DF har mistet næsten hvert syvende byrådsmedlem siden kommunalvalget

PARTIHOP: I løbet af tre år har Dansk Folkeparti mistet 30 ud af de 223 pladser i landets byråd, som partiet vandt i 2017. Frafaldene er med til at underbygge fortællingen om Dansk Folkepartis nedtur, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti har mistet 30 ud af 223 pladser i landets kommunalbestyrelser siden 2017.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti har mistet 30 ud af 223 pladser i landets kommunalbestyrelser siden 2017.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Dansk Folkeparti skal generobe en række pladser rundt omkring i landets byråd, når danskerne om et år går til stemmeurnerne ved kommunalvalget.

I løbet af denne valgperiode har næsten hvert syvende af Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer nemlig fundet nye græsgange og forladt partiet til fordel for tilværelsen som løsgænger eller medlem af et andet parti.

Det viser en ny gennemgang af Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer, som Altinget har foretaget.

I alt har Dansk Folkeparti mistet 30 ud af de 223 pladser, som partiet vandt ved valget i 2017. Heraf er 11 blevet løsgængere, Venstre er blevet otte byrådspladser rigere, og fire tidligere DF-medlemmer har i stedet meldt sig ind i Nye Borgerlige. Resten fordeler sig på lokallister, Socialdemokratiet og Konservative.

Bidrager til nedtursfortælling
I sig selv har de frafaldne byrådsmedlemmer ikke den store betydning for Dansk Folkeparti. Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, som tilføjer, at det er meget få af dem, som har haft en vigtig rolle i partiet.

Problemet er derimod den fortælling, som de bidrager til. De har vendt partiet ryggen i en tid, hvor det har kæmpet med dårlige meningsmålinger, intern uro og konkurrence fra det nye parti på højrefløjen Nye Borgerlige.

”Historien om frafaldet er med til at underbygge fortællingen om DF i en ustoppelig nedtur. På den måde er det et problem,” siger han og tilføjer, at det billede forværres af, at nogle af dem har valgt at melde sig under netop Pernille Vermunds (NB) faner:

”Men det værste for DF er, at nogle af desertørerne er gået over til Nye Borgerlige. Selve symbolværdien har stor værdi for Pernille Vermund og er omvendt meget skadelig for Kristian Thulesen Dahl.”

Ifølge Erik Holstein vil tabet af byrådsmedlemmer dog ikke få indflydelse på det samlede valgresultat næste år.

”Dansk Folkepartis skæbne ved kommunalvalget bliver afgjort af de landspolitiske tendenser,” siger han og tilføjer:

”Hvis det om et år er lykkedes Thulesen at få rettet skuden op, bliver det ret ligegyldigt, at han har mistet nogle byrådsmedlemmer hen ad vejen. Er DF derimod stadig i dyb krise, vil frafaldet blive brugt i nederlagsfortællingen.”

DF har aldrig været et stærkt kommunalt parti
Dansk Folkepartis modgang tog for alvor fat i månederne op til folketingsvalget i juni 2019 og er fortsat efter valget. Men partiet fik allerede ved kommunalvalget i 2017 en forsmag på, hvad der kunne vente.

Valget skulle være partiets nye store succes efter den store valgsejr ved folketingsvalget i 2015, og der var drømme om en borgmesterpost til partiprofilen René Christensen i Guldborgsund. Men ved valget i november 2017 fik partiet en opbakning på 8,8 procent på landsplan, hvilket var 1,3 procentpoint mindre end i 2013, og René Christensen fik ingen borgmesterkæde. Partiets sejr blev i stedet en borgmesterpost på Læsø.

Men Dansk Folkepartis svære kamp for at få fodfæste i landets kommunalbestyrelser er ikke ny. Ifølge kommunalforsker og forskningslektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch har Dansk Folkeparti aldrig været et stærkt parti i kommunale sammenhænge.

