Det sker i EU: Stor energipakke og Brexit-seminar

OVERBLIK: En bunke forslag på energiområdet er ugens store slagnummer i Bruxelles. Danmark krydser fingre i penibel sag om mobiltakster, og EU-Kommissionens Brexit-forhandler holder et omtalt møde.

EU's klimakommissær Miguel Arias Cañete får en hovedrolle i denne uge i Bruxelles. Han præsenterer en længe ventet energipakke onsdag.
EU's klimakommissær Miguel Arias Cañete får en hovedrolle i denne uge i Bruxelles. Han præsenterer en længe ventet energipakke onsdag.Foto: Georges Boulougouris/EC - Audiovisual Service
Michael Hjøllund

Mandag 28. november

Ministre diskuterer fremtidens udviklingspolitik
EU’s udenrigsministre mødes mandag for at diskutere unionens udviklingspolitik. Det sker blandt andet på baggrund af et nyt udspil fra EU-Kommissionen. Formålet er at sikre, at unionens politik er på linje med FN’s 2030-mål. Ministrene vender også samspillet mellem energi- og udviklingspolitik og drøfter situationen på migrations- og flygtningeområdet.

Folketingspolitikere drøfter Europol i Bruxelles
Mandag rejser to medlemmer af Folketingets Europaudvalg til Bruxelles. Rasmus Nordqvist (ALT) og Carsten Kudsk (DF) skal diskutere den parlamentariske kontrol af det europæiske politisamarbejde Europol med repræsentanter fra de andre EU-landes parlamenter samt Europa-Parlamentets Udvalg for retlige og indre anliggender.

Status på patentdomstolen
Det er to et halvt år siden, at danskerne sagde ja til en kommende patentdomstol i EU. Men arbejdet om at realisere projektet er stadig undervejs. Det skal EU’s ministre for konkurrence-området blandt andet diskutere på et to dage langt møde, der begynder mandag. Ministrene skal også forsøge at blive enige om en fælles holdning til nye regler for geoblokering. Reglerne skal sikre, at EU-borgere i højere grad har adgang til digitalt indhold på nettet, uanset hvor i unionen de befinder sig. 


Tirsdag 29. november

Møde om forhandlingerne-som-ikke-må-benævnes
EU-Kommissionens ankermand for skilsmisseforhandlingerne mellem EU og Storbritannien hedder Michel Barnier. Tirsdag holder han et såkaldt ”teknisk seminar” med deltagelse af embedsfolk og repræsentanter fra EU-landene, Europa-Parlamentet og Ministerrådet.

Formålet er at afdække fælles interesser blandt de 27 EU-lande, der modsat Storbritannien agter at blive i EU. Mødet skal bidrage til et ”fælles forståelse” for, hvordan Brexit-forhandlingerne skal forløbe, lyder det fra EU-Kommissionen.

Barniers komsammen er den første af sin slags og har trukket overskrifter i Bruxelles. EU-Kommissionen understreger dog, at der stadig ikke bliver tale om forhandlinger med briterne, før Storbritannien formelt har aktiveret artikel 50 i EU’s regelbog, der sætter gang i landets EU-exit

Politik for det ydre rum
Ministrene for konkurrence-området fortsætter deres møde. Dag to handler om EU’s rum-politik og om forskning og innovation. EU-Kommissionen fremlægger sin nye rum-strategi, og ministrene skal forsøge at blive enige om støtte til unge forskere. 

Centralt EU-udvalg stemmer om roaming
EU’s meget omtalte bestræbelser på at gøre det billigere for europæere at gå på nettet, når de er på ferie i unionen, er på vej ind i en afgørende fase. Tirsdag stemmer Europa-Parlamentets industriudvalg om sin holdning til de såkaldte engrospris-lofter. Lofterne skal – groft sagt – regulere, hvor meget en teleudbyder i for eksempel Italien må opkræve fra danske CBB, når en CBB-kunde bruger det italienske net til at gå online. Europa-Parlamentets linje tegner til at trække mod meget lave lofter, hvilket er noget, den danske regering håber på. Regeringen frygter nemlig, at høje lofter vil gøre det dyrt for danske teleselskaber, når det næste sommer bliver gebyrfrit at gå på internettet på tværs af EU.


Onsdag 30. november

Længe ventet udspil på energi- og klimaområdet
Onsdag ventes EU-Kommissionen at fremlægge en pakke af længe ventede forslag på energiområdet. Det handler blandt andet om at sikre større energieffektivitet og styrke investeringerne i vedvarende energi. Også nye regler for fremtidens energimarked i Europa ventes præsenteret. Forslagene kommer til at sætte rammen for vigtige elementer af EU’s energi- og klimapolitik og vil få indflydelse på, hvor meget danskere, litauere og portugisere skal betale for deres strøm i fremtiden.


Torsdag 1. december

Droner på dagsordenen
I Bruxelles mødes EU’s transportministre for blandt andet at se på nye regler for flysikkerhed. Forslaget indeholder også de første EU-regler for civil drone-flyvning. Ministrene skal desuden forsøge at enes om to forslag, der handler om sikkerheden for passagerer på skibe.


Fredag 2. december

Ministre diskuterer roaming
Fredag er det EU-ministrenes tur til at lægge arm om mobiltelefoni. Ministre fra syd og nord med hver deres interesser skal vedtage en fælles holdning til de engrospris-lofter, som Danmark frygter, kommer til at blive så høje, at det kan koste danske teleskaber dyrt. Meget tyder på, at Danmarks kurs kommer til at lide nederlag. Når ministrene er enige, skal de forhandle videre med Europa-Parlamentet.

Ministrene skal også diskutere et forslag, der skal fremme højhastighedsinternet i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00