DF løber med opmærksomheden i udenlandske medier

UDSYN: Dansk Folkepartis bemærkelsesværdige fremgang tager en del spalteplads i de udenlandske mediers omtale af det danske valg.

Mange udenlandske medier prøver i dag at finde forklaringer på Dansk Folkepartis fremgang. Blandt andre det tyske medie Der Spiegel hæfter sig ved, at Kristian Thulesen Dahl som formand har anlagt en mere moderat tone og lagt større vægt på socialpolitikken.
Mange udenlandske medier prøver i dag at finde forklaringer på Dansk Folkepartis fremgang. Blandt andre det tyske medie Der Spiegel hæfter sig ved, at Kristian Thulesen Dahl som formand har anlagt en mere moderat tone og lagt større vægt på socialpolitikken.
Rikke AlbrechtsenSine Riis Lund

“Dahl er Danmarks nye mægtige mand”, skriver det tyske medie Zeit Online i en redaktør-kommentar, og konkluderer kort efter:

“I stedet er det nok Venstre-formanden, Lars Løkke Rasmussen, der faktisk er valgets største taber - og som må danse efter Dahls pibe.”

Selv om de udenlandske mediers overskrifter er mangeartede dagen derpå, så synes særligt én mand og et parti at optage spaltepladserne: Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti.

Blandt andet i de franske medier. For eksempel kalder avisen Le Monde resultatet et “historisk gennembrud for nationalisterne”, mens Le Nouvel Observateur dissekerer DF’s valgsejr og spørger sig selv, "hvordan det ekstreme højre blev den største brik i den vindende blok”.

Der drages paralleller mellem Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna (SD), og hvordan Sverige skal tage ved lære af DF's fremgang. Det er ikke nogen let opgave for de øvrige svenske partier.

Per-Anders Sjögren
Journalist på Altingets søsterselskab Altinget.se

DF udnytter danskernes frygt
Magasinet Marianne spekulerer til gengæld i, om det danske valg skal ses som en forudanelse om, hvordan det politiske landskab vil forme sig i Frankrig ved præsidentvalget i 2017, hvor den siddende socialdemokratiske præsident også er presset fra det yderste højre.

Samtidig kobler de DF’s valgsejr sammen med attentatet i København i februar og med det, de beskriver som Kristian Thulesen Dahls evne til at “udnytte den aktuelle migrationssituation og den frygt, som den leder med sig”.

Han har en statsmands karisma, holder tilbage med ekstreme udtryk og taler meget om socialpolitik.

Ruben Karschnick
Redaktør på Zeit Online

Samme linje lægger avisen Le Figaro, der dog også peger på, at DF-formanden koncentrerede sig om “velfærdsstaten og støtten til de dårligst stillede danskere, hvilket forførte hans vælgerbase, som består primært af folk over 60 fra den lavere middelklasse”.

Libération citerer Politiken for at kalde valgresultatet for “det værste, man kunne forestille sig for Danmarks internationale rygte og troværdighed”.

Urolige svenskere
Dansk Folkepartis fremgang er også et gennemgående tema i de svenske mediers rapportering om valget. Særligt at partiet nu kan sætte pres på den nye regering, når det gælder indvandrings- og asylpolitikken, samt relationen til EU.

Desuden giver det svensk opmærksomhed, at indvandringspolitikken har fået så stort fokus under valgkampen. Ikke mindst at Socialdemokraterne har omfavnet Dansk Folkepartis mere hårdføre retorik i forsøget på at vinde vælgere, forklarer Altingets svenske journalist Per-Anders Sjögren.

"Der drages paralleller mellem Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna (SD), og hvordan Sverige skal tage ved lære af DF's fremgang. Det er ikke nogen let opgave for de øvrige svenske partier. Lader man som i Danmark Dansk Folkeparti sætte dagsordenen, vokser partiet. Men i Sveriges riksdag har de store partier forsøgt at isolere SD, og det har ikke stillet partiet ringere i offentligheden. Tværtimod," siger han.

Sveriges største morgenavis, Dagens Nyheter, skriver om det på sin lederplads.

"Der findes ingen trylleformular, som de andre partier kan mumle, og som gør, at de holdninger, der repræsenteres af SD og DF forsvinder."

Avisen pointerer, at den eneste løsning er at håndtere de problemer, som vælgerne oplever. Enten ved at begrænse modtagelsen af flygtninge midt i en gigantisk humanitær katastrofe eller at gøre alvor ud af den konstante snak om en velfungerende integration.

Ny EU-allieret til Cameron
Flere britiske medier hæfter sig især ved, at valgresultatet kan være godt nyt for premierminister David Cameron’s bestræbelser på at genforhandle Storbritanniens EU-medlemskab.

“Det EU-skeptiske Dansk Folkeparti kan blive det største parti i en ny højreorienteret regering i et chokresultat, der bringer David Cameron en kraftfuld ny allieret i hans forsøg på en genforhandling med EU,” skriver The Telegraph for eksempel.

Også The Guardian hæfter sig ved, at David Cameron har fået en “potentielt afgørende allieret” i forhandlingerne.

Redaktøren Ruben Karschnick bruger i Zeit Online en del spalteplads på at forklare, hvad der kan ligge bag danskernes høje tilslutning til Dansk Folkeparti. Han kobler det i høj grad sammen med, at danskerne har en særlig selvbevidsthed og stolthed over deres land. Som eksempel fremhæver han, hvordan flagene blafrer rundt på masterne i haverne, og at mineralvand kaldes for “danskvand”.

Han fremhæver dog også, hvad Kristian Thulesen Dahl som formand har tilført Dansk Folkeparti.

“Han har en statsmands karisma, holder tilbage med ekstreme udtryk og taler meget om socialpolitik,” skriver redaktøren.

Danskerne elsker sig selv
Dernæst sammenligner han Dansk Folkeparti med den danske elektriske håndtørrer Dan Dryer: Fuld af varm luft, men ganske populær og bredt accepteret.

Og her er han ikke færdig med Dan Dryer som eksempel. Han mener, at netop udbredelsen af det danskejede Dan Dryer er et godt eksempel på, hvor glade danskerne er for sig selv og egne evner.

“Men enhver, der har prøvet at bruge den britiske håndtørrer Dyson Airblade ved, at den er langt bedre end Dan Dryers blide brise,” skriver han.

En del medier gennemgår dog også blot mere overordnet, hvordan Helle Thorning-Schmidt trods et godt valg må gå af, og at Venstre vinder regeringsmagten trods en ordentlig vælgerlussing.

“Traditionen i Danmark synes at fortsætte: De store tabere ender som statsminister”, skriver Der Spiegel og peger på valget i 2011, hvor Helle Thorning-Schmidt vandt regeringsmagten trods et historisk dårligt valg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00