbulent terrortid er der kommet massivt pres på EU-Parlamentet for at bakke op om nye regler om udveksling af passagerdata for flyrejsende, som de af persondatabeskyttelseshensyn hidtil har afvist at godkende. Et nyt forslag vil torsdag blive debatteret i Parlamentets udvalg for grundlæggende rettigheder, LIBE.  

Budgetsyndere til eksamen: EU-Kommissionen fremlægger sin økonomiske vinteranalyse og tager temperaturen på det økonomiske klima i de 28 EU-lande. Mange øjne vil være særligt rettet mod Kommissionens vurdering af, hvorvidt Frankrig, Italien og Belgien overholder eurolandenes stramme budgetregler.

Beslutningen skulle allerede have været truffet i november sidste år, men den nys tiltrådte Kommission valgte at udbede sig mere tid til at undersøge grundlaget for den følsomme beslutning om, hvorvidt landenes budgetter for 2015 kan bestå EU-testen. Beslutningen er politisk ladet, fordi det er op til Kommissionens skøn, om den vil tage visse offentlige investeringer i betragtning, når den fælder sin dom, der kan lede til hampre bøder til de skyldige.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00