Det sker i EU: Unionens tilstand under lup

OVERBLIK: Denne uges EU-politiske højdepunkt er EU-Kommissionens formands såkaldte State of the European Union-tale. Her vil Jean-Claude Juncker blandt andet kaste lys over nye kontroversielle forslag til omfordeling af nogle af de tusindvis af flygtninge, der er kommet over grænserne til EU den seneste tid.

Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, vil onsdag holde den årlige&nbsp;<i>State of the European Union</i>-tale. Det sker i Europa-Parlamentet i Strasbourg.
Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, vil onsdag holde den årlige State of the European Union-tale. Det sker i Europa-Parlamentet i Strasbourg.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Mandag 7. september

Landbrugsministre og vrede mælkebønder til Bruxelles
Der forventes trafikalt kaos og mælk på vejene, når flere tusinde vrede mælkebønder ventes at indtage EU-hovedstaden mandag for at gøre EU’s landbrugsministre opmærksomme på, at de ikke er tilfredse med, hvad de kan få for en liter mælk. Ministrene er indkaldt til ekstraordinært møde for at diskutere situationen på markedet for landbrugsprodukter, men det vides endnu ikke, hvad landbrugskommissær Phil Hogan kan have med i tasken til de vrede producenter.

 

Tirsdag 8. september

Høring i udbudssag om Banedanmark
Klagenævnet for Udbud har bedt EU-Domstolen om råd i en sag, der involverer det nu hedengangne entreprenørfirma E. Pihl & Søn. Firmaet havde sammen med Per Aarsleff A/S budt ind på entreprisen for tunnelarbejde i forbindelse med den nye banestrækning mellem København og Ringsted. Per Aarsleff A/S ønskede efter E. Phil & Søns konkurs at blive i udbudsproceduren i eget navn – et spørgsmål, som parterne tirsdag vil fremlægge for EU-Domstolen ved en høring.

Klonerne kommer (ikke)
Der er afstemning i Europa-Parlamentet om et forslag, der skal forbyde kloning af landbrugsdyr og salg af sådanne kloner eller deres efterkommere. De nye regler vil også forbyde import af klonede dyr fra udlandet, inklusive eventuelle afledte produkter, for eksempel i form af foder eller fødevarer.

Skærpet forbud mod handel med sælprodukter
Til dansk fortrydelse stemmer EU-Parlamentet tirsdag om nye, strengere regler for håndhævelse af det forbud mod salg af sælprodukter, som allerede er i kraft. De nye regler kommer efter en WTO-afgørelse, der stadig tillader oprindelige folk som inuitterne at foretage deres traditionelle jagter, men fjerner den undtagelse fra forbuddet, der hidtil har gjort det muligt at sælge skind og lignende fra de sæler, der jages for at beskytte fiskebestande.  

 

Onsdag 9. september

Juncker kortlægger Unionens tilstand
For første gang skal EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, holde den årlige såkaldte State of the European Union-tale og udlægge sine og Kommissionens prioriteter for den kommende tid. Det absolutte omdrejningspunkt forventes at være flygtningekrisen og håndteringen af den kaotiske situation ved Unionens ydre grænser. Talen holdes i Europa-Parlamentet i Strasbourg, hvor EU’s folkevalgte efterfølgende vil give formanden deres besyv med.

Kommissionen fremlægger nyt forslag om fordeling af flygtninge
Efter at være blevet hældt ned af brættet tidligere på året af EU’s medlemslande for at foreslå et kvotesystem for flygtninge, der kan afhjælpe situationen ved EU’s særligt udsatte grænseområder, forsøger EU-Kommissionen nu igen. Den nye kvoteordning forventes i første omgang at fordele 120.000 flygtninge fra Ungarn, Grækenland og Italien i tillæg til de 40.000, som Kommissionen foreslog fordelt i maj.

 

Fredag 11. september

Uformelt møde for økonomi- og finansministre
Claus Hjort Frederiksen (V) skal en tur til Luxembourg for at mødes med sine EU-kolleger for blandt andet at diskutere klimafinansiering og fremtiden for EU’s økonomiske samarbejde. Mødet strækker sig over to dage, hvor også eurolandene vil mødes og debattere situationen i møntunionen oven på den græske krise.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00