Det sker i EU: Monsterministermøder, kongerøgelse og tyrkisk visit

Der er besøg fra Tyrkiet og en række interessante domme på vej. Få overblikket over EU-ugen her.

Den tyske kansler, Angela Merkel, tager sammen med den franske præsident, Franҫois Hollande, til Europa-Parlamentet for at mindes 25-året for Berlins genforening. 
Den tyske kansler, Angela Merkel, tager sammen med den franske præsident, Franҫois Hollande, til Europa-Parlamentet for at mindes 25-året for Berlins genforening. Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Mandag 5. oktober

Tyrkisk visit
Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, er på officielt statsbesøg i Belgien, men får også tid til et håndtryk og en sludder med både EU-kommissionsformand Jean Claude-Juncker, formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og EU-Parlamentets formand, Martin Schulz. Besøget kommer på et særdeles følsomt tidspunkt for begge parter. Tyrkiet er hjemsted for millioner af flygtninge, som EU gerne så ikke kom deres vej. Samtidig skal tyrkerne atter til valg 1. november, efter det i juni mislykkedes at finde et regeringsdueligt flertal, hvilket gør Erdogan en smule presset på hjemmefronten.

Kvinder i bestyrelsen på tapetet
EU’s beskæftigelses- og socialministre kommer til Luxembourg for blandt andet at forsøge at blive enige om et forkætret forslag om at få mindst 40 procent kvinder i de europæiske bestyrelser, uden der dog er de store forventninger til, at det vil lykkes. Derudover er der blandt andet indsats mod langtidsledighed, samarbejdet med arbejdsmarkedets parter forud for det såkaldte sociale trepartstopmøde i forbindelse med næste EU-topmøde, samt flygtningekrisens indvirkning på arbejdsmarked og socialpolitik på tapetet. EU’s beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen vil også løfte sløret for de foreløbige resultater af de konsekvensanalyser, der ligger bag forberedelsen af den såkaldte mobilitetspakke, der skal skærpe reglerne for Unionens vandrende arbejdstagere. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) deltager og vil også holde møder med en række af sine EU-kolleger om netop de vandrende arbejdstagere, samt underskrive en ny samarbejdsaftale med Slovakiet om det samme.

Eurogruppen mødes
Landene i den fælles mønt holder deres månedlige møde, denne gang i Luxembourg. På programmet er en opdatering fra den græske minister om den nyvalgte græske regering økonomiske prioriteter. Derefter vil eurozoneministrene se nærmere på, hvordan det går med implementeringen af den reformplan, der hørte med til den redningspakke, landet fik tidligere på sommeren. Ellers er det primært udkastene til landenes finanslove for 2016, der er på programmet. Disse skal være Kommissionen i hænde inden den 15. oktober.

 

Tirsdag 6. oktober

Skat, kapitalmarkeder og bankunion
EU’s finansministre mødes i Luxembourg for at blive enige om nye regler, der skal øge åbenheden omkring landenes skatteregler, herunder også den slags fiffige skatteaftaler, som nogle store selskaber har været omfattet af. De vil også skulle gøre status på, hvordan det står til med implementering af bankunionen, og de skal briefes om skitsen til den nye kapitalmarkedsunion, som EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge.

Facebook-dom kan så tvivl om dataudveksling mellem EU og USA
EU-Domstolen vil tirsdag afgøre, om det såkaldte ”Safe Harbour”-system om sikker udveksling af data mellem EU og USA er i strid med EU’s databeskyttelsesregler, fordi den ikke sikrer borgerne den fornødne beskyttelse. Sagen er rejst af den østrigske netaktivist Max Schrems, der har klaget over Facebooks udlevering af information om dets brugere til amerikanske efterretningstjenester, som afsløret af Edward Snowden i 2013. Safe Harbour-systemet bruges af omkring 4500 firmaer.

Misbrugte Post Danmark sin dominans?
EU-Domstolen tager stilling til, om Post Danmark misbrugte sin dominerende stilling på markedet for husstandsomdeling ved at give særlige rabatter til direkte markedsføringskampagner, som har gjort det svært for konkurrenter at få fodfæste. Konkurrencerådet har allerede konkluderet, at det var tilfældet, men Sø- og Handelsretten har nu bedt EU-Domstolen om hjælp til at vurdere, om Post Danmark har overtrådt EU’s konkurrenceregler.

Dom om DSB
Også DSB er i EU-Domstolens søgelys.  Det gælder en sag om godkendelse af fire kontrakter om togdrift mellem DSB og Transportministeriet, som Retten, der er EU-Domstolens første instans, i 2013 kom frem til, at Kommissionen fejlagtigt havde blåstemplet. Kommissionen har anket sagen, der nu vil blive afgjort af Domstolen.

 

Onsdag 7. oktober

Tysk-fransk duo i Parlamentet
Den tyske kansler og den franske præsident kommer til Strasbourg for at diskutere EU’s flygtningekrise med de folkevalgte, men også for at markere 25-året for den tyske genforening. Angela Merkel og Franҫois Hollande vil begge tale for de 751 parlamentarikere, men de vil også mødes med lederne af de politiske grupper i Parlamentet for at diskutere EU’s aktuelle tilstand.

Kong Felipe til Strasbourg
Spaniernes nye konge, der blev indsat, efter hans far, Juan Carlos I, abdicerede sidste år, kommer til EU-Parlamentet i Strasbourg for at tale til parlamentarikerne onsdag. Det er anden gang, Felipe VI er på besøg hos de folkevalgte, siden hans kroning sidste sommer, men første gang han skal tale til forsamlingen.

 

Torsdag 8. oktober

Migrationsministerbonanza
Først mødes EU’s justits- og indenrigsministre for at diskutere blandt andet en ny fordelingsmekanisme for flygtninge, tilbagesendelse af afviste asylansøgere og bekæmpelse af terror, herunder i transportsektoren. Derefter udvides ballet til en større konference om den stærkt befærdede flygtningerute fra Tyrkiet over Grækenland til Balkan og videre ind i EU. Inviteret er EU-ministrene  på både justits- og udenrigsområdet samt deres modstykker i Norge, Schweiz, Lichtenstein, landene på Vestbalkan og Tyrkiet, Jordan og Libanon. Mødet starter kl. 18 og vil bestå af en arbejdsmiddag, hvor FN- organisationer og EU-agenturer på asyl-, humanitær bistands- og grænsekontrolsområdet vil udlægge situationen langs ruten.

VW-skandale og jernbanepakke
EU’s transportministre vil torsdag diskutere Volkswagens omfattende snyd med udslipsmålinger, når de mødes i Luxembourg. Kommissionen vil oplyse om de seneste testmetoder, der kan måle et køretøjs reelle forureningsgrad. Derudover skal ministrene langt om længe blive enige om dele af den såkaldte Fjerde Jernbanepakke, der omhandler liberalisering af jernbanetrafikken og styrkelse af den administrative forvaltning af jernbaneinfrastrukturen i EU. Over frokosten vil de diskutere sikkerhed i transportsektoren i lyset det afværgede terrorforsøg fra en stærkt bevæbnet mand ombord på et tog fra Bruxelles til Paris i august.

 

Fredag 9. oktober

Databeskyttelse i højsædet
EU’s justitsministre – dog uden dansk deltagelse – skal forsøge at blive enige om dele af et omstridt databeskyttelsesdirektiv. De vil samtidig skulle diskutere de juridiske aspekter af flygtningekrisen og se på forekomsten af fremmedhad. Justitsminister Søren Pind (V) deltager ikke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00