DF er nu landets største arbejderparti

VÆLGERANALYSE: Positionen som landets største arbejderparti tilhører ikke længere hverken V eller S. Dansk Folkeparti er nu størst blandt de eftertragtede arbejdervælgere, viser professor Risbjergs nye vælgeranalyse.
Jørgen Skadhede

Venstre og Socialdemokratiet har længe konkurreret om at kalde sig for Danmarks største arbejderparti. Men lige nu tilhører denne titel faktisk Dansk Folkeparti.

Det viser en ny stor vælgeranalyse, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for Altinget.dk på baggrund af over 100.000 Gallup-interviews fra sidste folketingsvalg og frem til udgangen af 2013.

Trods stor fremgang i 2013 er DF samlet set fortsat kun landets tredje største parti i meningsmålingerne. Men ser man isoleret på de eftertragtede arbejdervælgere, så er DF nu størst.

DF truer S på sin historiske rolle
DF fik 18,0 pct. af arbejdernes stemmer ved folketingsvalget i 2011, men nu står partiet til at få hele 26,7 pct. blandt arbejderne. Dermed overgår DF akkurat både Socialdemokratiet (24,6 pct.) og Venstre (24,1 pct.) som arbejderparti.

DF truer i stigende grad Socialdemokratiets traditionelle rolle i dansk politik.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

"Dansk Folkeparti har med kritik af Socialdemokratiets velfærdspolitik fået større tilslutning fra traditionelle socialdemokratiske kernevælgere som arbejdere, lavere funktionærer og arbejdsløse, og DF truer dermed i stigende grad Socialdemokratiets traditionelle rolle i dansk politik," siger Søren Risbjerg Thomsen.

DF har altid stået stærkere blandt arbejderne, end blandt det samlede vælgerkorps. Men det er første gang nogensinde, at DF er det største arbejderparti i Risbjergs vælgeranalyser.

Den rolle har Socialdemokratiet historisk set siddet tungt på. Men siden 2001 har Venstre udfordret S på denne position. Ved valget i 2001 fik V flere stemmer fra faglærte arbejdere, end S gjorde.

Ved valget i 2011 havde S dog generobret sin position som det største arbejderparti, selv om daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i valgkampen postulerede, at Venstre var landets sande arbejderparti.

Arbejderne flygtede fra S efter valget
Men efter valget flygtede arbejdervælgerne fra S i stor stil i takt med, at beskyldningerne om løftebrud hobede sig op for Thorning-regeringen. Og Venstre overtog med det samme efter valget positionen som det største arbejderparti.

I foråret 2013 havde S næsten mistet halvdelen af sine arbejdervælgere på mindre end to år i regering. Det var på det tidspunkt, at regeringen fik massiv kritik af S-baglandet for at lette virksomhedernes selskabsskat samtidig med, at man ville sænke ydelserne for unge på kontanthjælp.

DF stemte ja til reformen af kontanthjælpen, men nej til lettelserne i selskabsskatten. Og efterfølgende gik partiet stærkt frem i målingerne. Positionen som det største arbejderparti overtog DF i fjerde kvartal af 2013, efter V-formand Lars Løkke i oktober måned fik hård kritik for at flyve på første klasse for penge, der ellers var afsat til ulandsbistand.

Læs hele Risbjergs analyse af vælgervandringer på Altinget | Christiansborg her. Kræver abonnement. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00