DF før sundhedsreform: Vil presse regeringen til at nedlægge regionerne

SOMMERGRUPPEMØDE: Dansk Folkeparti lægger på partiets sommergruppemøde op til at afskaffe regionerne og sætte hjemsendelsespolitikken på dagsordenen igen.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Toke Gade Crone KristiansenSimon Lessel

Regionerne skal afskaffes, og den aktive hjemsendelsespolitik skal genoplives. Og så skal det bedre kunne betale sig for pensionisterne at arbejde.

Sådan lød nogle af hovedtemaerne på Dansk Folkepartis pressemøde i Sønderborg, der kommer som afslutning på partiets politiske sommergruppemøde.

Afskaffelsen af regionerne skal gøre det nemmere at placere ansvaret, når tingene går galt, lød det fra Kristian Thulesen Dahl (DF), der lægger op til en todeling af sundhedsvæsnet. Partiet vil styrke sundhedsvæsnet ude i kommunerne før og efter en sygehusindlæggelse.

"I sådan en struktur er der ikke behov for regionerne," lød det fra Thulesen Dahl.

"Der kan vi tage skridtet fuldt ud og få et todelt sundhedsvæsen, hvor det er stat og kommuner, der styrer vores sundhedsvæsen. Det vil give en mere entydig ansvarsplacering," lød det fra Dansk Folkepartis formand. 

"Hvis Tyskland kan, kan Danmark også" 
Herefter overtog partiets gruppeformand, Peter Skaarup, mikrofonen og drejede pressemødet ind på udlændingepolitik. Og det var med meldingen om, at Dansk Folkeparti ønsker at genoplive hjemsendelsespolitikken som et tema på den politiske dagsorden. Kravene om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken bliver et krav til finanslovsforhandlingerne, bekræftede Peter Skaarup.

"Hvis man ikke er berettiget til at være i et land og ikke er forfulgt længere, så skal man vende tilbage til det hjemland, man kommer fra," lød det fra Skaarup.  

Derudover ønsker gruppeformanden, at diskussionen om et loft over antal familiesammenføringer kommer på dagsordenen efter tysk forbillede. 

"Den nye (tyske, red.) regering har gennemført et initiativ, hvor man lægger et loft for antallet af familiesammenføringer på 1.000 om måneden. Overført til danske forhold vil det være cirka 70," berettede Peter Skaarup. "Hvis Tyskland og Østrig kan, så skal Danmark selvfølgelig også kunne," var budskabet.

Afventer Brexit-aftale inden folkeafstemning 
Partiet har med sit nye medie, tidligere omtalt her på Altinget, ønsket at anlægge en mere kritisk vinkel på EU-dækningen og Brexit. Og EU og Brexit var også et tema på onsdagens pressemøde, hvor tankerne om en folkeafstemning, hvor danskerne skal tage stilling til den danske deltagelse i EU, endnu en gang blev luftet.

Thulesen Dahl vil dog afvente, hvordan en sådan folkeafstemning skal se ud, indtil der forelægger en aftale mellem EU og briterne.

"Der er forskellige veje til at nå det, vi gerne vil om at få mere national selvbestemmelse," sagde Thulesen Dahl. "Og et bud er en folkeafstemning efter britisk forbillede, men på det tidspunkt, hvor der ligger et alternativ, som danskerne kan få foran sig," sagde Kristian Thulesen Dahl.

Partiformanden vil derfor opfordre regeringen til at presse mere på for en aftale.

"Jeg vil tage kontakt med statsministeren direkte i forhold til at få den danske regering til mere aktivt i EU at sige fra over for den stædighed, vi oplever fra EU's side for at få en aftale med briterne". 

Vil stoppe "udhulingen" af folkepensionen 
Der blev også plads til at tale lidt om ældreområdet på pressemødet. Her gjorde Kristian Thulesen Dahl det klart, at partiet vil have "stoppet udhulingen af folkepensionen gennem satspuljerne".

Og så skal det bedre kunne betale sig for pensionisterne at arbejde. Det vil partiet kæmpe for til finanslovsforhandlingerne ved at foreslå en lavere modregning i ydelserne, når pensionisterne er på arbejdsmarkedet.

"Vi synes, pensionisterne skal mærke, at man har mere med hjem, hvis man stadig har mulighed for at hjælpe det danske samfund med en arbejdsindsats".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00