”Dansk Folkeparti deler skæbne med mange af de små partier, der generelt har det svært i kommunalpolitikken, fordi de store partier Venstre, Socialdemokratiet og Konservative dominerer så kraftigt, at det er svært at gøre sig gældende,” siger han.

Den manglende evne til at slå igennem skyldes blandt andet, at Dansk Folkeparti gennem tiden har været drevet af politiske mærkesager på blandt andet udlændingeområdet, som ikke har samme slagkraft lokalt som på landsplan, siger Roger Buch.

Dansk Folkeparti skal møde vælgerne igen, når der afholdes kommunal- og regionsrådsvalg 16. november 2021.

Katrine Falk Lønstrup har bidraget med research til denne artikel.

Dokumentation

De er skiftet

Løsgængere

  • Hans K. Sønderby (Esbjerg): Er blevet løsgænger.
  • Flemming Rasmussen (Frederikshavn): Er blevet løsgænger.
  • Kim Kurt Kristensen (Herlev): Er blevet løsgænger.
  • Gert Larsen (Kalundborg): Er blevet løsgænger.
  • Christel Gall (Odense): Er blevet løsgænger
  • Jens Munk (Svendborg): Er blevet løsgænger.
  • Michael Mikkelsen (Syddjurs): Er blevet løsgænger.
  • Kaj Kirk (Thisted): Er blevet løsgænger.
  • Peter Sørensen (Thisted): Er blevet løsgænger.
  • Anni Grimm (Vejen): Er blevet løsgænger. Hun var efter sit farvel til Dansk Folkeparti kortvarigt medlem af Liberal Alliance i fire dage, men hun blev smidt ud igen og har siden været løsgænger. 
  • Claus Grimm (Vejen): Er blevet løsgænger.

Venstre

  • Lis Magnussen (Guldborgsund): Blev først løsgænger og skiftede sidenhen til Venstre.
  • Mette Møller (Guldborgsund): Blev først løsgænger og skiftede sidenhen til Venstre.
  • Peter Lennø (Hillerød): Skiftede til Venstre.
  • Knud Ahrnkiel (Kerteminde): Han forlod partiet og blev løsgænger. Han forlader dog byrådet nu efter en landsretsdom, og derfor overtager hans suppleant pladsen. Suppleanten er Jan O. Pedersen, som nu er medlem af Venstre.
  • Jan Andersen (Mariagerfjord): Skiftede til Venstre.
  • Harry E. Madsen (Silkeborg): Skiftede til Venstre.
  • Henrik Kjølby (Sorø): Skiftede til Venstre.
  • Jesper Larsen (Svendborg): Blev først løsgænger og har sidenhen meldt sig ind i Venstre.

Nye Borgerlige

  • Karsten Byrgesen (Fredericia): Blev først løsgænger kort tid efter valget, men han har sidenhen meldt sig ind i Nye Borgerlige.
  • Githa Nelander (Næstved): Skiftede til Nye Borgerlige.
  • Heino Hahn (Vordingborg): Skiftede til Nye Borgerlige.
  • John Pawlik (Vordingborg): Skiftede til Nye Borgerlige.

Socialdemokratiet

  • Kasper Lau/Lars Oldager (Frederikshavn): Kasper Lau forlod byrådet, men hans suppleant, Lars Oldager, var i mellemtiden skiftet til Socialdemokratiet.
     
    Kristian Niebuhr (Gladsaxe):
    Skiftede til Socialdemokratiet.
  • Anni Tyrrestrup (Middelfart): Skiftede til Socialdemokratiet.

Konservative

  • Niels D. Kelberg (Næstved): Han trak sig fra byrådet af helbredsmæssige årsager, men hans suppleant Thomas Palmskov har siden valget skiftet Dansk Folkeparti ud med Konservative.
  • Tina-Mia Eriksen (Ringsted): Skiftede til Konservative.

Lokalliste

  • Bettina Zarp (Egedal): Er medstifter af den nye lokalliste Lokallisten Nyt Egedal.
  • Jonna Præst (Gribskov): Skiftede til Nytgribskov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00