DF åbner for 'Europol Plus' før Bruxelles-møde

PLUS/MINUS: Dansk Folkeparti er ikke afvisende over for, at Danmark forsøger at tilslutte sig andre retsakter, når Lars Løkke fredag tager første skridt til en dansk parallelaftale om Europol. Men blandt ja-partierne stritter Socialdemokraterne og SF imod. 

Dansk Folkeparti og de øvrige nej-partier løb med sejren på valgaftenen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) møder dog mere modstand fra ja-fløjen, når det gælder om at samle opbakning til en parallelaftale, som omfatter mere end Europol.
Dansk Folkeparti og de øvrige nej-partier løb med sejren på valgaftenen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) møder dog mere modstand fra ja-fløjen, når det gælder om at samle opbakning til en parallelaftale, som omfatter mere end Europol.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Søren Elkrog FriisKasper Kaasgaard

Lars Løkke Rasmussen har igennem ugen sonderet det politiske terræn for en dansk parallelaftale, før han fredag indleder forhandlinger med kommissionsformand Jean Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk.

Mens ja-partierne Socialdemokraterne og SF insisterer på kun at gå efter en parallelaftale om Europol, tilslutter Dansk Folkeparti sig nu delvist regeringens ønske om en 'Europol Plus'-aftale.

"Vi er ikke enige i alt, men der er flere fornuftige elementer. Og hvis det er et meget bredt ønske, er vi da til at snakke med," siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

I torsdags stemte 53 procent af danskerne nej til, at retsforbeholdet skal erstattes med en tilvalgsordning bestående af 22 retsakter.

PNR-registeret kan vi godt tale om, mens vi er lidt mere skeptiske i forhold til efterforskningskendelsen og Eurojust.

Kenneth Kristensen Berth
EU-ordfører, Dansk Folkeparti

Mandag serverede statsministeren smørrebrød på Marienborg med det formål at finde 'laveste fællesnævner' blandt Folketingets partier.

DF afviser ikke flere retsakter
Ud over en parallelaftale om dansk deltagelse i Europol har Lars Løkke forsøgt at skabe opbakning til en såkaldt Europol Plus-aftale, hvor Danmark også skal forsøge at tilslutte sig en håndfuld andre retsakter, der har at gøre med bekæmpelse af kriminalitet og terror.

Det drejer sig konkret om den europæiske efterforskningskendelse, det europæiske system for registrering af flypassagerer (PNR) samt Eurojust, som er et samarbejde mellem europæiske anklagemyndigheder.

"Vi har en minimumsindsats, som hedder Europol. Men derudover mener vi i Venstre og regeringen, at det bør være først på ønskesedlen at få et Europol Plus," siger EU-ordfører Morten Løkkegaard.

Folketingets største nej-parti er ikke afvisende over for, at Danmark forsøger at tilslutte sig andre retsakter.

"PNR-registeret kan vi godt tale om, mens vi er lidt mere skeptiske i forhold til efterforskningskendelsen og Eurojust," siger Kenneth Kristensen Berth, som dog igen understreger, at partiet er til at snakke med.

S og SF har nøglen til pluspakken
Konservative og Radikale drømmer også om en plus-model. Fra nej-partiet Liberal Alliance lyder der heller ingen protester. Det gør der til gengæld fra Socialdemokraterne og SF.

Ifølge Morten Løkkegaard ligger nøglen til Europol Plus derfor nu hos de to ja-partier.

"Socialdemokraterne har ikke lyst til at tale om meget andet end Europol, og det kan man da godt synes, er lidt mærkværdigt," konstaterer han.

Hverken Socialdemokraterne eller SF viser dog indtil videre appetit på regeringens pluspakke.

"Vi ville jo helst være med i det hele. Men nu har danskerne sagt nej, og det må vi som politikere respektere. Så vi har fokus på Europol, og Europol alene," siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Nick Hækkerup.

Men ser det ikke lidt pudsigt ud, at et nej-parti er mere åbne for ekstra retsakter end Socialdemokraterne?

"Der må man jo gøre op med sig selv, hvad man mener, at sådan en folkeafstemning er udtryk for," siger Nick Hækkerup.

Lars Løkke Rasmussen har forpligtet sig til at tage en runde mere blandt partierne efter mødet i Bruxelles. 

Læs hele historien på Altinget: eu (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00