Det sker i EU: Krisemøder på stribe

OVERBLIK: Der er indkaldt til ikke mindre end tre krisemøder i EU-regi i denne uge. Flygtningekrisen sender først EU’s justitsministre og senere på ugen stats- og regeringscheferne på overarbejde, mens panik i stålindustrien får konkurrenceevne-ministrene på banen. Derudover er ugens højdepunkt et stort anlagt topmøde mellem EU og Afrika i Valletta.

Donald Tusk (t.h.) har endnu engang indkaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen og EU's øvrige stats- og regeringschefer til et krisemøde om flygtningesituationen. Denne uge bliver det i den maltesiske hovedstad, Valletta, i kølvandet på et EU-Afrika-topmøde.
Donald Tusk (t.h.) har endnu engang indkaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen og EU's øvrige stats- og regeringschefer til et krisemøde om flygtningesituationen. Denne uge bliver det i den maltesiske hovedstad, Valletta, i kølvandet på et EU-Afrika-topmøde.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Mandag 9. november

Krise i stålindustrien på dagsordenen
EU’s ministre for konkurrenceevne er indkaldt til krisemøde i Bruxelles for at diskutere de faktiske forhold i stålindustrien, som lider under faldende priser og manglende efterspørgsel, hvilket resulterer i virksomhedslukninger og store tab af arbejdspladser. Mødet følges op med en arbejdsmiddag med deltagelse af cheferne fra nogle af sektorens største virksomheder. EU er den andenstørste stålproducent i verden efter Kina og står for 11 procent af den globale produktion.

Justits- og integrationsministre til krisemøde i Bruxelles
Den eskalerende flygtningekrise gør, at EU’s justits- og integrationsministre er blevet indkaldt til et ekstraordinært møde, hvor de skal forsøge at komme videre med en række tiltag, der skal gøre det lettere for de mest udsatte lande at håndtere presset. De skal blandt andet sætte fart i fordelingen af flygtninge ankommet til Italien og Grækenland, de skal gøre mere for at styrke de ydre grænser, bekæmpe menneskesmuglere og udsende flere afviste asylansøgere.

Eurogruppen diskuterer Grækenland
Eurolandenes økonomi- og finansministre skal blandt andet tage temperaturen på reformiveren i Grækenland for at kunne vurdere, om de skal give grønt lys til udbetaling af tre milliarder euro som del i den krisepakke, som grækerne fik i sommer. Derudover skal ministrene diskutere bankunion og fremtidigt samarbejde inden for den økonomiske og monetære union, ligesom den økonomiske situation i euroområdet også skal under lup, efter EU-Kommissionen i sidste uge uddelte karakterbøger til de enkelte lande.


Tirsdag 10. november

Hjort i ballade om klimafinansiering
EU’s finansministre skal blandt andet have en status for implementering af bankunionen, ligesom de også skal forsøge at blive enige om, hvordan de på den korte bane skal finansiere en vigtig komponent af den, nemlig den såkaldte afviklingsmekanisme, der skal tage sig af opløsningen af skrantende banker. De vil også diskutere fremtiden for EU’s økonomiske samarbejde og ideen om at bygge en kapitalmarkedsunion. Ministrene skal også nå til enighed om, hvordan de mener, at kampen mod klimaforandringer skal finansieres i den globale aftale, som skal vedtages i december i Paris. Venstres finansminister Claus Hjort har gjort samtlige andre partier i Folketinget rasende ved ikke at ønske at indhente et nyt mandat fra Europaudvalget til forhandlingerne. I stedet ønsker han at arbejde videre på det mandat, der blev indhentet forud for klimatopmødet i København i 2009.

Forsinket Tyrkiet-rapport kan se dagens lys
EU-Kommissionen har udsat offentliggørelsen af den årlige rapport om Tyrkiets fremskridt i udvidelsesforhandlingerne med EU for ikke at træde tyrkerne over tæerne, mens Unionen forhandler om en handlingsplan, der skal få tyrkerne til at hjælpe til med at formindske tilstrømningen af flygtninge. Rapporten, der forventes at indeholde beske kommentarer om tilstanden for pressefriheden, retstilstanden og andre følsomme områder, var forventet i oktober, men blev tilbageholdt for ikke at bringe præsident Recep Tayyip Erdogan i forlegenhed forud for det tyrkiske valg 1. november. Nu peger meget dog på, at Kommissionen ikke kan trække den længere, og at tirsdag kan være den dag, rapporten bliver offentliggjort.

 

Onsdag 11. november

Start på EU-Afrika-topmøde
36 afrikanske ledere mødes med deres europæiske chefkolleger til et todages møde for at diskutere migrationsmønstre mellem de to kontinenter. EU-landene kommer med et stort ønske i baglommen om, at de afrikanske lande i højere grad skal bekæmpe menneskesmugling og illegal indvandring mod Europa samt tage deres landsmænd tilbage, som ikke har fået ophold på europæisk jord. For at sukre pillen lover EU-landene at se på lovlige indvandringsmuligheder og at oprette en milliardfond med midler, der skal bruges til at bekæmpe de underliggende årsager til, at folk bliver fordrevne. 

EU-parlamentarikere stemmer om valglov
EU’s folkevalgte vil give stemmeret til 16-årige, sikre kønsmæssig ligestilling på opstillingslister og indføre spærregrænse på mellem tre og fem procent i valgene til Europa-Parlamentet. Parlamentarikerne ønsker også, at EU-borgere, der bor uden for Unionen, skal have lov til at stemme. Forslagene til en ny valglov for parlamentsvalgene er dog kun vejledende. Det er EU’s ministre, der ved enstemmighed afgør, om de vil godtage forslagene. Europæerne går til urnerne næste gang i 2019.

 

Torsdag 12. november

Lars Løkke og co. diskuterer flygtningekrise
Formanden for klubben af EU-chefer, Donald Tusk, har bedt statsminister Lars Løkke Rasmussen og co. om at blive hængende efter EU-Afrika-topmødets slutning på Malta for at træffe en række beslutninger om håndteringen af flygtningesituationen. Det er blandt andet kontrollen med EU’s ydre og indre grænser, der er på dagsordenen, men også forhandlinger med Tyrkiet, flygtningefordelingen og udsendelse af grænsebetjente og registreringspersonale til de mest udsatte områder vil være i højsædet.

 

Fredag 13. november

Ministre og parlamentarikere støder sammen om EU-budget for 2016
EU’s finansministre mødes for at lægge deres linje forud for budgetforhandlingerne for Unionens budget for 2016 med medlovgiverne i Europa-Parlamentet, som påbegyndes samme dag. De to parter er omkring 30 milliarder kr. fra hinanden og skal allersenest være enige 18. november.

 

Søndag 15. november

G20-møde i Tyrkiet
Søndag indledes et todages møde i Antalya mellem de lande, der er repræsenteret i G20. EU repræsenteres ved EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker og formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk. På programmet er flygtningekrisen, den globale vækst og beskæftigelse, skattely, internationale handelsaftaler samt arbejdet frem mod en global klimaaftale i Paris til december.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

0:000:00