Overblik: Det ved vi om Løkkes politik før lancering af partiprogram

En "samfundsmæssige værnepligt", konturerne til en skattereform, planer om at omlægge SU'en på kandidatuddannelser til lån og en "pragmatisk udlændingepolitik". Her er et overblik over Moderaternes politik forude for weekenden, hvor partiet fremlægget et partiprogram.

Alle unge skal aftjene en “samfundsmæssig værnepligt" på seks måneder, siger Lars Løkke i et interview med Weekendavisen. 
Alle unge skal aftjene en “samfundsmæssig værnepligt" på seks måneder, siger Lars Løkke i et interview med Weekendavisen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Max Læbo Wulff

Det har længe været begrænset med information om, hvilken politik den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, vil gå til valg på. 

I september rundede partiet de 20.182 vælgererklæringer, det kræves for at stille op til folketingsvalget. Partiet mangler formelt set at søge om at blive opstillingsberettiget hos Indenrigsministeriet for at komme på stemmesedlen. Selv om partiet har samlet nok vælgererklæringer, ville Lars Løkke Rasmussen alligevel ikke sætte mange ord på partiets konkrete politik i september måned.

“Det er et parti, der er rundet af de værdier, jeg står for. Og jeg er jo et liberalt menneske”, sagde Lars Løkke Rasmussen i den forbindelse til DR. Nærmere kom det ikke.  

Men nu sætter partistifteren lidt flere ord på Moderaternes politik i et stort interview med Weekendavisen. Lars Løkke Rasmussen vil dog ikke sige, hvem partiet peger på som statsminister til næste folketingsvalg. Han siger, at idealet er en flertalsregering med et langsigtet reformprogram.  

Vi giver et overblik over, hvad vi foreløbigt ved om Moderaternes politik, før Lars Løkke Rasmussen i weekenden forventes at fremlægge et mere uddybende politisk program.

Samfundsmæssig værnepligt 
Alle unge skal aftjene en “samfundsmæssig værnepligt" på seks måneder. Det skal man for at vise, at “man er borger, men også medborger,” siger Lars Løkke Rasmussen til Weekendavisen.

Under værnepligten skal de unge modtage en form for løn, som planen ifølge forslaget er, at de skal bruge på for eksempelvis: plejehjem, i forsvaret, i kulturlivet, inden for naturbeskyttelse eller i civilsamfundet. Lars Løkke Rasmussen sammenligner forslaget med et sabbatår, en rejse eller et højskoleophold. 

En skattereform 
I interviewet med Weekendavisen løfter den tidligere statsminister også sløret for planerne for en skattereform. Reformen skal bygge på fem principper:  

  • Løkke vil mangedoble jobfradraget til dem med de laveste indkomster og på offentlige ydelser. 
  • Skatten på aktier, iværksætteri og investeringer skal sænkes til et internationalt konkurrencedygtigt niveau. 
  • Grænsen for at betale topskattens 15 procent sættes markant op, samtidig med at der genindføres en mellemskat på ti procent. 
  • En ny top-topskat skal stå oven på topskatten. 
  • En CO₂-afgift skal fremme den grønne omstilling. 

SU på kandidaten skal omlægges til lån 

SU’en på kandidatuddannelsen skal omdannes til lån. Hvis man derefter fortsætter med at bo og arbejde i Danmark, skal et fradrag bidrage til, at den enkeltes økonomi ikke bliver ramt. Det skal både gøre, at danske kandidater kommer hurtigere i arbejde, efter de er dimmiteret. Og samtidig skal det sikre, at udenlandske kandidater bliver og arbejder i Danmark. 

Udlændingepolitik
Lars Løkke Rasmussen efterlyser mere “pragmatisme” i udlændingepolitikken.

Han siger, at udlændingepolitikken under hans statsministerperiode “var ude og snuse til kanterne”. Moderaternes politik skal ikke derud, understreger han, men fastlår samtidig, at politikken ikke bliver “slap”.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00