DF og EL til Kristian Jensen: Læg pres på Erdogan

KRITIK: Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver, at udenrigsminister Kristian Jensen fordømmer Erdogans indskrænkelser i demokratiet i kølvandet på militærets kupforsøg.

Det tyrkiske militær forsøgte forgæves i fredags at overtage magten i Tyrkiet.
Det tyrkiske militær forsøgte forgæves i fredags at overtage magten i Tyrkiet.Foto: Bulent Kilic/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det er foruroligende, at Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan bruger militærets mislykkede kupforsøg til at lave yderligere indskrænkelser i demokratiet.

Det mener Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

"Det er meget, meget bekymrende dét, der sker. Én ting er, at man anholder soldater og folk, som har været en del af kupforsøget. Men Erdogan er nu i fuld gang med at lukke alle huller og tage den totale magt i Tyrkiet," siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen ifølge Jyllands-Posten.

Fredag aften forsøgte det tyrkiske militær at overtage magten i det demokratisk ledet Tyrkiet. Det lykkedes ikke, og nu har Tyrkiet som konsekvens af kupforsøget anholdt 3.000 militærfolk og afsat 2.745 dommere.

Det er netop afsættelsen af de over 2000 dommere, som Dansk Folkeparti og Enhedslisten harcelerer imod. De to partier bakker op om en opfordring fra de danske og norske dommerforeninger om, at de nordiske regeringer skal lægge pres på Erdogan.

"Det er fuldstændig uacceptabelt, at Erdogan misbruger et angreb på demokratiet til selv at gøre det samme. Retssikkerheden er en by i Rusland, hvis magthavere kan arrestere dommere og offentlige anklagere, som de ikke bryder sig om,” siger Enhedslistens udenrigsordfører Søren Søndergaard i en pressemeddelelse.

EU skal true med Tyrkiets optagelse
Søren Søndergaard mener også, at EU skal lægge pres på Tyrkiet ved blandt andet give Erdogan klar besked om, at optagelsesforhandlingerne med EU stopper, hvis han ikke stopper sin nye kurs.

"Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen, skal tage til møde med sine kolleger i EU i dag med det krav, at der sendes en klar advarsel til Erdogan om øjeblikkeligt at stoppe sine angreb på demokratiet og genindsætte de tilbageholdte dommere og anklagere i deres embede," siger Søren Søndergaard og tilføjer:

"Hvis det ikke sker, må EU meddele Erdogan, at forhandlingerne om Tyrkiets medlemskab af EU suspenderes øjeblikkeligt."

Kristian Jensen: Tyrkiet bør ikke genindføre dødsstraf
Mandag mødes Kristian Jensen med alle EU's udenrigsministre i Bruxelles, hvor dagsorden blandt andet byder på drøftelser om terror, Brexit og Tyrkiet.

I kølvandet på kupforsøget har tilhængere af præsident Erdogan krævet, at de ansvarlige bliver straffet med døden. Erdogan overvejer derfor at genindføre dødsstraf, da han ifølge Jyllands-Posten ikke mener, at man ignorere folkets krav om dødsstraf.

Tyrkiet afskaffede ellers dødsstraffen for at efterleve et af kravene for at blive optaget i EU. Med en genindførelse ser det sort ud for landets muligheder for en optagelse i EU, mener Kristian Jensen.

"Det er klart, at Tyrkiets ønske - deres gamle drøm - om at blive medlem af EU, ryger endnu længere væk, hvis de indfører dødsstraf, for det er et af kriterierne for at blive medlem af EU," siger han ifølge DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00