Det sker i EU: Skæbnedag for Vestager, mens Bruxelles gearer op til en ny sæson

Kommissionens danske næstformand og konkurrencekommissær ventes at gå på orlov for at søge nyt job i denne uge, hvor både kommissærer og parlamentarikere vender tilbage fra sommerferie, mens der er ministermøder i Spanien.

Margrethe Vestager under Heartland Festival på Fyn i juni. 
Margrethe Vestager under Heartland Festival på Fyn i juni. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Mandag 4. september

Hvordan sørger man for fortsat fødevaresikkerhed, når der både er klimakrise og krig i Europa? Det er en af de ting, som de europæiske landbrugsministre skal diskutere, når de samles til et par dages uformelt ministermøde i den spanske by Cordoba. De skal også tale om, hvordan ny teknologi kan gøre europæisk landbrug mere modstandsdygtigt over for kriserne.

Tirsdag 5. september

Det spanske EU-formandskab fortsætter med et møde for de 27 medlemslandes udviklingsministre, som foregår i Cadiz helt nede på Spaniens sydlige kyst. Værter for mødet er den spanske udenrigsminister, José Manuel Albares, og EU’s udenrigschef, Josep Borrell.

I Europa-Parlamentet i Bruxelles får udvalgene for kultur og industri besøg af kandidaten til at overtage Bulgariens plads i EU-Kommissionen, Iliana Ivanova. Hun skal til høring i Parlamentet for at afløse den tidligere bulgarske kommissær for forskning, uddannelse og kultur, Mariya Gabriel, der er rejst hjem til Sofia for at blive udenrigsminister.

Og så er tirsdag mærkedag for en anden – set med danske øjne mere velkendt – kommissær, som måske også siger farvel til Berlaymont nu: Margrethe Vestager ventes formelt at blive præsenteret som kandidat til posten som chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB). I første omgang ventes Vestager at tage orlov fra EU-Kommissionen, indtil kapløbet om topposten i verdens største multilaterale bank er overstået.

Onsdag 6. september

Det vil vise sig, om Vestager kan deltage eller ej, når hele EU-Kommissionen for første gang efter sommerferien samles til møde i Bruxelles. På dagsordenen er blandt andet nye forslag om digitalisering inden for samarbejdet om social sikring, samt et udspil fra kommissæren for ligestilling, Helena Dalli, om skabelsen af et fælles europæisk kort for handicappede til sikring af deres rettigheder på tværs af Unionen.

Der vil også være stor interesse for forberedelserne til årets State of the European Union tale, som kommissionsformand Ursula von der Leyen skal afholde næste uge. Den tale bliver hendes sidste af den slags under dette mandat, og den kommer onsdag 13. september under Europa-Parlamentets samling i Strasbourg.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00