Det sker i EU: Torskeslagsmål, asylreform og mediestøtte

OVERBLIK: Den kommende uge præges af en række ministermøder, som finder sted i Luxemburg. Danmark bider negle over nye torskekvoter, EU skal have et nyt asylsystem, og EU's Ret afsiger dom i sag om den danske mediestøtte.

Nye kvoter for torskefiskeri i Østersøen kan få alvorlige konsekvenser for danske fiskere, lyder det fra regeringen. Forhandlingerne finder sted mandag.
Nye kvoter for torskefiskeri i Østersøen kan få alvorlige konsekvenser for danske fiskere, lyder det fra regeringen. Forhandlingerne finder sted mandag.Foto: Steffen Ortmann/Scanpix
Michael Hjøllund

Mandag 10. oktober

Theresa May kommer til Danmark
Storbritanniens premierminister Theresa May mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til en arbejdsfrokost på Marienborg mandag. Den danske statsminister forventer, at Theresa May på mødet vil orientere om den britiske regerings foreløbige planer for landets planlagte exit fra EU-fællesskabet. Ifølge Løkke vil også NATO-samarbejdet og andet samarbejde mellem Danmark og Storbritannien være på dagsordenen. 

Ministermøde i torskens tegn
EU’s landbrugsministre mødes mandag i Luxembourg for at diskutere EU-Kommissionens forslag til fiskemuligheder i Østersøen for 2017.

Særligt ømtåleligt for Danmark er udsigten til markante begrænsninger på danske fiskeres muligheder for at fange torsk. Her er reduktioner på helt op til 88 % for den vestlige Østersø på bordet, hvilket den danske regering vurderer, kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for de berørte fiskere. Danmark vil derfor kæmpe for, at reduktionen bliver mindre, men forudser ”meget vanskelige forhandlinger”.

Landbrugsministrene – hvor Esben Lunde Larsen (V) repræsenterer Danmark – skal også forberede EU's dialog med Norge om fiskerimuligheder i 2017 og drøfte landbrugs-aspekterne i EU's midtvejsevaluering af sit flerårige budget.

Møde i euro-klubben
Finansministrene for de 19 eurolande mødes også mandag i Luxembourg. De skal diskutere Grækenlands økonomiske reformer og de enkelte landes udkast til budgetter for 2017. Derudover skal ministrene også drøfte, hvilke "risici" offentlige udgifter til sundhedsområdet udgør for de offentlige finanser.


Tirsdag 11. oktober

EU-dom om dansk mediestøtte
Retten – der er en afdeling under EU-Domstolen – afgiver tirsdag dom i en sag om dansk mediestøtte. Her har Søndagsavisen anlagt en sag, fordi avisen ikke er enig i en vurdering fra EU-Kommissionen om, at den danske mediestøtte er i fuld overensstemmelse med EU’s statsstøtteregler. Får Søndagsavisen medhold i sagen, kan det få alvorlige følger for de dagblade og internetmedier, der modtager mediestøtte. Læs en professors gennemgang af den sag her.

Ministermøde om bankunion og klimafinansiering
På et møde i Luxemburg skal de 28 EU-landes finansministre blandt andet diskutere momssvig og implementeringen af EU’s bankunion. Ministrene skal også blive enige om en fælles holdning på spørgsmålet om klimafinansering. Verdens såkaldte "udviklede lande" har et fælles mål om at mobilisere 100 milliarder dollar om året fra 2020, som udviklingslande kan modtage til at finansiere klimainvesteringer. 


Torsdag 13. oktober

Fokus på kræft på jobbet
Torsdag skal også EU-landenes ministre for beskæftigelse, social- og sundhedspolitik mødes. Her skal de blandt andet diskutere, hvordan man bedre beskytter arbejdstagere mod kræftfremkaldende stoffer på jobbet. Også arbejdsforholdene for Unionens fiskere skal vendes, inden ministrene tager hul på en diskussion om ungdomsarbejdsløshed i EU.

Ministre diskuterer asylreform
Torsdag fortsætter strømmen af ministermøder, denne gang med dag ét af et to dage langt møde mellem EU’s ministre for retlige og indre anliggender. På første dag er det Inger Støjberg (V), der repræsenterer Danmark på mødet. På dagsordenen er en diskussion af EU’s indsats på migrationsområdet, en reform af det fælles europæiske asylsystem og implementeringen af den europæiske grænse- og kystvagt. Sidstnævnte initiativ blev skudt i gang i sidste uge. 


Fredag 14. oktober

Justitsministre diskuterer fælles EU-anklager
På ministermødets dag to mødes justitsminister Søren Pind (V) med sine EU-kolleger. På dagsordenen er blandt andet et forslag om oprettelsen af den europæisk anklagemyndighed. Den Europæiske Anklagemyndighed skal blandt andet kunne efterforske strafbare handlinger, der skader EU’s finansielle interesser. Anklagemyndigheden skal også kunne føre sager ved EU-landenes domstole. En række europæiske lande har tidligere protesteret mod forslaget, fordi de mener, at det strider mod EU’s nærhedsprincip. Forslaget er omfattet af det danske retsforbehold, så det vil ikke umiddelbart gælde Danmark. På dagsordenen på mødet er også et forslag til bekæmpelse af svig rettet mod Den Europæiske Unions finansielle interesser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00